SPECIALS

Οι παίκτες που «έφυγαν» νωρίς (vids)

Κανείς δεν μπορεί δυστυχώς να ξεφύγει από τον θάνατο. Ούτε οι αστέρες του μπάσκετ. Ακόμη κι αν βρίσκονται σε νεαρή ηλικία. Και αν όλα δείχνουν πως έχουν πολύ χρόνο μπροστά τους για να προσφέρουν περισσότερο θέαμα στο παρκέ. Ο Τάιλερ Χάνεϊκατ βρήκε τραγικό θάνατο το Σάββατο (07/07) έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς στην περιοχή...
Οι παίκτες που «έφυγαν» νωρίς (vids)

Κανείς δεν μπορεί δυστυχώς να ξεφύγει από τον θάνατο. Ούτε οι αστέρες του μπάσκετ. Ακόμη κι αν βρίσκονται σε νεαρή ηλικία. Και αν όλα δείχνουν πως έχουν πολύ χρόνο μπροστά τους για να προσφέρουν περισσότερο θέαμα στο παρκέ.

Ο Τάιλερ Χάνεϊκατ βρήκε τραγικό θάνατο το Σάββατο (07/07) έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς στην περιοχή του Σέρμαν Όακς της Καλιφόρνια. Μόλις σε λίγες ημέρες θα έκλεινε τα 28 του χρόνια.

Η μπασκετική κοινότητα βυθίστηκε στη θλίψη με τον χαμό του Αμερικανού φόργουορντ της Χίμκι. Εκείνος μπήκε σε μια μακρά λίστα παικτών που έφυγαν πολύ πρόωρα από τη ζωή.

Ένα από τα πιο «ηχηρά» ονόματα αδικοχαμένων παικτών -το πρώτο που θα έρθει στους περισσότερους στο μυαλό-, είναι εκείνο του Ντράζεν Πέτροβιτς. Ποιος να ξεχάσει άλλωστε τον «Μότσαρτ» του μπάσκετ;

Ο Κροάτης γκαρντ έκανε άπαντες να… τρίβουν τα μάτια τους με τα όσα έκανε στο παρκέ. Μεγαλούργησε με την Τσιμπόνα, τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και την Εθνική Γιουγκοσλαβίας. Το 1989 έπαιξε στο NBA με τη φανέλα των Μπλέιζερς. Ο μειωμένος χρόνος στην ομάδα του Πόρτλαντ δεν τον άφησε να δείξει πολλά. Αυτό όμως άλλαξε όταν μετακόμισε στο Νιου Τζέρσεϊ για τους Νετς (πλέον Μπρούκλιν Νετς). Μάλιστα, την τελευταία του σεζόν στις ΗΠΑ είχε μέσο όρο 22.3 πόντους ανά παιχνίδι, με 51.8% εντός πεδιάς.

Το καλοκαίρι του 1993 ήταν έντονη η φημολογία πως ο «Μότσαρτ» είχε συμφωνήσει προφορικά με τον Παναθηναϊκό για συμβόλαιο τριετίας. Δεν έμελλε όμως να γίνει ποτέ. Όχι όμως γιατί «χάλασε» η συμφωνία… Την 7η ημέρα του Ιουνίου ο Πέτροβιτς, το καμάρι σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα.

https://www.youtube.com/watch?v=uNMEbPlo7HI

Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα, που μας άφησαν με την απορία τι θα γινόταν αν δεν «έφευγαν» πρόωρα ήταν ο Λεν Μπάιας. Το κολεγιόπεδο που Από υπερβολική δόση κοκαΐνης έχασε τη ζωή του το 1986 ο Λεν Μπάιας. Η υπόθεσή του συντάραξε τόσο πολύ την κοινή γνώμη των ΗΠΑ, που ήταν η αφορμή για να γίνει πιο αυστηρή η πολιτική του ΝΒΑ σχετικά με τη χρήση παρανόμων ουσιών.

Οι Σέλτικς είχαν προσδοκίες για τον ταλαντούχο 22χρονο τον οποίο τον επέλεξαν στο Νο2 των Draft του 1986. Ο νεαρός άσος προοριζόταν να γίνει συμπαίκτης του Λάρι Μπέρντ, ενώ θα ερχόταν αντιμέτωπος με Μάικλ Τζόρνταν, με τον οποίο πολλοί πίστευαν πως θα μπορούσε να συγκριθεί. Μάλιστα, για πολλούς ήταν καλύτερος του «Air». Τα ξημερώματα της 19ης Ιουνίου, όμως, ο Μπάιας, άφησε την τελευταία του πνοή στο δωμάτιό του στο κολέγιο του Μέριλαντ.

Η… κατάρα χτύπησε ξανά τους «Κέλτες» λίγα χρόνια αργότερα. Ο Ρέτζι Λιούις αποκτήθηκε από την ομάδα της Βοστώνης το 1987 και αποτέλεσε τον αρχηγό τους στη μετά Λάρι Μπερντ εποχή. Ήταν 27 Ιουλίου του 1993 όταν ο Αμερικανός φόργουορντ έφυγε από τη ζωή κατά τη διάρκεια αγώνα καλοκαιρινής προετοιμασίας κόντρα στους Σάρλοτ Χόρνετς. Μόλις στα 27 του χρόνια, ο αρχηγός της ομάδας των «Κελτών» υπέστη καρδιακή προσβολή.

