SPECIALS

Ο Τζέιμς Χάρντεν… σπάει το NBA

Ο Χάρντεν έχει ήδη συμπληρώσει πέντε! Πέντε αναμετρήσεις με τον MVP να συμπεριφέρεται ως... διαβολεμένος. Και φυσικά ισάριθμες νίκες για τους Χιούστον Ρόκετς. Και για να μην το λησμονήσουμε: πριν αρχίσει τις σαραντάρες, έχει και ένα ματς με 39. Ακόμη ένα W για την ομάδα του Τέξας.
Ο Τζέιμς Χάρντεν… σπάει το NBA

Όλοι μισούν τον Τζέιμς Χάρντεν! «Είναι υπερτιμημένος», λένε. «Παίρνει πολλά σουτ», ουρλιάζουν. «Χαλάει το παιχνίδι του μπάσκετμπολ», φωνάζουν ξανά και ξανά.

Αηδίες… Ο Τζέιμς Χάρντεν είναι απλά ασταμάτητος!

Μοιάζει να έχει δώσει μία υπόσχεση στον εαυτό του. Βαρέθηκε να γυρίζει πλέον τον τροχό. Θέλει να τον πιέσει μέχρι να μην μπορεί άλλο. Θέλει να τον καταστρέψει και στο τέλος να κερδίσει εκείνος. Τι θα είναι το αντίτιμο; Ένα ακόμη MVP; Το πρωτάθλημα; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αυτή την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα.

Οι περισσότεροι τείνουν να συνηθίσουν μόνο σε αυτό: Ο Τζέιμς Χάρντεν είναι απλά ασταμάτητος!

Για κάθε φορά που θα γίνεται περίγελος, επειδή… περπάτησε για να ξεμαρκαριστεί, ο Χάρντεν θα πετυχαίνει ένα απίθανο buzzer beater. Όπως αυτό κόντρα στους πρωταθλητές, τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, τα ξημερώματα της 4ης Ιανουαρίου.

Ξόρκισε τρόπον τινά τα… περσινά ξινά σταφύλια του αποκλεισμού των Χιούστον Ρόκετς από τους τελικούς του NBA. Και φρόντισε να διατυμπανίσει στο πρόσωπο του Ντρέιμοντ Γκριν (εντός από τους παίκτες που τον μάρκαραν στην… επίμαχη φάση) το πανούργο πλάνο του.

Εκείνο το πιτσιρίκι που δεν είχε ούτε μία τρίχα στο πρόσωπό του, μεγάλωσε. Απέκτησε μούσι. Και θράσος.

Μαζί και εκτελεστική δεινότητα. Και ας το παρακάνει.

Τα ίδια άκουγε, κάποτε και ο Κόμπε Μπράιαντ. Χαμογελούσε, ψέλλιζε μία λέξη που σηκώνει… πιπέρι και συνέχιζε. Η αναφορά του ονόματος του Κόμπε δεν είναι τυχαία.

Βλέπετε, ο πέντε φορές πρωταθλητής του NBA είναι ο τελευταίος που βρέθηκε στη… ζώνη. Για αρκετό καιρό.

Πίσω στο 2003 και για 20 ημέρες ο «Μάμπα» ήταν ασταμάτητος! Μέτρησε εννιά συνεχόμενα παιχνίδι με τουλάχιστον 40 πόντους!

Ο Χάρντεν έχει ήδη συμπληρώσει πέντε! Πέντε αναμετρήσεις με τον MVP να συμπεριφέρεται ως… διαβολεμένος. Και φυσικά ισάριθμες νίκες για τους Χιούστον Ρόκετς. Και για να μην το λησμονήσουμε: πριν αρχίσει τις σαραντάρες, έχει και ένα ματς με 39. Ακόμη ένα W για την ομάδα του Τέξας.

Το κρεσέντο του έχει ξεκινήσει την ημέρα που ανακοινώθηκε ο τραυματισμός του Κρις Πολ. Η ιδέα είναι απλή: ο Χάρντεν θα παίρνει και τα σουτ του Πολ και ό,τι βγει.

Μέχρι τώρα, όποια και αν είναι η γνώμη του κοινού, ο Χάρντεν δεν δίνει μία. Συνεχίζει να σουτάρει, όπως συνεχίζουν να κερδίζουν και οι Ρόκετς. Και σε όποιον αρέσει…

Σε αυτά τα έξι ματς, ο 29χρονος γκαρντ έχει πάρει 171 σουτ! Θα το γράψουμε άλλη μία φορά για να μην υπάρξει λάθος: 171 σουτ! Για να το… σπάσουμε σε ψιλά, σημαίνει πως σε κάθε αναμέτρηση παίρνει την ευθύνη για 28.5 προσπάθειες.

Ο… κάματος του αποδίδει καρπούς, καθώς μετράει 253 πόντους, δηλαδή 42.1 πόντους ανά παιχνίδι. Όχι και άσχημα για έναν ατομιστή. Και μάλιστα ζερβοχέρη.

Ο Χάρντεν έχει βαλθεί να διαλύσει κάθε μπασκετικό στερεότυπο. Οποιαδήποτε… πορτοκαλί λογική. Σε αυτά τα έξι παιχνίδια έχει επιχειρήσει 105 σουτ τριών πόντων. Με κορυφαίο (μέχρι στιγμής) το τελευταίο στο Όκλαντ, όπου ούτε λίγο, ούτε πολύ έκανε 23 σουτ τριών πόντων!

