SPECIALS

Ρικ Πιτίνο speaking

Ο Ρικ Πιτίνο λατρεύει να χαμογελάει. Σκέφτεται την επόμενη ατάκα του. Και την ξεστομίζει με εκείνη τη βαριά Νεοϋορκέζικη προφορά του. Κάθε ατάκα του είναι ένα… διαμάντι. Σαν εκείνα τα πανάκριβα ιταλικά κοστούμια του. Κάθε ατάκα είναι… φαρμάκι. Σαν εκείνα τα καλάθια που πετύχαιναν οι παίκτες του, στο διάβα για κάθε έναν από τους δύο...
Ρικ Πιτίνο speaking

Ο Ρικ Πιτίνο λατρεύει να χαμογελάει. Σκέφτεται την επόμενη ατάκα του. Και την ξεστομίζει με εκείνη τη βαριά Νεοϋορκέζικη προφορά του.

Κάθε ατάκα του είναι ένα… διαμάντι. Σαν εκείνα τα πανάκριβα ιταλικά κοστούμια του. Κάθε ατάκα είναι… φαρμάκι. Σαν εκείνα τα καλάθια που πετύχαιναν οι παίκτες του, στο διάβα για κάθε έναν από τους δύο τίτλους του στο NCAA. Ακόμη και αν ο δεύτερος του έχει αφαιρεθεί…

Κάθε ατάκα του έχει και μία διδαχή. Το απόσταγμα όσων έμαθε για περισσότερα από 40 χρόνια στους πάγκους των ομάδων.

Ο Ρικ Πιτίνο αναμένεται να προστεθεί στη λίστα των προπονητών που έχουν εργαστεί στην Ελλάδα. Θα αναλάβει να καλύψει το κενό που άφησε η απομάκρυνση του Τσάβι Πασκουάλ στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Μία περίεργη, είναι η αλήθεια, μετάβαση για τον ίδιο. Έπειτα από 16 συνεχόμενα χρόνια στον πάγκο ενός επιτυχημένου προγράμματος στο Πανεπιστήμιο του Λούιβιλ, θα πρέπει να αλλάξει… μετερίζι. Λένε πως η δουλειά του προπονητή είναι ίδια σε κάθε ομάδα. Μόνο που για τον Πιτίνο θα είναι κάτι καινούργιο.

Ένα… περιτύλιγμα που θα πρέπει να σκίσει. Και η συσκευασία θα έχει τη μυρωδιά κάτι καινούργιου. Κάτι φρέσκου. Όπως ακριβώς και η αίσθηση που έχει σαν φοράει ένα νέο κοστούμι. Μη λησμονούμε πως ο 66χρονος προπονητής έχει ψηφιστεί ως ο πιο καλοντυμένος προπονητής στο NCAA.

Μόνο που στην Ελλάδα θα έρθει όχι για να (μας) μοστράρει τα ρούχα του, αλλά τις γνώσεις του.

Μα αλήθεια, ποιος είναι ο Ρικ Πιτίνο; Ποια είναι τα (μπασκετικά) πιστεύω του; Και ποια θα είναι η φιλοσοφία που θα επιχειρήσει να φέρει στον Παναθηναϊκό;

Παρακάτω θα βρείτε δέκα από τις καλύτερες ατάκες του Πιτίνο. Με ιδιαίτερη σημασία για τον Αμερικανό προπονητή. Ένα δείγμα της σκέψης του.

1.Η αποτυχία είναι καλή. Είναι “λίπασμα”. Όλα όσα έμαθα για την προπονητική, τα έμαθα από τα λάθη που έκανα


2.Αν μετάνιωσα για κάτι στη ζωή μου, είναι πως δεν ήμουν περισσότερο ταπεινός όταν ήμουν νεότερος.


3.Να αποφεύγετε τους κυνικούς και τους αρνητικούς ανθρώπους σας τη πανούκλα. Είναι… δολοφόνοι της προοπτικής


4.Η ταπεινότητα κάνει μεγάλες τις ομάδες. Το κηρύττω εδώ και πάρα πολλά χρόνια


5.Έχω μάθει πόση ευτυχία μπορούν να φέρουν τα χρήματα. Ελάχιστη.