Προς τιμήν του, οι Σέλτικς απέσυραν τη φανέλα με το νούμερο 35. Δημοσιεύματα αργότερα πάντως υποστήριζαν πως η ανωμαλία στην καρδιά του Αμερικανού ήρθε έπειτα από τη χρήση ναρκωτικών.

Αξέχαστος -ιδίως στο ελληνικό κοινό-, θα μείνει ο Αλφόνσο Φορντ. Ο γνωστός ως ένας από τους καλύτερους σκόρερ που αγωνίστηκαν ποτέ στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ξεχώριζε για το πλατύ του χαμόγελο και τη δουλειά που έριχνε στο παρκέ. Στο NBA δεν κατάφερε να κάνει πολλά. Ύστερα από ένα μικρό πέρασμα από τους Σιάτλ Σουπερσόνικς (πλέον Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ) και τους Σίξερς βρέθηκε στην Ισπανία για την Ουέσκα.

Το 1996 ήρθε στην Ελλάδα για τον Παπάγου. Το καλοκαίρι του 1997, πριν φορέσει τη φανέλα του Σπόρτινγκ, έμαθε πως πάσχει από λευχαιμία. Αυτό δεν τον απομάκρυνε από τα παρκέ. Μάλιστα, έκανε εντυπωσιακές εμφανίσεις το Περιστέρι και τον Ολυμπιακό. Συνολικά, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Α1 τέσσερις φορές. Tη σεζόν 2001-02 με τα ερυθρόλευκα κατέκτησε τον τίτλο του MVP του πρωταθλήματος. Παράλληλα αποτέλεσε τον κορυφαίο σκόρερ στη Euroleague, με το σχετικό βραβείο να παίρνει αργότερα το όνομά του.

Το 2002 αγωνίστηκε στη Σιένα. Την επόμενη σεζόν φόρεσε τη φανέλα της Σκαβολίνι Πέζαρο, με τη λευχαιμία να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Τον Αύγουστο του 2004 αναγκάστηκε να ανακοινώσει την απόσυρσή του. Στις 4 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, «έφυγε» στα 33 του χρόνια.

Ο πιο πρόσφατος θάνατος εν ενεργεία παίκτη, πάντως, ήταν πριν από περίπου δύο χρόνια. Ήταν ξημερώματα της 28ης Μαΐου του 2016 όταν ο 23χρονος Μπράις Ντεζόν Τζόουνς όταν έχασε τη ζωή του στο Ντάλας. Ένα λάθος ήταν αρκετό για να χάσει τη ζωή του. Ο ρούκι των Νιου Όρλεαν Πέλικανε ήθελε να μπει στο σπίτι της πρώην κοπέλας του, όμως μπερδεύτηκε και πήγε έναν όροφο πιο κάτω. Έσπασε την εξώπορτα και κατευθύνθηκε προς το υπνοδωμάτιο. Εκεί ο ένοικος του διαμερίσματος τράβηξε όπλο και τον πυροβόλησε στην κοιλιά, με τον 23χρονο να υποκύπτει λίγο αργότερα από αιμορραγία.

Δυστυχώς, η λίστα με τους αδικοχαμένους ενεργεία μπασκετμπολίστες περιέχει ακόμη πολλά ονόματα…

Όπως εκείνο του Μαλίκ Σίλι που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ για οχτώ χρόνια στους Πέισερς, στους Κλίπερς, στους Πίστονς και στους Τίμπεργουλβς σκοτώθηκε σε τροχαίο τον Μάιο του 2000 σε ηλικία 30 ετών. Σε τροχαίο σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 2007 και ο 25χρονος παίκτης των «Λύκων» Έντι Τζαμάλ Γκρίφιν.

Ο Τζέισον Κολίερ «έφυγε» στα 28 του χρόνια στις 15 Οκτωβρίου 2005 από καρδιακό επεισόδιο. Είχε αγωνιστεί τρία χρόνια στους Ρόκετς (2000-’03) και από το 2004 ήταν παίκτης των Ατλάντα Χοκς. Το καλοκαίρι του 2003 έφτασε κοντά στην υπογραφή με τον Ολυμπιακό, όμως προτίμησε να μείνει στις ΗΠΑ λόγω της εγκυμοσύνης της γυναίκας του.

Η αδύναμη καρδιά πρόδωσε και τον Κόνραντ Μακρέι μόλις στα 29 του χρόνια. Γνωστός στο ελληνικό κοινό από το πέρασμά του από τον ΠΑΟΚ τη σεζόν 1997-’98, είχε αγωνιστεί μεταξύ άλλων στη Φενερμπαχτσέ, Εφές Πίλσεν και Τριμσίστεμ Μπολόνια. Ο Αμερικανός σέντερ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την καρδιά του και στο παρελθόν είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Το καλοκαίρι του 2000 άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη διάρκεια της προπόνησης για το Summer League με τους Ορλάντο Μάτζικ.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Οι παίκτες που «έφυγαν» νωρίς (vids)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νότα Μουστάκα

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.