Οι αριθμοί αναφέρουν πως ο γκαρντ των Ρόκετς κάνει 17,5 τρίποντα σε κάθε αναμέτρηση. Αποτέλεσμα αδιανόητο ακόμη και για τον Στεφ Κάρι. Τον άνθρωπο που μετέτρεψε το τρίποντο σε… επιστήμη. Βλέπετε, ακόμη και τη σεζόν των 73 νικών των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, ο μετέπειτα MVP, αλλά και ηττημένος των τελικών, είχε φτάσει μέχρι τα 11.2 τρίποντα.

Τότε ο Χάρντεν δεν… τολμούσε να κάνει παραπάνω από 8 σε κάθε αγώνα. Αυτό συνέβαινε όταν γύριζε τον τροχό. Τώρα θέλει να τον… σπάσει! Φέτος ο μέσος όρος των τρίποντων φτάνει στα 12.1. Και έχει… γεωμετρική πρόοδο.

Μέχρι την εκκίνηση της σεζόν, μετρώντας από το μακρινό 1946-1947, υπήρχαν μόλις 44 περιπτώσεις όπου ένας αθλητής είχε επιχειρήσει τουλάχιστον 17 τρίποντα. Ο Κόμπε Μπράιαντ το έκανε τέσσερις φορές. Ο Ρέι Αλεν δύο. Ο Στεφ Κάρι τρεις. Ο Ντένις Σκοτ άλλες τόσες. Ο Τζέι Αρ Σμιθ πέντε.

Πλέον, οι περιπτώσεις έχουν γίνει 49. Ο Χάρντεν ευθύνεται γι’ αυτές τις πέντε αυξάνοντας τις δικές του… επικές βραδιές σε επτά!

Kαι αφού… ξεσκονίσαμε τα στατιστικά κιτάπια του NBA, δείτε και αυτό. Ο Χάρντεν είναι υπεύθυνος για τις 41 από τις 91 φορές που έχει εμφανιστεί η παρακάτω τριπλέτα: τουλάχιστον 10 ασίστ, σε συνδυασμό με τουλάχιστον 10 ελεύθερες βολές και τουλάχιστον 10 σουτ τριών πόντων!

Ο κύριος με το μακρύ μούσι συνηθίζει να απλώνει το παιχνίδι του. Δεν είναι μόνο… παρτάκιας. Αλίμονο αν ήταν με 8.6 ασίστ και 2.1 κλεψίματα.

Οι αριθμοί μπορεί να (μας) λένε ψέματα πολλές φορές. Τούτη τη φορά λένε μόνο αλήθεια.

Την ίδια στιγμή, το άλλοτε μέλος της χρυσής τριάδας της Οκλαχόμα (και καλύτερος 6ος παίκτης στο NBA τη σεζόν 2011-2012), έχει ακονίσει μία άλλη τέχνη. Αυτή των κερδισμένων φάουλ.

Για χάρη του έχει θεσπιστεί ένας κανόνας. Φέρει το όνομά του και αφορά στην αντιμετώπισή του όταν δέχεται ένα φάουλ και στις πρακτικές που ακολουθεί. Είναι το σημείο όπου ο Χάρντεν καταλαβαίνει πως κάτι εξαιρετικά. Σε σημείο οι κανονισμοί να… σπάνε για χάρη του.

Μόνο τη φετινή σεζόν, ο απόφοιτος του Αριζόνα Στέιτ μετράει 318/374 ελεύθερες βολές (σχεδόν 11 για κάθε αναμέτρηση). Είναι 1ος τόσο στη λίστα των εύστοχων βολών, όσο και σε εκείνη των εκτελεσμένων. Το ίδιο… έργο ανεβαίνει κάθε χρόνο. Με την ίδια επιτυχία.

Ήδη μετράει 6.052 ελεύθερες βολές. Αρκεί να σκεφτείτε πως για τα τρία χρόνια που αγωνίστηκε στην Οκλαχόμα είχε μετρήσει μόλις 972. Τις υπόλοιπες 5.080 τις κέρδισε μόλις… ασπάστηκε τις «σκοτεινές τέχνες» στο Χιούστον.

https://www.youtube.com/watch?v=0t2g_7QIIKI

Όταν ο Τζέιμς Χάρντεν ήταν στο πανεπιστήμιο ήταν ένας ακόμη από τους πολλούς. Ακόμη και όταν πάτησε το πόδι του στο NBA δεν ήταν ξεχωριστός. Απέκτησε αυτόν τον ρόλο μέσα από την ομάδα της Οκλαχόμα.

Η αναγνώριση που έλαβε δεν έτυχε της δικής του εκτίμησης. Δεν ήθελε να αποτελεί την… κουστωδία των Κέβιν Ντουράντ και Ράσελ Γουέστμπρουκ. Αναζήτησε το μεγαλείο.

Το βρήκε στο Χιούστον. Εκεί ταίριαζε να γίνει η… εκτόξευσή του. Αν γνωρίζουν από κάτι στο Χιούστον είναι από αυτό.

Ο Τζέιμς Χάρντεν, πλέον, αποτελεί ζητούμενο για πολλές ομάδες της Λίγκας. Ποιος θα μπορέσει να γίνει ο νέος «Τζέιμς Χάρντεν»;Κανείς δεν ξέρει.

Μέχρι τότε ο εν ενεργεία MVP θα διασκεδάσει να διαλύει το πρωτάθλημα και να γράφει από την αρχή την ιστορία (του).

[vc_row][vc_column width=”2/3″][td_block_14 custom_title=”SUNDAY’S FILES” tag_slug=”sunday-s-files” limit=”6″ tdc_css=””][/vc_column][vc_column width=”1/3″][td_block_7 custom_title=”SPORTMINUTE” category_id=”90″ limit=”7″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Τζέιμς Χάρντεν… σπάει το NBA», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μιχάλης Γκιουλένογλου

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.