SPECIALS

Next Gen: Τα 10 κορυφαία ταλέντα του 2018

Μετά τον Εμπαπέ, ποιός; Τα ταλέντα που συστήθηκαν και καθιερώθηκαν τη χρονιά που πέρασε. Όλοι τους αυστηρά κάτω των 20.
Next Gen: Τα 10 κορυφαία ταλέντα του 2018

Κοιτώντας πίσω στη χρονιά που μας αφήνει (αισίως), υπάρχουν πολλές ποδοσφαιρικές στιγμές που αξίζει κανείς να μνημονεύει. Χρονιά Μουντιάλ γαρ, ανεπανάληπτου ευρωπαϊκού σερί της Ρεάλ και ενός τελικού Superclasico που κατέληξε φαρσοκωμωδία πριν γίνει… κλασικός. Αναμνήσεις. Εξαιρετικές μεν, αλλά αναμνήσεις. Τι έγινε το 2018 που θα μας συνοδεύσει τα επόμενα χρόνια; Ξεπετάχτηκαν ταλέντα μοναδικά, μερικοί από τους οποίους έχουν όλες τις προοπτικές να αποτελέσουν τους σταρ της επόμενης δεκαετίας.  

Αυτή είναι λοιπόν η κορυφαία δεκάδα των έφηβων που το 2018 θα μνημονεύεται για πάντα ως η χρονιά που αρχίσαμε να τους θαυμάζουμε. Εμπαπέ, Ντεμπελέ και λοιποί δεν πιάνονται. Όλοι τους αυστηρά γεννημένοι μετά την 1η Ιανουαρίου 2019:

#10 Ράιαν Σεσενιόν (Φούλαμ)

Η παρουσία του στην Premier League δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στο hype. Η κακή πορεία της Φούλαμ παίζει το ρόλο της, όμως ακόμα κι έτσι οι ικανότητες του Σεσενιόν είναι τέτοιες που έχει αγωνιστεί σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις αυτή τη σεζόν. 2 γκολ και 4 ασίστ δεν είναι διόλου άσχημα στατιστικά για έναν 19χρονο (βασικά) αριστερό μπακ.

Εξάλλου ήταν χάρμα οφθαλμών στην περσινή πορεία ανόδου των «κότατζερς», τελειώνοντας τη σεζόν με 52 συμμετοχές, 16 γκολ και 8 ασίστ! Θέμα χρόνου να τον αρπάξει κάποιος από τους «μεγάλους».

Χρηματιστηριακή αξία: 35.000.000 €

 

#9 Ματέο Γκεντουζί (Άρσεναλ)

Ποιος πίστευε τον Ουνάι Έμερι όταν έλεγε πως «θα παίξει μεγάλο ρόλο στη σεζόν» της Άρσεναλ; Κι όμως, με μία μόλις πλήρη χρονιά στο βιογραφικό του, στη Λοριάν της δεύτερης κατηγορίας, ο Γκεντουζί έχει εξελιχτεί σε βασικό εργαλείο των «κανονιέρηδων».

Γρήγορος στη σκέψη, ικανός στο μαρκάρισμα και στην οργάνωση, μαζί με τον Τορέιρα σχηματίζουν το δίδυμο του μέλλοντος του κέντρο της Άρσεναλ.

Χρηματιστηριακή αξία: 20.000.000 €

 

#8 Αλμπάν Λαφόν (Φιορεντίνα)

Το πως «σκάρτα» μια πενταετία έχει εμπειρία ως τερματοφύλακας είναι το πιο ιδιαίτερο στην περίπτωσή του. Κι αυτό διότι μέχρι να ενταχθεί στις ακαδημίες της Τουλούζ αγωνιζόταν ως μεσοεπιθετικός. Διόλου απίθανο λοιπόν ο Λαφόν θεωρείται ο πιο ικανός με την μπάλα στα πόδια γκολκίπερ της επόμενης γενιάς. Στοιχείο απαραίτητο πλέον. Μόλις στα 16 του έκανε ντεμπούτο στη Ligue 1 και το καλοκαίρι η Φιορεντίνα τον έκανε δικό της αντί 8 εκατ. ευρώ.

Σίγουρη επένδυση, αφού καθιερώθηκε με το «καλημέρα». Έχει διατηρήσει πέντε φορές ανέπαφη την εστία του και το μόνο σίγουρο είναι πως από την ιταλική σχολή τερματοφυλάκων έχει πράγματα να πάρει, να γίνει καλύτερος.

