SPECIALS

Αγαπημένες μας δραχμές !!!

Πόσες φορές (όσοι τουλάχιστον την ζήσαμε για τα… καλά) δεν έχουμε πει την λέξη: «Που είσαι δραχμούλα μου»; Το ελληνικότατο νόμισμα που αποτελεί παρελθόν από το 2002 όταν και υιοθετήσαμε το ευρώ, μετά από δύο αιώνες συμπόρευσης με την δραχμή. Από το 1833 όταν καθιερώθηκε επί Οθωνα κι αντικατέστησε  τον «φοίνικα» που είχε εμπνευστεί ο...
Αγαπημένες μας δραχμές !!!

Πόσες φορές (όσοι τουλάχιστον την ζήσαμε για τα… καλά) δεν έχουμε πει την λέξη: «Που είσαι δραχμούλα μου»; Το ελληνικότατο νόμισμα που αποτελεί παρελθόν από το 2002 όταν και υιοθετήσαμε το ευρώ, μετά από δύο αιώνες συμπόρευσης με την δραχμή.

Από το 1833 όταν καθιερώθηκε επί Οθωνα κι αντικατέστησε  τον «φοίνικα» που είχε εμπνευστεί ο Ιωάννης Καποδίστριας, μέχρι την 1η Μαρτίου 2002 όταν μετά από δίμηνη παράλληλη κυκλοφορία με το ευρώ, του… παραχώρησε την θέση της ως «νόμιμο χρήμα» στην Ελλάδα.

Η δραχμή όμως ήταν νόμισμα από τα αρχαία ελληνικά χρόνια και η ετυμολογία της προέρχεται από το ρήμα «δράττω» που σημαίνει «αρπάζω, πιάνω σφιχτά». Στα αρχαία χρόνια μια δραχμή ήταν ίση με έξι οβολούς, ένα νόμισμα το οποίο είχε σχήμα σιδερένιας ράβδου.

Το πάχος του ήταν τέτοιο ώστε κάθε ανδρική χούφτα μπορούσε να πιάσει έξι απ’ αυτούς. Οπότε εκ του «δράττω» (όσους οβολούς μπορούσα να… αρπάξω δηλαδή) προέκυψε η δραχμή.

Στην αρχαιότητα η 1 δραχή ήταν 6 οβολοί, οι 2 δραχμές ήταν ένας στατήρας (γνωστό κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα και την Μακεδονία), οι 100 δραχμές ήταν μία μνα (ζύγιζε… μισό κιλό) ενώ 6 χιλιάδες δραχμές ήταν ένα τάλαντο (ισοδυναμούσε με το βάρος του νερού που χωρούσε σε έναν συνηθισμένο αμφορέα).

Μάλιστα υπάρχουν ακόμα νομίσματα που έχουν ως ρίζα την λέξη «δραχμή» όπως το ντραμ της Αρμενίας, το ντίρχαμ του Μαρόκου αλλά και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στην νέα εποχή, το 1833, είχε βάρος 4,477 γραμμάρια από τα οποία τα 4,029 ήταν καθαρό ασήμι και τα 0,448 ήταν χαλκός. Η ισοτιμία της τότε ορίστηκε στα 0,895 του γαλλικού χρυσού φράγκου και οι πρώτες δραχμές κόπηκαν στην Βαυαρία. Τον Αύγουστο του 1833 απαγορεύτηκε κι επίσημα η αποδοχή και χρήση τούρκικων νομισμάτων και κάπως έτσι επιβλήθηκε το νέο νόμισμα.

Το 1885 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά χαρτονομίσματα αξίας 1 και 2 δραχμών αντικαθιστώντας τα αργυρά κέρματα.

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η δραχμή απαξιώνεται πλήρως και καταρρέει λόγω του υπερπληθωρισμού. Τυπώθηκαν χαρτονομίσματα μέχρι και… δισεκατομμυρίων δραχμών με μηδενική ανταλλακτική αξία. Μάλιστα το 1944 εκδόθηκε και νόμισμα 100 δισεκατομμυρίων δραχμών το οποίο σε σημερινές τιμές δεν πρέπει να ξεπερνούσε τα 10 λεπτά του ευρώ!!!

Για να καταλάβετε, τον Νοέμβριο του 1944 η μία λίρα Αγγλίας ήταν ίση με… 71 τρισεκατομμύρια δραχμές!!!

Ας πάρουμε όμως τα πιο… αναγνωρίσιμα χαρτονομίσματα

50 ΔΡΑΧΜΕΣ

Από το 1964 ως το 1978 είχε στην μία όψη ένα ναυπηγείο και στην άλλη την Νηρηίδα Αρέθουσα. Από το 1978 ως το 1997 (όταν και αποσύρθηκε και διατηρήθηκε μόνο σε κέρμα) είχε την Μπουμπουλίνα και το Παλαμήδι από την μία και τον Ποσειδώνα από την άλλη

100 ΔΡΑΧΜΕΣ

Από το 1967 ως το 1978 είχε την Ακαδημία Αθηνών και τον Δημόκριτο και από το 1978 ως το 2002 την Θεά Αθηνά και τον Αδαμάντιο Κοραή. Πάντως για αρκετά χρόνια κυκλοφόρησε και σε νόμισμα.

200 ΔΡΑΧΜΕΣ

Στην μπροστινή όψη το Κρυφό Σχολείο και στην πίσω τον Ρήγα Φεραίο. Κυκλοφόρησε το 1996 και αποσύρθηκε το 2002 όταν μας ήρθε το ευρώ!

500 ΔΡΑΧΜΕΣ

Από το 1968 ως το 1983 είχε στην μία όψη σταφύλια, φρούτα και ένα ζώο και στην άλλη αναπαράσταση των Ελευσινίων μυστηρίων. Από το 1983 ως το 2002 είχε αντίστοιχα τον Ιωάννη Καποδίστρια και το φρούριο της Κέρκυρας

ΧΙΛΙΕΣ ΔΡΑΧΜΕΣ

Το αγαπημένο μας χιλιάρικο! Από το 1970 ως το 1978 είχε την Υδρα και τον Θεό Δία και ακολούθως ως το 2002 τον Δισκοβόλο του Μύρωνα, τον Ναό της Ηρας στην Ολυμπία και τον Θεό Απόλλωνα.

ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΡΑΧΜΕΣ

Το αγαπημένο μας πεντοχίλιαρο κυκλοφόρησε το 1984. Είχε από την μία μεριά την Καρύταινα κι από την άλλη τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

ΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΡΑΧΜΕΣ

Εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το 1995. Από την μια μεριά είχε τον Ασκληπιό και από την άλλη τον Γεώργιο Παπανικολάου. (Και όταν το είχαμε στην τσέπη για την νυχτερινή μας έξοδο αισθανόμασταν… πάμπλουτοι στα νεανικά μας χρόνια).

BONUS: Οι τελευταίες δραχμές

Το 2000 κόπηκαν οι τελευταίες δραχμές, μια σειρά νομισμάτων των 500 δραχμών, σε έξι διαφορετικούς τύπους, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αγαπημένες μας δραχμές !!!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College