SPECIALS

Ντέρμπι αιωνίων πριν 90 χρόνια σε… μποξ γυναικών!!!

Πως αντιμετώπισε η Ελλάδα του 1928 έναν αγώνα μποξ ανάμεσα σε… γυναίκες; Μα φυσικά ως ποδοσφαιρικό ντέρμπι! Και κάπως έτσι ανέβηκαν στο ρινγκ του Θεάτρου Κοτοπούλη, πριν από 90 χρόνια η Κούλα Γκιουζέπε με την κυρία Βελιανίτου (το μικρό της δεν αναφέρεται πουθενά). Η Γκιουζέπε εκπροσώπησε τον Παναθηναϊκό ενώ η Βελιανίτου τον Ολυμπιακό! Ηταν κάτι...
Ντέρμπι αιωνίων πριν 90 χρόνια σε… μποξ γυναικών!!!

Πως αντιμετώπισε η Ελλάδα του 1928 έναν αγώνα μποξ ανάμεσα σε… γυναίκες; Μα φυσικά ως ποδοσφαιρικό ντέρμπι! Και κάπως έτσι ανέβηκαν στο ρινγκ του Θεάτρου Κοτοπούλη, πριν από 90 χρόνια η Κούλα Γκιουζέπε με την κυρία Βελιανίτου (το μικρό της δεν αναφέρεται πουθενά).

Η Γκιουζέπε εκπροσώπησε τον Παναθηναϊκό ενώ η Βελιανίτου τον Ολυμπιακό! Ηταν κάτι απίστευτο για την εποχή γιατί όπως περιγράφεται στον Τύπο «ήταν η εποχή που οι γυναίκες ακόμη του κλεινού μας άστεος δεν είχαν επιδοθεί στον αθλητισμό, καμία δεν έρριπτεν δίσκον αρκούμεναι ίσως εις την εκσφενδόνισην του πιάτου στο κεφάλι του ενοχηλητικού άρρενος».

Πλην λοιπόν κάποιας ρίψης στο κεφάλι κάποιου άντρα που τις ενοχλούσε οι γυναίκες στην Ελλάδα δεν τα είχαν καλά με τον αθλητισμό, φανταστείτε δε πόσο… μακριά ήταν από το μποξ.

Κι όμως η Κούλα Γκιουζέπε, που αργότερα έκανε μεγάλη καριέρα ως ηθοποιός στο μουσικό θέατρο αντιμετώπισε την Βελιανίτου στο Θέατρο Κοτοπούλη. Διαβάζουμε στον Τύπο της εποχής.

«Ο αγών διεξήχθη κανονικότατα με όλους τους τύπους. Η κ.Γκιουζέπε παρουσιάστηκε στο ρινγκ με τα χρώματα του Παναθηναϊκού, συνοδευόμενη από τον μάνατζέρ της, κ.Βασιλάκη Στυλιανού που σημερα (σ.σ τότε) διευθύνει τον καλύτερη πυγμάχο της κατηγορίας υπερελαφρών Γρίσπο, η δε Βελιανίτου με τα χρώματα του Ολυμπιακού. Οι θεατές οπαδοί των δύο μας ποδοσφαιρικών ομάδων ενθουσιάστηκαν από τα πρώτα χτυπήματα.

-Μπράβο Ολυμπιακέ, φώναζαν οι μεν

-Να μας ζήσεις τριφύλλι, εκραύγαζαν οι άλλοι.

Ο αγών συνεχίζετο κανονικά και ακανόνιστα με ανταλλαγή όλων των χτυπημάτων που άστραφταν επί των ροδαλών παρειών των αντιμαχόμενων κυριών. Αλλά ο Ολυμπιακός έχασε πανηγυρικώς αυτόν τον πρωτότυπο πυγμαχικό αγώνα. Ένα υπέροχο δεξιό σουίγκ ανάγκασε τον Ολυμπιακό στο πρόσωπο της κυρίας Βελιανίτου να επισκεφτεί το καναβάτσο».

Ο πρώτος πυγμαχικός αγώνας μεταξύ γυναικών στην Ελλάδα έληξε με «νοκ άουτ» λοιπόν υπέρ του Παναθηναϊκού και σε βάρος του Ολυμπιακού… συγγνώμη, υπέρ της Γκιουζέπε και σε βάρος της Βελιανίτου.

«Δεν εγκατέλειψα τον αγώνα εις τον τρίτο γύρο. Ημουν νοκ άουτ, δεν κατόρθωσα να προφυλαχθώ από ένα τεχνικότατον σουίνγκ. Αυτό με εζάλισε, έβλεπε εμπρός μου τόξα πάμπολλα, άστρα… Ακουγα τον θόρυβο των θεατών, τις ενθαρρύνσεις. Το μέτρημα του διαιτητού ομοίως…. Όταν άκουσα το «οκτώ» θέλησα να σηκωθώ. Ματαίως όμως. Τα τόξα από την μία μεριά και τα άστρα από την άλλη δεν με άφησαν» ήταν οι δηλώσεις της ηττημένης κ.Βελιανίτου.

Οσο για την νικήτρια; «Γράψατε παρακαλώ ότι τα πρώτα μαθήματα μποξ τα πήρα πό τον κύριο Γεωργιάδη εις τον οποίο χρωστώ μέρος της επιτυχίας μου» είπε ο Γκιουζέπε.

Όμως η εφημερίδα αποκαλύπτει ένα… καυτό παρασκήνιο! Η Γκιουζέπε ποτέ δεν ευχαρίστησε τον μάνατζέρ της στις δηλώσεις της. Οπότε εκείνος για να την εκδικηθεί ασχολήθηκε με ένα καινούργιο θηλυκό πουλέν, την δεσποινίδα Μαίρη Μαστρογιαννάκη που «την προπονεί συστηματικά για να διεκδικήσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας» όπως έγραψε η εφημερίδα.

Αγαπημένες μας δραχμές !!!

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ντέρμπι αιωνίων πριν 90 χρόνια σε… μποξ γυναικών!!!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College