SPECIALS

Κι όμως, το Εκεντρεβίλ δεν υπάρχει πιά!!!

Πιθανότατα να πρόκειται για την πιο γνωστή- άγνωστη περιοχή της Γαλλίας για όλους τους μπασκετικούς καθώς μάθαμε το χωριουδάκι Εκεντρεβίλ τον Νοέμβριο του 1985.
Κι όμως, το Εκεντρεβίλ δεν υπάρχει πιά!!!

Πιθανότατα να πρόκειται για την πιο γνωστή- άγνωστη περιοχή της Γαλλίας για όλους τους μπασκετικούς καθώς μάθαμε το χωριουδάκι Εκεντρεβίλ τον Νοέμβριο του 1985.

Τότε που η Εθνική ομάδα έκανε το μεγαλύτερο βήμα για την πρόκριση στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας (1986) και τελικά πήρε το εισιτήριο για πρώτη φορά στην ιστορία της στην συγκεκριμένη διοργάνωση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι εμφανίσεις της Εθνικής στο Παγκόσμιο της Ισπανίας ήταν ο προάγγελος του τι θα γινόταν στο Ευρωμπάσκετ του 1987…

Αν δεν νικούσαν στο Εκεντρεβίλ, στις 21/11/1985,  το Μουντομπάσκετ της Ισπανίας θα έμενε απατηλό όνειρο για τους διεθνείς μας. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο αγώνες έληξε 130-126 μετά από τρεις παρατάσεις. Το τρίποντο του Παναγιώτη Γιαννάκη (92-92) έστειλε τον αγώνα στην πρώτη παράταση. Το τρίποντο του Λιβέρη Ανδρίτσου (104-104) έστειλε τον αγώνα στην δεύτερη παράταση. Το τρίποντο του Ερβέ Ντιμπουισόν (117-117) έστειλε τον αγώνα στην 3η παράταση!!! Ο Νίκος Γκάλης και ο πιτσιρικάς Φάνης Χριστοδούλου καθάρισαν στην 4η παράταση για το τελικό 130-126. Ο Γκάλης τελείωσε με 43 πόντους, ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Δημήτρης Κοκολάκης (σε μια από τις τελευταίες μεγάλες του παραστάσεις με την Εθνική) είχαν από 21, ο 20χρονος τότε Φάνης είχε 18, ο Λιβέρης Ανδρίτσος 15, ο Νίκος Λινάρδος είχε 5, ο Μέμος Ιωάννου 3, ο Νίκος Φιλίππου και ο Αργύρης Καμπούρης από 2 ενώ δεν σκόραρε ο Μιχάλης Ρωμανίδης.

«Το δικό μας, όχι το Σέλτικς-Λέικερς»

Μάλιστα υπάρχει και ο μύθος ότι μετά το τέλος του αγώνα τηλεφώνησε στο ξενοδοχείο της Εθνικής ο Παναγιώτης Φασούλας (τότε βρισκόταν στις ΗΠΑ και στο Νορθ Καρολάινα Στέιτ) για να ενημερωθεί από τον Νίκο Φιλίππου το αποτέλεσμα. Όταν άκουσε το σκορ, απάντησε με το αφοπλιστικό «το δικό μας αποτέλεσμα ρε μαλ…α, όχι πόσο ήρθε ο αγώνες Σέλτικς- Λέικερς».

Κάπως έτσι λοιπόν το Εκεντρεβίλ (παράξενο και σαν όνομα) μπήκε στην ζωή μας και πάντα ήταν «καρφωμένο» στο μυαλό μας. Αναζητώντας λοιπόν κάποιες εικόνες και κάποια πράγματα για το γραφικό χωριουδάκι με πληθυσμό όσους…θεατές χωράει το κλειστό του ΟΑΚΑ (περίπου 18 χιλιάδες) ανακαλύψαμε ότι το Εκεντρεβίλ δεν υπάρχει πια!!!

Για την ακρίβεια υπάρχει, αλλά ως απλή γειτονιά που απορροφήθηκε στην κοινότητα Σερμπούρ-εν-Κοτεντέν. Η διαδικασία αυτή έγινε το 2016 και η μεγάλη κοινότητα (50 χιλιάδες κάτοικοι) υπάγεται στο διαμέρισμα Μανς, που βρίσκεται στην Νορμανδία, στην βορειοδυτική Γαλλία.

Σ΄εκείνη την περιοχή, κοντά στο «κανάλι» που συνδέει την Γαλλία και την Βρετανία, στο χωριουδάκι των 18 χιλιάδων ανθρώπων και στο γήπεδο που είχε γεμίσει από 3.500 θεατές (υπήρχαν και Ελληνες) που ήταν μάλιστα ιδιαίτερα φανατισμένοι, η Εθνική ομάδα έγραψε ιστορία.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][td_block_14 custom_title=”SUNDAY’S FILES” tag_slug=”sunday-s-files” limit=”6″ tdc_css=””][/vc_column][vc_column width=”1/3″][td_block_7 custom_title=”SPORTMINUTE” category_id=”90″ limit=”7″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κι όμως, το Εκεντρεβίλ δεν υπάρχει πιά!!!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College