SPECIALS

Οι άγνωστες «πράσινες» ιστορίες του Γιασικεβίτσιους

Πότε έφτασε κοντά στον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά, πότε «χάθηκε» για λίγες ώρες και τι έγινε το φοβερό καλοκαίρι του 2007
Οι άγνωστες «πράσινες» ιστορίες του Γιασικεβίτσιους

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους επιστρέφει για…πολλοστή φορά στο ΟΑΚΑ και ομολογουμένως αυτό το γεγονός από μόνο του δεν αποτελεί είδηση!

Ή μήπως να το ξαναψάξουμε; Αν πιστεύετε ότι γνωρίζετε τα πάντα για την σχέση του Σάρας με τον Παναθηναϊκό, είμαστε εδώ για να σας διαψεύσουμε καθώς σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε ιστορίες είτε ξεχασμένες στον χρόνο, είτε άγνωστες. Πολύ δε περισσότερο θα διαψεύσουμε όλους εκείνους που πιστεύουν ότι η σχέση Γιασικεβίτσιους- Παναθηναϊκού άρχισε το καλοκαίρι του 2007.

ΟΤΑΝ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟ 2000

Πριν από περίπου 18 χρόνια έγινε το πρώτο…άγγιγμα ψυχής! Ο Σάρας ήταν 24 ετών, αγωνιζόταν στην Ολίμπια Λιουμπλιάνα και λίγους μήνες νωρίτερα είχε «εκτελέσει» τον Ολυμπιακό στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, μάλιστα σ’ έναν αγώνα είχε… 7/7 τρίποντα ο αθεόφοβος. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς εισηγήθηκε την απόκτησή του και ο παίκτης σε πρώτη φάση υπέγραψε προσύμφωνο συνεργασίας. Τελικά η υπόθεση δεν προχώρησε όχι λόγω οικονομικής διαφοράς (τα είχαν βρει) γιατί ο μπαμπάς Γιασικεβίτσιους ήθελε να δει τον γιο του με την φανέλα της Μπαρτσελόνα! Έκανε τα πάντα για να γίνει αυτό κι έγινε… Άλλωστε το προσύμφωνο δεν είχε νομική ισχύ.

ΟΤΑΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΑΝ ΓΙΑ 24 ΩΡΕΣ ΤΟ 2003

Η πρώτη ιστορία δημοσιεύτηκε στις 4 Ιουνίου 2000 στην ιστορική Αθλητική Ηχώ. Η δεύτερη είναι ελάχιστα γνωστή κι αφορά το καλοκαίρι του 2003 όταν ο Παναθηναϊκός καθυστέρησε για…24 ώρες με αποτέλεσμα να επέμβει η Μακάμπι και να «κλείσει» τον παίκτη που είχε αποχωρήσει από την Μπαρτσελόνα. Ο Δημήτρης Ιτούδης που ακόμα θα το θυμάται, είχε κάνει τα πάντα και σχεδόν είχε συμφωνήσει ο Παναθηναϊκός με τον Γιασικεβίτσιους (για 750 χιλιάδες δολάρια). Τελικά η καθυστέρηση αποστολής των συμβολαίων και το αιφνιδιαστικό όσο και άμεσο «χτύπημα» της Μακάμπι έστειλε τον Λιθουανό στην Μακάμπι.

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ 2007

Το καλοκαίρι του 2007 ο Γιασικεβίτσιους ετοιμαζόταν να επιστρέψει στην Ευρώπη και ο Παναθηναϊκός ενδιαφέρθηκε άμεσα. Κέρδισαν τον Σάρας ακριβώς επειδή δικαιώθηκε η τακτική τους. Πόνταραν στο πως πρέπει να διαχειριστείς μια ισχυρή προσωπικότητα όπως ο Λιθουανός γνωρίζοντας τι είχες να αντιμετωπίσεις. Οι «πράσινοι» ήξεραν ότι βασικός αντίπαλος ήταν η Μπαρτσελόνα ακριβώς επειδή ο Σάρας είναι…φανατικός της ποδοσφαιρικής ομάδας των «μπλαουγκράνα» μόνο που οι Καταλανοί δεν θα έφταναν ποτέ τόσο ψηλά στο οικονομικό. Ο Ολυμπιακός ήταν επίσης αντίπαλος που πάντως επέμεινε πολύ στο οικονομικό και πατούσε μόνο στην τεράστια προσφορά του (αγνοώντας ότι ο Λιθουανός έχει κάμποσα εκατομμύρια στην τράπεζα) κι απαιτούσε άμεση απάντηση.

Ο Παναθηναϊκός κινήθηκε ήρεμα, με εμπειρία και με ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ στρατηγική από τον Θανάση Γιαννακόπουλο και τον Μάνο Παπαδόπουλου απέσπασε την υπογραφή του παίκτη. «Είμαστε εδώ, σε θέλουμε, μας απαντάς όποτε είσαι έτοιμος» του έλεγαν… Όταν ο Σάρας ήρθε για το Ακρόπολις (και έβγαλε στο αεροδρόμιο το κασκόλ του Ολυμπιακού) είχε πει το «ναι» προφορικά. Στην διάρκεια του Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας, ο Μάνος Παπαδόπουλος πήγε εκεί και πήρε την υπογραφή του!

Ο ΑΥΘΟΡΜΗΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2010

Είναι κοινό μυστικό ότι στην φιέστα του 2010, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν είχε συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό για επέκταση. Ήταν κοντά αλλά δεν είχε συμφωνήσει. Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος πάνω στον ενθουσιασμό του βιάστηκε να τον…ανακοινώσει από μικροφώνου. Ο Σάρας, μετά την φιέστα, όταν ρωτήθηκε ήταν καυστικός: «Σε εμάς δεν είπε κάτι τέτοιο ο κόουτς, οπότε αυτόν πιστεύω»!

Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ 2012

Στο δύσκολο καλοκαίρι του 2012 ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ζήτησε από τον Γιασικεβίτσιους να σταματήσει να αγωνίζεται και να γίνει προπονητής στην θέση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς! Ο Λιθουανός απάντησε ότι δεν ήταν ακόμα έτοιμος να.. σκοτώσει τον παίκτη μέσα του. Λίγα λεπτά αργότερα αρνήθηκε και στην πρόταση να παραμείνει ως παίκτης λέγοντας «θέλω να πάω σε ομάδα που θα φτάσει στο φάιναλ φορ». Και πήγε στην Μπαρτσελόνα με την οποία έφτασε στο φάιναλ φορ αποκλείοντας με… αίμα τον Παναθηναϊκό!

Πασκουάλ: «Ζητούμενο είναι να κερδίσουμε με τουλάχιστον έναν πόντο»

To πανόραμα της Euroleague

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Οι άγνωστες «πράσινες» ιστορίες του Γιασικεβίτσιους», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College