SPECIALS

Όταν ο Χάρρυ Κλυνν υπήρξε εμπνευσμένος παράγοντας

Τη δεκαετία του '80 έγινε πρόεδρος της ΕΠΑΕ προωθώντας πολλές καινοτόμες προτάσεις
Όταν ο Χάρρυ Κλυνν υπήρξε εμπνευσμένος παράγοντας

Ναι, προφανώς όλοι θα θυμούνται τον Χάρρυ Κλυνν ως ηθοποιό που σκόρπισε αφειδώς το γέλιο και ως έναν από τους πρωτοπόρους της επιθεώρησης τη δεκαετία του ’80. Κι όμως, υπήρξε κι αλλού πρωτοποριακός: στο ποδόσφαιρο που ήταν η μεγάλη του αγάπη. 

Πόντιος που δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του, ο Κλυνν ασχολήθηκε με τα διοικητικά του Απόλλωνα Καλαμαριάς και κατάφερε να τον βγάλει από τη φάση της φθοράς στην οποία είχε περιπέσει.

Γυρίζοντας από την Aμερική, η αγαπημένη του ομάδα έπαιζε στις μικρότερες κατηγορίες (Β’ και Γ’ Εθνική). Κάπως έτσι αποφάσισε μαζί με μια ομάδα Ποντίων, επίσης φανατικών με την ομάδα, να ηγηθεί μιας προσπάθειας να επαναφέρουν τον Απόλλωνα στην πρώτη κατηγορία. Ολα αυτά την κάπως μακρινή δεκαετία του ’80.

Αναλαμβάνει την προεδρία της ομάδας και φτιάχνει ένα τεχνοκρατικό πλάνο διάσωσης. Συσπειρώνει τον κόσμο, εμπλουτίζει το ρόστερ με παίκτες από τα φυτώρια της ομάδας, αλλά το μεγαλύτερο έργο του ήταν η δημιουργία γηπέδου για την ομάδα.

Γρήγορα τα πάντα αλλάζουν στη Kαλαμαριά. Tον πρώτο χρόνο κατορθώνει να «σώσει» στην τον Aπόλλωνα από τον υποβιβασμό στη Γ’ Εθνική και τον επόμενο κατακτά επάξια το πρωτάθλημα της B’ Εθνικής για να ξαναγυρίσει μετά από είκοσι χρόνια περιπέτειας στα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας. Μόνο που δεν επιστρέφει ως φτωχός συγγενής.

O Χάρρυ Κλυνν αποφασίζει να βγει μπροστά ως παράγοντας που ενδιαφέρεται για το κοινό καλό. Oι προτάσεις του Xάρρυ Kλυνν για θεσμική αναδιάρθρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αποτέλεσαν τη βάση που πάνω στηρίχθηκε η αναθεώρηση του νόμου 75 του 75. Όντας πρόεδρος του Απόλλωνα Καλαμαριάς απολαμβάνει της εκτίμησης και της πλήρους αποδοχής όλων των ομάδων της A’, B’ και Γ’ Eθνικής κατηγορίας.

Tο 1988 όλες οι ομάδες της A’ Eθνικής κατηγορίας υπό την ηγεσία του Xάρρυ Kλυνν έρχονται σε σύγκρουση με την πολιτεία και για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου διακόπτεται το πρωτάθλημα και για πρώτη φορά αναγκάζεται η πολιτεία υποχωρεί και δέχεται να δεχτεί να συζητήσει σοβαρά τα προβλήματα και τα αιτήματα των ομάδων. Mετά από τα γεγονότα αυτά ο Xάρρυ Kλυνν αναδεικνύεται σε κορυφαία φυσιογνωμία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Tην εποχή εκείνη το επαγγελματικό ποδόσφαιρο περνάει νέα μεγάλη κρίση. H πολιτεία αφαιρεί τη διοργάνωση του πρωταθλήματος από την ΕΠΑΕ και την παραχωρεί στην EΠO. H EΠAE στην ουσία διαλυμένη είναι ανύπαρκτη και η πολιτεία κόβει και ράβει τα πάντα στα μέτρα της. Tο επαγγελματικό ποδόσφαιρο περνάει ίσως τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του.

Tότε ομόφωνα όλες οι ομάδες αποφασίζουν να προτείνουν για πρόεδρο της EΠAE τον Xάρρυ Kλυνν. O Xάρρυ Kλυνν αναλαμβάνει την προεδρία, δίνει ιστορικές μάχες με την πολιτεία, αναδιοργανώνει την EΠAE σε σύγχρονες βάσεις, έρχεται σε επαφές με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ενώσεις, τη FIFA και την UEFA και με μια ομάδα τεχνοκρατών προχωρεί σε ουσιαστικές και ρεαλιστικές προτάσεις που δύσκολα μπορεί η πολιτεία να αντιμετωπίσει.

Tο πρωτάθλημα ξαναγυρίζει στην EΠAE και οι θέσεις και οι προτάσεις του Xάρρυ Kλυνν αποτελούν τις βάσεις που πάνω τους στηρίζονται όλες οι υγιείς προτάσεις και προσπάθειες που έχουν σαν σκοπό την πλήρη εξυγίανση του χώρου του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Μετά από τρία σχεδόν χρόνια παραμονής στην προεδρία της EΠAE έρχεται πάλι σε ρήξη με την πολιτεία που αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε βαθιές τομές για πλήρη εξυγίανση στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και παρά τις πιέσεις και τις παρακλήσεις των μικρών λεγομένων ομάδων αποχωρεί από την προεδρία της EΠAE.

Έκτοτε, σταματάει η ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, αλλά ποτέ η αγάπη του για το άθλημα και τον Απόλλωνα Καλαμαριάς.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Όταν ο Χάρρυ Κλυνν υπήρξε εμπνευσμένος παράγοντας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.