SPECIALS

Μάντζουκιτς, ένας Κροάτης βέρος Γιουβεντίνος

Η βαλκανική ψυχή του Μάριο Μάντζουκιτς έχει ταυτιστεί απόλυτα με την ψύχωση της Γιουβέντους για τη νίκη, κάνοντάς τον «uno di noi» για τους «μπιανκονέρι»
Μάντζουκιτς, ένας Κροάτης βέρος Γιουβεντίνος

Η Γιουβέντους είναι ομάδα με τους δικούς της σημαντικούς άγραφους κανόνες. Περίεργη ως προς το ποιος παίκτης θα «κολλήσει» με τους τιφόζι, θα ταυτιστεί με τη φανέλα. Ο Ντιμπάλα θεωρήθηκε άξιος από πλευράς ταλέντου να πάρει τη βαριά φανέλα με το «10», υπάρχει όμως ένα «αλλά», ένα επίπεδο στο οποίο δεν έχει φτάσει ακόμα. Ο Ρονάλντο έχει ταυτιστεί με τη νοοτροπία νικητή, βρίσκεται πολύ νωρίς όμως στη σχέση του με το κλαμπ. Ο -καπιτάνο πλέον- Κιελίνι εννοείται πως έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους, γιατί είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να ματώσει τη φανέλα – κυριολεκτικά.

Υπάρχει όμως ένας vero bianconero, όπως έγραφε ένα πανό στο πρόσφατο Derby d’ Italia, ο οποίος είναι ένα μαζί τους κι ας φόρεσε πρώτη φορά τη φανέλα της Γιουβέντους μόλις στα 29 του, βετεράνος σχεδόν. Αυτός που σκοράρει στα μεγάλα ματς, μάχεται και δεν γκρινιάζει ποτέ, παρά μόνο όταν -μονίμως θυμωμένος καθώς μοιάζει- είναι έτοιμος να τσακωθεί με κάποιον αντίπαλο: ο Μάριο Μάντζουκιτς!

Όσο κι αν θα ήταν περίεργο για έναν οποιονδήποτε άλλο 32χρονο, για τον Κροάτη δεν ξενίζει το γεγονός πως στα «μεθεόρτια» της νίκης επί της Ίντερ η Corriere dello Sport αποκάλυψε πρόθεση της διοίκησης να επεκτείνει το συμβόλαιό του μέχρι το 2022 ή ακόμα και το 2023! Τι θα έχει να προσφέρει ένας ποδοσφαιριστής ευρισκόμενος τότε στη λάθος πλευρά των 30 σε ένα τοπ κλαμπ; Όλα αυτά που δεν αγοράζονται! Ο Μάντζουκιτς αποδεικνύεται τα καλύτερα ξοδεμένα 19 εκατομμύρια ευρώ της εποχής Μαρότα, ειδικά σε σύγκριση με τα σχεδόν 100 που κόστισε ο Ιγουαΐν. Κι αν ο Αργεντινός είχε να κάνει περισσότερο με επίδειξη δύναμης, σε βάρος του φιλόδοξου ανταγωνιστή (Νάπολι), ο Μάντζουκιτς αφορά αποκλειστικά και μόνο την ουσία.

Οι Ιταλοί την ονομάζουν grinta. Είναι η αποφασιστικότητα, η επιθετικότητα που χαρακτηρίζει το ποδόσφαιρό τους. Αυτή που έχει ένας επιθετικός που έχει σκοράρει φέτος σε όλα (!) τα κρίσιμα ματς. Τα νούμερα του Μάντζουκιτς δεν ήταν ποτέ εντυπωσιακά. Ούτε στη Μπάγερν, ούτε στην Ατλέτικο, ούτε ακόμα και στη Βόλφσμπουργκ, που ήταν ο πρωταγωνιστής. Πράγμα σπάνιο στις ομάδες της καριέρας του.

