SPECIALS

Ο Βασιλιάς ΛεΜπρόν στη χώρα των θαυμάτων (vids)

Η παρακάτω ιστορία λογίζεται εκτός… θέματος. Απέχει του μπασκετμπόλ, αλλά αντικατοπτρίζει τι σημαίνει το Λος Άντζελες. Το Χόλιγουντ. Και ο σουρεαλισμός του. Μία από τις πρώτες εικόνες του Ντέιβιντ Μπέκαμ, όταν είχε μετακομίσει στην πόλη των Αγγέλων, ήταν η συνάντηση του, στην τουαλέτα ενός εστιατορίου, με τον θρυλικό ηθοποιό Τζακ Νίκολσον. Ο Αγγλος χτύπησε μία...
Ο Βασιλιάς ΛεΜπρόν στη χώρα των θαυμάτων (vids)

Η παρακάτω ιστορία λογίζεται εκτός… θέματος. Απέχει του μπασκετμπόλ, αλλά αντικατοπτρίζει τι σημαίνει το Λος Άντζελες. Το Χόλιγουντ. Και ο σουρεαλισμός του.

Μία από τις πρώτες εικόνες του Ντέιβιντ Μπέκαμ, όταν είχε μετακομίσει στην πόλη των Αγγέλων, ήταν η συνάντηση του, στην τουαλέτα ενός εστιατορίου, με τον θρυλικό ηθοποιό Τζακ Νίκολσον. Ο Αγγλος χτύπησε μία από τις πόρτες, ο Νίκολσον βγήκε και τον χαιρέτησε.

Η ποδοσφαιρική παρένθεση μπορεί να κλείσει κάπου εδώ. Στο σημείο που ξεκινά η… παράνοια που διέπει το Λος Άντζελες. Την πόλη που έχει αγαπηθεί όσο λίγες. Την πόλη, η οποία έχει αποτελέσει μέρος στις ρίμες μερικών από τους πιο διάσημους ράπερ στον κόσμο. Την πόλη που έψαχνε με μανία τον νέο… βασιλιά της. Και τελικά τον βρήκε.

Τα νέα ταξιδεύουν γρήγορα. Ένα απλό παιδί από το Άκρον του Οχάιο, είναι ο διάδοχος του ολόχρυσου, με μοβ πινελιές, «θρόνου» που άφησε αδειανό πριν από μερικά χρόνια ο Κόμπι Μπράιαντ.

Ένα απλό παιδί από το Άκρον του Οχάιο, στις φλέβες του οποίου δεν τρέχει αίμα… γαλάζιας απόχρωσης, είναι αυτός που κατάφερε να τραβήξει το πολύτιμο και κολλημένο… ξίφος από τον βράχο.

Το στέμμα του ανήκει. Το συνοδεύει (ενδεχόμενη) δόξα. Η ευκαιρία να γιγαντώσει ακόμη περισσότερο την κληρονομιά του. Στο πιο ακριβοθώρητο… σανίδι όπου μπορεί να πατήσει το πόδι του ένας αθλητής: το Λος Άντζελες. Αν μη γελιόμαστε, η Μέκκα του μπασκετμπόλ δεν μπορεί να βρίσκεται πια στη Νέα Υόρκη. Ο ομφαλός του αθλήματος με την πορτοκαλί μπάλα μοιάζει, πλέον, να ξεκινά και να καταλήγει στο Λ.Α..

Θα φροντίσει ο ΛεΜπρόν Τζέιμς γι’ αυτό.

Η… κορώνα, ωστόσο, δεν φέρνει μόνο χαρές. Κουβαλά μπελάδες. Αντιπαλότητες. Και ένα περιβάλλον δέκα φορές περισσότερο «τοξικό» από το παλιό… παλάτι του, στο Κλίβελαντ.

Πλέον, η κουστωδία που θα συνοδεύει τον Τζέιμς στις πρώτες θέσεις του παρκέ θα λογίζεται ως η κορυφαία που μπορεί να έχει ένας αθλητής. Δεν το ονομάζουν Χόλιγουντ δίχως λόγο.

Και ο ίδιος πρόκειται να προσφέρει τον… οβολό του στην τοπική κοινωνία. Όπως έκανε και στο Κλίβελαντ και στο Μαϊάμι.