Χρηματιστηριακή αξία: 13.000.000 €

 

#7 Τζάστιν Κλάιφερτ (Ρόμα)

Η αφιέρωση στον Νούρι

Το 2018 ήταν μια υπέροχη χρονιά για τον Κλάιφερτ τζούνιορ. Χρίστηκε διεθνής με την εθνική Ολλανδίας, πήρε μεταγραφή στη Ρόμα αντί 18 εκατ. ευρώ και σταδιακά καθιερώνεται στα πλάνα του Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο. Δεν είναι πολλοί οι 19χρονοι που καταφέρνουν να προσαρμοστούν τόσο άνετα στο εξωτερικό. Βέβαια ο Κλάιφερτ δεν είναι ο οποιοσδήποτε, κουβαλά ένα όνομα βαρύ και πάντα είναι καταδικασμένος να συγκρίνεται με τον πατέρα του. Μέχρι στιγμής έχει το ρόλο της… πρώτης αλλαγής. Highlight από την παρουσία του στη Ρώμη, το πρώτο του γκολ, το οποίο αφιέρωσε τον φίλο του, Αμπντελάκ Νούρι, που υπέστη εγκεφαλική βλάβη και δεν θα κάνει ποτέ την καριέρα που ονειρεύονταν. Ο Τζάστιν παίζει και γι’ αυτόν, φορώντας τον αριθμό του.

Χρηματιστηριακή αξία: 20.000.000 €

 

#6 Ρις Νέλσον (Χόφενχαϊμ)*

Ο άλλος… Σάντσο. Ακόμα ένα αγγλάκι που χρειάστηκε να ξενιτευτεί για να πάρει ευκαιρίες. Ο Νέλσον αξιοποιεί στο έπακρο τον δανεισμό του στη Χόφενχαϊμ από την Άρσεναλ, αφού μετρά ήδη έξι γκολ σε 490 αγωνιστικά λεπτά. Δεξιοπόδαρος που του αρέσει να αγωνίζεται στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Ήδη οι «κανονιέρηδες» σκέφτονται να τον ανακαλέσουν για να καλύψουν το κενό του Γουέλμπεκ. Ο ίδιος εξάλλου βλέπει τον εαυτό του με τη φανέλα τον Λονδρέζων για πολλά χρόνια. «Θέλω να γίνω θρύλος της Άρσεναλ», έχει δηλώσει κατά γράμμα.

Χρηματιστηριακή αξία: 17.000.000 €

 

#5 Ροντρίγκο (Σάντος)

Η δεύτερη βραζιλιάνικη αγορά της Ρεάλ έχει θέση στους έφηβους σταρ του 2018, γιατί σε αντίθεση με τον Βινίσιους, ο Ροντρίγκο κάνει τη διαφορά στη Σάντος. Από τα 11 υπέγραψε συμβόλαιο με τη Nike, στα 17 τον αγόρασε η Ρεάλ. Όλα τα έχει κάνει νωρίς. Για εκείνον λοιπόν είναι περίπου… αναμενόμενο πως μετρά ήδη 43 συμμετοχές με 9 γκολ και 3 ασίστ στο πρωτάθλημα.

Τον Μάρτιο έγινε ο νεότερος παίκτης της Σάντος στο Libertadores και δύο εβδομάδες μετά ο νεότερος Βραζιλιάνος σκόρερ στη διοργάνωση. Αντί 45 εκατ. ευρώ στο «Μπερναμπέου» από το ερχόμενο καλοκαίρι.

Χρηματιστηριακή αξία: 10.000.000 €

 

 

#4 Ζέντσον Φερνάντες (Μπενφίκα)

Ο νέος Ρενάτο Σάντσες ή μήπως καλύτερος; Μόλις το Σεπτέμβριο πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Μπενφίκα και πρόλαβε να αναδειχτεί 7ος στην ψηφοφορία για Golden Boy της χρονιάς. Οχι πως αυτά τα βραβεία έχουν τρελή βαρύτητα, αλλά είναι ενδεικτικό που πόσο ραγδαία έχει εκτιναχτεί η φήμη του.

Ο Ζέντσον Φερνάντες έχει εκπλαγεί ο ίδιος από την εξέλιξή του: «δεν περίμενα να συμβεί τόσο γρήγορα. Εκτιμώ την εμπιστοσύνη της ομάδας». Μάλιστα οι «αετοί» προνόησαν στις αρχές της σεζόν και του ανανέωσαν το συμβόλαιο με ρήτρα 60 εκατ. ευρώ. Πλέον έχοντας δείξει τις αρετές στο Champions League, θεωρείται δικαιολογημένα ως ένας από τους πιο υποσχόμενους box to box μέσους στην Ευρώπη. Αναντικατάστατος με 25 συμμετοχές, 3 γκολ και 4 ασίστ.

Χρηματιστηριακή αξία: 15.000.000 €

 

#3 Κάι Χάβερτς (Λεβερκούζεν)

Είναι 19 ετών κι όμως τον περασμένο Απρίλιο είχε ήδη συμπληρώσει 50 συμμετοχές στην Bundesliga (88 μέχρι στιγμής). Κάτι λέει αυτό για το potential που έχουν διακρίνει στη Λεβερκούζεν για τον Κάι Χάβερτς. Για μια ομάδα που έχει αναδείξει τους πιο σπουδαίους Γερμανούς μέσους των τελευταίων ετών -Μπάλακ και Κρόος- η εμπιστοσύνη δεν είναι αμελητέα.