6.Δίνω στον εαυτό μου 24 ώρες, μετά από κάθε ήττα. Μετά από αυτό το διάστημα κοιτάζω το επόμενο παιχνίδι. Αλλά για 24 ώρες δεν είμαι χαρούμενος.


7,Το μπάσκετμπολ είναι το πάθος μου. Το αγαπώ και λατρεύω να βλέπω τους παίκτες μου να πετυχαίνουν. Είμαι εδώ γι’ αυτούς και τα παιδιά μου.  Αυτό είναι το πάθος μου.


8.Θα έλεγα σε κάθε προπονητή να μην αλλάζει δουλειά για τα χρήματα. Μείνε στη δουλειά σου, αν αισθάνεται πραγματικά ευτυχισμένος.


9.Με ενδιαφέρει τι σκέφτονται οι άλλοι, αλλά αυτό δε σημαίνει πως αλλάζει η γνώμη μου για το πώς κάνω τα πράγματα.


10.Το μπάσκετμπολ με έχει απορροφήσει από τότε που ήμουν 7-8 χρόνων. Δεν ξέρω τι θα έκανα δίχως αυτό.

Ο Ρικ Πιτίνο δεν μιλάει μόνο για το μπάσκετ. Αρέσκεται να παίζει κιόλας, όπως κάνει στη φωτογραφία σε ένα φιλανθρωπικό παιχνίδι.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλες δηλώσεις – ατάκες του, που έχουν μείνει στην ιστορία.

Όπως αυτή, στην οποία απαντάει στην ερώτηση ενός δημοσιογράφου πως είναι «το πιο χαζό πράγμα που έχω ακούσει».

Αλλά και την παρακάτω, όπου προσπαθεί να εξηγήσει, διαφωνώντας, με έναν δημοσιογράφο για την κατάσταση ενός τραυματισμένου παίκτη του Λούιβιλ.

Το πιο κλασικό λογύδριο του Πιτίνο, είναι αυτό που ξεστόμισε όταν τα πράγματα άρχισαν να μη πηγαίνουν καλά στη Βοστόνη. Τότε που ήθελε σε λίγα λόγια να πει στον κόσμο και στους δημοσιογράφους πως η ομάδα είναι αυτή που είναι και πως δεν πρόκειται να έρθει κανένας… Μεσσίας.

Και επειδή ο Πιτίνο δεν είναι μόνο φωνακλάς, αλλά διαθέτει μπόλικο χιούμορ, για το τέλος αφήσαμε αυτό το βίντεο. Το τηλέφωνο ενός δημοσιογράφου, για κακή του τύχη, χτυπάει την ώρα της συνέντευξης Τύπου και ενώ βρίσκεται στον προπονητή του Λούιβιλ, προκειμένου να καταγράψει τις δηλώσεις του.

Ο Πιτίνο απάντησε, συνομίλησε με το πρόσωπο στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής (το οποίο λογικά δεν κατάλαβε πως μιλούσε με τον λάθος άνθρωπο), εξηγώντας πως δεν μπορεί να έρθει στο σημείο του ραντεβού, επειδή πως θα σπαταλήσει το βράδυ του επιχειρώντας να προσελκύσει παίκτες του Πανεπιστήμιό του.

Μέχρι ενός σημείο ο Πιτίνο έπαιξε τον… ρόλο του. Μέχρι που αποκάλυψε πως δεν είναι ο κάτοχος του τηλεφώνου και το παρέδωσε στον αρμόδιο, προκειμένου να κανονίσει τη βραδινή έξοδό του!

[vc_row][vc_column width=”2/3″][td_block_14 custom_title=”SUNDAY’S FILES” tag_slug=”sunday-s-files” limit=”6″ tdc_css=””][/vc_column][vc_column width=”1/3″][td_block_7 custom_title=”SPORTMINUTE” category_id=”90″ limit=”7″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ρικ Πιτίνο speaking», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μιχάλης Γκιουλένογλου

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.