Η επιστροφή του στο Κλίβελαντ ανέβασε τους οικονομικούς δείκτες. Και το φευγιό του αναμένεται να τους ρίξει. Ήδη οι Λέικερς μπορούν να καυχιόνται πως η φανέλα του ΛεΜπρόν (στην προπώληση) έχει ζήτηση 600% παραπάνω, από εκείνη στην επιστροφή του στους Καβαλίερς!

Η αλήθεια είναι πως την ιδιοκτήτρια της ομάδας του Λ.Α., Τζίνι Μπας και τον πρόεδρό της, Ερβιν «Μάτζικ» Τζόνσον διόλου τους ενδιαφέρει η κίνηση μερικών παραπάνω χιλιάδων δολαρίων. Οι Λέικερς κερδίζουν έναν… σκασμό από δαύτα. Αναζητούν κάτι που μόνο ο ΛεΜπρόν Τζέιμς μπορεί να το φέρει.

Όπως έπραξε ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν το 1972. Ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ σε πέντε περιπτώσεις (1080, 1982, 1985, 1987, 1988). Και ο Σακίλ Ο’ Νιλ άλλες τρεις (2000, 2001, 2002).

Κανείς τους δεν… γεννήθηκε, δα, «γαλαζοαίματος». Ολοι τους αποτέλεσαν ένα ακόμη μεγάλο πετράδι στο στέμμα των Λέικερς.

Στα 33 του, ο Τζέιμς το πήρε απόφαση. Άλλαξε, για πρώτη φορά στην 15χρονη καριέρα του, περιφέρεια. Ήρθε στη Δύση για να αλλάξει τις ισορροπίες. Να… ταράξει τα νερά. Και να σωπάσει όσους έλεγαν πως προτιμά την άνεση της Ανατολής.

Η είδηση της συμφωνίας του με τους Λέικερς υποδήλωνε τη δημιουργία μιάς ακόμη super team. Ενός συνόλου ικανού να πάψει τη δυναστεία των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς.

Ο ΛεΜπρόν ήταν μία καλή αρχή. Εντυπωσιακά και χαρμόσυνα νέα. Μία μορφή… μουσικής στα αυτιά όλων. Εχθρών και συμμάχων. Σε ένα επεισόδιο της σειράς καρτούν της ιστοσελίδας Bleacher Report, το «Game of Zones» (σ.σ.: συνδυάζει το μπάσκετ με τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά Game of Thrones) ο Στιβ Κερ ζητά να ενημερώνεται για τις (περσινές) μεταγραφικές κινήσεις των αντιπάλων των Γουόριορς.

Οταν οι πρώτες πληροφορίες αφορούν ομάδες, οι οποίες είναι φανερά μακριά από τα… κυβικά των πρωταθλητών, ο Κερ, με το γνωστό πράο ύφος του, απαιτεί να μαθαίνει τα μαντάτα μόνο από τους οργανισμούς που αρμόζουν στη δυναμική τους.

Αυτά ήρθαν: ο Καρμέλο Αντονι και ο Πολ Τζορτζ στην Οκλαχόμα, ο Κρις Πολ στο Χιούστον και ο Τζίμι Μπάτλερ στη Μινεσότα.

Ο Στιβ Κερ χαμογέλασε. Άναψε την πίπα του και εξήγησε στον αγγελιοφόρο πως επιθυμεί να μάθει νέα που επηρεάζουν πραγματικά την ομάδα του.

Η παρένθεση ήταν απαραίτητη.

Στο Όκλαντ θα χαμογέλασαν στο άκουσμα της άμεσης αντιπαράθεσης με τον ΛεΜπρόν. Τούτη τη φορά πριν τη συνηθισμένη ώρα της. Μία μονομαχία τόσο ξακουστή που δεν αποκλείεται να αποτελέσει και το κεντρικό παιχνίδι της ημέρας των Χριστουγέννων.

Μόνο που ο Κερ και οι Γουόριορς δε φάνηκαν τόσο αλαζόνες, όσο η καρτουνίστικη εκδοχή τους.

Φρόντισαν να ενισχύσουν τον τίτλο του… κακού της ιστορίας. Της ομάδας που έχει κατηγορηθεί πως διαλύει το ΝΒΑ, ενώ στην πραγματικότητα έχει αρπάξει το τιμόνι του και το κατευθύνει στην απόλυτη μπασκετική ονείρωξη. Της ομάδας που πλέον μοιάζει στην περίφημη των Monstars, από την ταινία «Space Jam».

