SPECIALS

Όταν η Ελλάδα γνώρισε τον Νίκο Γκάλη !

Μεγάλη μέρα η σημερινή μπασκετικά, καθώς είναι τα… γενέθλια του Νίκου Γκάλη στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Όταν η Ελλάδα γνώρισε τον Νίκο Γκάλη !

Μεγάλη μέρα η σημερινή μπασκετικά. Είναι τα γενέθλια του Νίκου Γκάλη στο ελληνικό πρωτάθλημα. Σαν σήμερα, στις 2 Δεκεμβρίου 1979, πριν από 39 χρόνια, ο άνθρωπος που έμελλε να αλλάξει την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ και να το οδηγήσει στον Όλυμπο. Έπαιξε τον πρώτο του αγώνα με την φανέλα του Άρη και στη νίκη της ομάδας του επί του Ηρακλή με 79-78.

Η γνωριμία με τον Νίκο Γκάλη

Μάλιστα παρά τους 30 πόντους που είχε πετύχει είχε προκαλέσει την αμφισβήτηση των ΜΜΕ της εποχής. Στις συζητήσεις των συμπαικτών του που μέσω του Βαγγέλη Αλεξανδρή (αρχηγού της ομάδας) του είχαν ζητήσει να μην παίρνει τόσες προσπάθειες. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο Άρης είχε δαπανήσει ένα μεγάλο ποσό για την εποχή. 30 χιλιάδες δολάρια συγκεκριμένα, προκειμένου να φέρει στην Θεσσαλονίκη τον τρίτο σκόρερ του NCAA με το Σέτον Χολ. Ο μύθος της εποχής έλεγε ότι ο Γκάλης είχε ύψος κοντά στα 2 μέτρα. Όταν τον αντίκρισαν στο αεροδρόμιο ο «Πατριάρχης» Ανέστης Πεταλίδης και ο αρχηγός της ομάδας, Βαγγέλης Αλεξανδρής, κόντεψαν να καταπιούν την γλώσσα τους όταν απέναντί τους είδαν έναν παίκτη που έφτανε στα 185 εκατοστά. Με μαλλί αφάνα, παντελόνι «καμπάνα» και αρκετά ταλαιπωρημένο λόγω πονόδοντου.

Οι πρώτες εντυπώσεις από τον Γκάλη

Στην προπόνηση ζήτησε από τον κορυφαίο αμυντικό της εποχής, Βαγγέλη Αλεξανδρή, να κάνει αυτοψία. «Όρμα μαύρε να δούμε τι ψάρια πιάνει» του είπε ο Πεταλίδης. «Θα το κανονίσω το αμερικανάκι» απάντησε ο Αλεξανδρής. Λίγο αργότερα ο «Τίγρης» πήγε στον Πεταλίδη: «Ανέστη, αυτός είναι από άλλο ανέκδοτο, δεν πιάνεται με τίποτα»!

Φτάσαμε λοιπόν στις 2 Δεκεμβρίου του 1979, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είχαν ολοκληρωθεί και ο Νίκος Γκάλης ετοιμαζόταν για το ντεμπούτο του στο ελληνικό πρωτάθλημα στον αγώνα του Άρη με τον Ηρακλή.

Θα ήταν η πρώτη γνωριμία του Γκάλη με το κοινό. Ο Άρης νίκησε δύσκολα με 79-78, ο Γκάλης πέτυχε 30 πόντους έχοντας πάρει όμως πολλές προσπάθειες και άρχισε η γκρίνια.

Στον Τύπο της εποχής τα πρώτα σχόλια δεν ήταν θετικά.

Οι εφημερίδες έγραφαν για τον… εγωισμό στο παιχνίδι του Γκάλη, ότι ήθελε να τα κάνει όλα μόνος του και μάλιστα κάποιες δεν τον ανέφεραν καν στους διακριθέντες. «Προσέξτε γιατί θα γλύφετε εκεί που φτύνετε» τους είπε ο Πεταλίδης.

Μάλιστα ο Αλεξανδρής, ως αρχηγός, εξουσιοδοτήθηκε από τους συμπαίκτες του να μιλήσει στον Γκάλη για τις πολλές προσπάθειές του. «Εγώ θα τα βάλω… Πιστεύεις ότι θα αστοχήσω ξανά;» τον ρώτησε ο Νικ, δείχνοντάς του μάλιστα μία προς μία τις θέσεις από τις οποίες είχε αστοχήσει στον αγώνα με τον Ηρακλή.

Κάπως έτσι άρχισε η ιστορία ενός ανθρώπου που έμελλε να γίνει όχι απλώς ο κορυφαίος Ελληνας μπασκετμπολίστας (και όχι μόνο) όλων των εποχών αλλά κυρίως εκείνος που άλλαξε τη ροή του αθλήματος, την ζωή των αθλητών, των προπονητών, των ομάδων, των δημοσιογράφων.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Όταν η Ελλάδα γνώρισε τον Νίκο Γκάλη !», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College