SPECIALS

Όταν οι οπαδοί πετούσαν λεφτά στους «προδότες»

Τα… ρούβλια στον Φιλίποφ δεν ήταν τα πρώτα χαρτονομίσματα που είδαμε στα ελληνικά γήπεδα
Όταν οι οπαδοί πετούσαν λεφτά στους «προδότες»

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού υποδέχτηκαν με σκληρό τρόπο τον Ντίμα Φιλίποφ χθες (13/12) στου Ρέντη, καθώς θεωρείται «προδότης» πλέον στους Πειραιώτες.

Ο παίκτης του ΠΑΟΚ στο βόλεϊ, με την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, στο ντέρμπι των δύο ομάδων στο Λιγκ Καπ, είδε τους οπαδούς να τον βρίζουν εν χορώ και να του πετούν… ρούβλια, αποκαλώντας τον «προδότη», «ρουφιάνο», αλλά και άλλα που… δεν γράφονται.

Ο διεθνής άσος έκανε το παιχνίδι του σιωπηλά, καθώς σίγουρα δεν περίμενε τόσο σκληρή αντιμετώπιση, αφού ακόμη και στο τέλος της αναμέτρησης, έφυγε με συνοδεία παίκτες του Ολυμπιακού για τα αποδυτήρια.

Δεν είναι βέβαια και ο πρώτος στην Ελλάδα που αντιμετωπίζεται ως «προδότης» και του πετούν ψεύτικα νομίσματα. Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα εξάλλου, από την επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στην Φιλαδέλφεια, ως προπονητής του Ολυμπιακού, με τα δεκαχίλιαρα να πέφτουν «βροχή» στο γήπεδο, μαζί με κάποια εμετικά πανό για την προσωπική του ζωή.

Και στο μπάσκετ έχουν υπάρξει όμως ανάλογες συμπεριφορές από οπαδούς, που ένοιωσαν πως προδόθηκαν από παίκτες που λάτρεψαν στην ομάδα τους…

Ο Γιαννάκης σε πεντοχίλιαρα

Σεζόν 1993-94 στην Α1 Μπάσκετ. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης έχει πάρει άσχημο «διαζύγιο» από τον Άρη και έχει καταλήξει στον Πανιώνιο. Επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά ως αντίπαλος των «κιτρίνων». Το Παλέ είναι κατάμεστο, με τον περισσότερο κόσμο να φτάνει στο γήπεδο κρατώντας τυπωμένα πεντοχίλιαρα, με το πρόσωπο του Γιαννάκη πάνω, όπως και της συζύγου του.

Υπήρχε και ένα πανό με τον «δράκο» μάλιστα, το οποίο τον είχε κρεμασμένο, όπως τον Ιούδα, δείχνοντας πως ένοιωθαν για την «προδοσία» του, καθώς θεωρούσαν πως ήταν η αιτία που αποχώρησε νωρίτερα ο Γκάλης από την ομάδα. Ο Άρης κέρδισε εκείνο το ματς 93-88, ο Γιαννάκης έφυγε με λυγμούς και χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος του, από τους οπαδούς.

Ο Φασούλας, ο Μέγας-Αλέξανδρος και το πουγγί

Το επεισοδιακό «διαζύγιο» του Παναγιώτη Φασούλα στον ΠΑΟΚ, τον έφερε στον μισητό για τους Θεσσαλονικείς, Ολυμπιακό. Ο πρώην σέντερ εμφανίστηκε στο Παλέ την σεζόν 1993-94 ως παίκτης των «ερυθρόλευκων» και οι λέξεις «προδότη», «φοβητσιάρη» και άλλα… δροσερά, να ακούγονται συνεχώς.

Οι οπαδοί δεν του πέταξαν λεφτά, αλλά ανάρτησαν ένα πανό όπου τον έδειχναν να κρατάει ένα πουγγί με χρήματα ως «προδότης», αλλά και μια μπανάνα και τον Μέγα Αλέξανδρο να τον κοιτά στα μάτια και να του λέει «ντροπή σου». Μόλις μπήκε στο παρκέ, τα κέρματα έπεφταν «βροχή», με αποτέλεσμα να πετύχουν τόσο τον ίδιο, όσο και τους Ιωαννίδη και Ρεντζιά.

Η επιστροφή του Σπανούλη στο ΟΑΚΑ

Ήταν 12 Γενάρη του 2011, όταν ο Βασίλης Σπανούλης επέστρεφε στο ΟΑΚΑ ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού, με την φανέλα του «αιώνιου». Οι οπαδοί κρατούσαν 500ευρα και τα πετούσαν προς το μέρος του, με διάφορα υβριστικά (εμετικά σε πολλές περιπτώσεις) πανό, να κάνουν την εμφάνισή τους. Οι βρισιές κατά του παίκτη και της οικογένειάς του, κράτησαν αρκετή ώρα, αλλά ο V-Span παρά την μέτρια εμφάνισή του, έφυγε νικητής με σκορ 65-61.

Η επιστροφή του Μπάγεβιτς

Κατά… διαβολική σύμπτωση, ήταν 12 Ιανουαρίου (όπως και στην περίπτωση του Σπανούλη), αλλά του 1997. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς επέστρεφε ως εχθρός στην ΑΕΚ, καθώς είχε πάει στον Ολυμπιακό.

Ήταν ένα βράδυ με πολύ βροχή. Βροχή από τον καιρό, αλλά και από τα δεκαχίλιαρα που του πετούσαν οι οπαδοί της ΑΕΚ, όπου είχαν αναρτήσει και διάφορα άθλια πανό, τα οποία είχαν να κάνουν με την προσωπική του ζωή και την οικογένειά του. Στο γήπεδο υπήρχε παντού αστυνομία, καθώς υπήρχαν φόβοι για επεισόδια, εξαιτίας της «δίψας» για εκδίκηση των ΑΕΚτσηδων, που θεώρησαν την κίνηση του Μπάγεβιτς να πάει στον Ολυμπιακό, ως την μεγαλύτερη προδοσία που είχε γίνει ποτέ (η λέξη «πουλημένε» δεν σταμάτησε να ακούγεται).

Το γήπεδο είχε γεμίσει, με το μίσος να είναι τόσο έντονο, που τα… βιβλιοπωλεία έκαναν χρυσές δουλειές, καθώς οι περισσότεροι πήγαν με ότι νόμισμα μπορούσαν να βγάλουν φωτοτυπία για να του το πετάξουν. Ο ίδιος πήγε σκυφτός στον πάγκο, στην πιο δύσκολη στιγμή της πορείας του στο ποδόσφαιρο.

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ: Πέταξαν ρούβλια στον Φιλίποφ!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Όταν οι οπαδοί πετούσαν λεφτά στους «προδότες»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Ευθυμιάδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.