Αυτή τη σεζόν που οι «ασπιρίνες» δεν έχουν κάνει τον καλύτερο πρώτο γύρο, ο Χάβερτς είναι η σταθερά τους, με 9 γκολ και 6 ασίστ. Ικανός και με τα δύο πόδια, στα χαρτιά «δεκάρι» αν και μπορεί να δημιουργήσει από οποιαδήποτε θέση στο κέντρο. Συν το σπάνιο για τη θέση του παρουσιαστικό (1,88 ύψος). Ήδη η Μπάγερν τον ορέγεται.

Χρηματιστηριακή αξία: 65.000.000 €

 

#2 Τζέιντον Σάντσο (Ντόρτμουντ)

Δεν είναι δόκιμη η έκφραση, αλλά αυτά που κάνει ο Σάντσο αυτή τη σεζόν, απλά… δεν υπάρχουν! Το μεγαλύτερο λάθος της περιόδου του Γκουαρντιόλα στη Σίτι, το πώς έχασε μέσα από τα χέρια του το καλοκαίρι του 2017 ένα ταλέντο για 8 εκατ. ευρώ και πλέον κοστολογείται 70. Καθόλου υπερβολή, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν παίκτη που τον περασμένο Μάρτιο ενηλικιώθηκε, έχει ήδη καθιερωθεί στην Ντόρτμουντ και μετρά αυτή τη σεζόν 7 γκολ και 10 ασίστ ήδη!

Παράλληλα νωρίτερα μέσα στη χρονιά χρίστηκε διεθνής με την Αγγλία, κάνοντας εκεί τη διαφορά. «Είναι βάναυσα καλός! Κάνει πράγματα που βλέπει κανείς σπάνια», τον έχει περιγράψει ο Μίχαελ Τσόρκ, CEO των Βεστφαλών. Ήδη οι Άγγλοι ονειρεύονται πως βρήκαν τον δικό τους Εμπαπέ, αν και ίδιος θέλει να συγκρίνεται με το πρότυπό του, τον Νεϊμάρ.

Κλείνοντας τον πρώτο γύρο με την Ντόρτμουντ πρωτοπόρο και τον ίδιο να μετρά στην Bundesliga περισσότερες ασίστ (8) από Ρόις, Γκέτσε, Λάρσεν και Πούλισιτς μαζί, το αξίζει!

Χρηματιστηριακή αξία: 70.000.000 €

 

#1 Ματάις Ντε Λιχτ (Άγιαξ)

Δεν χωρά ουδεμία αμφιβολία γι’ αυτόν. Ο Έντβιν Φαν Ντερ Σάαρ το έχει περιγράψει τέλεια: «Μοιάζει σα να παίζει επαγγελματικά για έξι ή επτά χρόνια». Ο Ντε Λιχτ παρότι μόλις 19 ετών έχει τη σωματοδομή και την ωριμότητα 25χρονου. Βέβαια δεν είναι φέτος η πρώτη σεζόν που κάνει θεαματικά τη διαφορά. Είναι εδώ και ένα χρόνο ο αρχηγός του Άγιαξ. Ηγέτης, όσο και τρομερός αμυντικός, στοιχεία ταλέντου που εμφανίζονται μια φορά σε κάθε γενιά.

Διόλου τυχαίο πως ο ήδη τα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης δίνουν μάχη για να αποκτήσουν προτεραιότητα για την αγορά του. Ο Ντε Λιχτ θα καταλήξει κάπου μεταξύ Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Σίτι το καλοκαίρι αντί πολλών εκατομμυρίων, όμως η ακαδημία του Αίαντα μπορεί να υπερηφανεύεται πως εκτός από προικισμένους μεσοεπιθετικούς παράγει και αμυντικούς που αλλάζουν τη θέση όπως την ξέραμε.

Χρηματιστηριακή αξία: 65.000.000 €

 

Εκτός συναγωνισμού: Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα. Εκτός του ότι έχουμε ήδη τρία χρόνια γεμάτα με παραστάσεις του, το 2018 δεν ήταν ακριβώς η χρονιά του. Επειδή «έχει 20 χρόνια μπροστά του», κατά τον Μπουφόν, είναι άδικο να κριθεί τώρα που η Μίλαν είναι ομάδα χωρίς ταυτότητα.

Δεν τον είδαμε αρκετά: Βινίσιους. Κάτι εξαίρετο έχει δει η Ρεάλ για να επενδύει 60 εκατ. σε έναν 18χρονο, αλλά ακόμα ο Βινίσιους θέλει χρόνο και εμπειρίες. Ψήγματα του ταλέντου του έδειξε σε δύο συμμετοχές στο Champions League και 5 στη La Liga, χαρίζοντας με μπόλικη τύχη την πρώτη νίκη του Σολάρι στο πρωτάθλημα.

Κρατήστε τα ονόματά τους: Άρνε Μάιερ (Χέρτα), Εβάν Εντικά (Άιντραχτ), Σάντρο Τονάλι (Έμπολι)

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Next Gen: Τα 10 κορυφαία ταλέντα του 2018», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Άγγελος Ρουχωτάς

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.