Στη Γιουβέντους αναγκάστηκε να μετακομίσει στο πλάι για να χωρέσει στην ενδεκάδα. Αριστερό εξτρέμ, στα 30 του, αυτός ένας από τους πιο «φτασμένους» επιθετικούς της γενιάς του. Εκεί αγωνίστηκε στον τελικό του Champions League και σκόραρε ένα από τα κορυφαία γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης. Πόσοι θα έριχναν το εγωισμό τους, θα γίνονταν θυσία για το καλό της ομάδας; Λίγοι, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν σήμερα πολλοί σαν και αυτόν. Η δική του βαλκανική ψυχή, η εξυπνάδα και η πονηριά του ήταν κάτι παραπάνω από απαραίτητες στο πρόσφατο Μουντιάλ ώστε να φτάσει η Κροατία μέχρι τον τελικό. Ειδικά στον ημιτελικό με τους Άγγλους τους έσπασε τα νεύρα, σκόραρε, χτύπησε και πέρασε πολλά λεπτά κάνοντας (;) πως πονάει. Νίκησε. Αυτό είναι το μόνο που μετρά.

Κάποτε ο Φέλιξ Μάγκατ είχε πει ότι «ο Μάριο θα μπορούσε να παίξει δύο κολλητά 90λεπτα στον ίδιο υψηλό ρυθμό». Κι ας μην είναι πλέον το ίδιο ακούραστος, η νοοτροπία του δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο. Θα «σκυλιάσει» μέχρι τέλους, θα παίξει και μπακ αν αυτό χρειάζεται η ομάδα, θα (προσπαθήσει να) ξεπεράσει κάθε δυσκολία.

Στη Γιουβέντους (πλέον) του Ρονάλντο, του υπέρλαμπρου ρόστερ, στην οποία η μέχρι πρότινος ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας της (Ιγουαΐν) δεν είχε θέση, εκείνος κρίθηκε και αποδεικνύεται απαραίτητος. Αρχικά ο Αλέγκρι προόριζε τον CR7 για την κορυφή της επίθεσης, με τον Μάντζουκιτς όμως εκεί ο Πορτογάλος «ξεκλειδώθηκε». Και άρχισε το τρελό σερί των «μπιανκονέρι» που χωρίς αντίπαλο οδεύουν προς το όγδοο συνεχόμενο Σκουντέτο. Σε αυτό το διάστημα ο “ποτέ τόσο καλός για πρώτος” Μάντζουκιτς μετρά 7 γκολ. Εξ αυτών, 1 με Λάτσιο, 2 με Νάπολι, 1 με Μίλαν και 1 με Ίντερ! Μπόνους το νικητήριο με τη Βαλένθια στο Champions League. Ένας καλός λόγος για να τον λατρέψουν οι οπαδοί.

https://www.instagram.com/p/Bqk4YsCF-Jc/?utm_source=ig_embed

Βέβαια η δική του επιβράβευση ήταν το παιχνίδι με τη ΣΠΑΛ. Σε αυτό φόρεσε για πρώτη φορά το περιβραχιόνιο (φυσικά το συνδύασε με γκολ) γράφοντας μεταξύ άλλων εκ των υστέρων στο Instagram: «νιώθω πραγματικός Γιουβεντίνος. Με ή χωρίς το περιβραχιόνιο, η δουλειά μου είναι να δίνω τα πάντα για αυτή την εμβληματική φανέλα».

Στην περίπτωσή του αυτά δεν είναι λόγια του αέρα, συνηθισμένα από ποδοσφαιριστές για να ακουστούν εύηχα στα αυτιά των οπαδών. Ο Μάντζουκιτς είναι φειδωλός στα συναισθήματα, όσο και στις εκφράσεις του προσώπου του. Δεν χαρίζει εκατοστό, δεν συμβιβάζεται ποτέ με κάτι λιγότερο από τη νίκη, γι’ αυτό οι τιφόζι τον αισθάνονται “uno di noi” (ένας από εμάς). Τους ενώνει αυτό που έχει περιγράψει άριστα ο Τζιαμπιέρο Μπονιπέρτι:

«Η νίκη δεν είναι σημαντική για τη Γιουβέντους, είναι το μόνο που μετρά».

[vc_row][vc_column width=”2/3″][td_block_14 custom_title=”SUNDAY’S FILES” tag_slug=”sunday-s-files” limit=”6″ tdc_css=””][/vc_column][vc_column width=”1/3″][td_block_7 custom_title=”SPORTMINUTE” category_id=”90″ limit=”7″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μάντζουκιτς, ένας Κροάτης βέρος Γιουβεντίνος», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Άγγελος Ρουχωτάς

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.