Τι είναι καλύτερο από τέσσερις All Star παίκτες σε μία ομάδα; Μα φυσικά οι πέντε! Πέντε… δάκτυλα ενός χεριού, τα οποία θα ενωθούν για να… λιώσουν τον ΛεΜπρόν. Προτού καν ξεκινήσει η σεζόν. Η άλλη πλευρά, η προσκείμενη στον «Μπρον» καυχιέται πως οι Γουόριορς πρέπει να συγκεντρώσουν μία χούφτα αστέρων, προκειμένου να νικήσουν τον εκλεκτό τους.

Ο ΝτεΜάρκους Κάζενς, άλλοτε μέλος των Σακραμέντο Κινγκς και των Νιου Ορλεανς Πέλικανς, είναι ο 5ος All Star που θα προστεθεί στο ρόστερ των πρωταθλητών. Στο πλευρό των Στεφ Κάρι, Κλέι Τόμπσον, Κέβιν Ντουράντ και Ντρέιμοντ Γκριν. Ένα τελειωτικό χτύπημα. Και μία μορφή… αντίποινων στην «αρπαγή» του Τζαβέιλ ΜακΓκί από τους Λέικερς.

Μία μάλλον περίεργη κίνηση για την ομάδα από το Λος Άντζελες. Και δεν ήταν μόνο αυτός. Το σενάριο γίνεται περισσότερο περίπλοκο.

Βλέπετε, το πλάι του ΛεΜπρόν προστέθηκαν δύο αθλητές, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν έχουν καλή σχέση μαζί του: ο Λανς Στίβενσον και ο Ραζόν Ρόντο! Ο πρώτος έχει πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες περίεργα περιστατικά, όταν ο… βασιλιάς ήταν στο Κλίβελαντ και ο Λανς στην Ιντιάνα.

Οσο για τον Ρόντο; Εκείνη η φωτογραφία με μία χαμογελαστή κοπέλα, η οποία φοράει μία καταπράσινη μπλούζα, με τα λευκά γράμματα να δηλώνουν πως «ο ΛεΜπρόν είναι μία καργ…», κυκλοφορεί ακόμη στο διαδίκτυο. Και το κάνει επειδή στο κάδρο βρίσκεται και ο χαμογελαστός τότε πλέι μέικερ των Σέλτικς, ο οποίος… εγκρίνει αυτό το μήνυμα!

Η παρέα είναι αλλοπρόσαλλη. Εντελώς διαφορετική από αυτή που ίσως έχει συνηθίσει ο Τζέιμς. Αν οι παραπάνω ανατροπές δεν σας συγκίνησα, τούτη ίσως το κάνει: ο ίδιος ο Τζέιμς έπεισε τον Στίβενσον να τον ακολουθήσει στο Λος Άντζελες! Αν αυτό δεν είναι σουρεάλ, τότε τι είναι;

Την ίδια στιγμή, ο Κρις Πολ ανακοίνωσε την απόφασή του να παραμείνει στο Χιούστον. Και να επιχειρήσει μαζί με τον Τζέιμς Χάρντεν, πρώτα να… σκοτώσουν τον βασιλιά και έπειτα τους πρωταθλητές.

Κάτι ανάλογο πρέπει να σκέφτηκε και ο Πολ Τζορτζ. Οι προβλέψεις τον έφεραν στο πλευρό του ΛεΜπρόν. Και όμως… Ο Ράσελ Γουέστμπρουκ γέλασε τελευταίος. Ήταν εκείνος που έπεισε τον Τζορτζ πως ο δρόμος για το πρωτάθλημα περνάει από την Οκλαχόμα.

Τα μαχαίρια στη Δύση ήταν από πριν ακονισμένα. Η νέα μοιρασιά σημαίνει πως θα είναι περισσότερα. Και ο στόχος ένας, μα συνάμα λανθασμένος: αποκαθηλώστε τον νέο βασιλιά. Ακόμη και αν αυτός δεν διαθέτει τον τίτλο.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Βασιλιάς ΛεΜπρόν στη χώρα των θαυμάτων (vids)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μιχάλης Γκιουλένογλου

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.