ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Καντέρ αποκλειστικά στο Sportime.gr: «Γιάννη θέλω τη βοήθειά σου»

Η φωνή του είναι στεντόρεια. Εχει όμως και ένα σημαντικό τίμημα. Αυτό που καλείται να πληρώσει ως αντίτιμο ένας άνθρωπος που κουβαλά το… αμάρτημα του ακτιβιστή. Ο Ενές Καντέρ δεν έχει μετανιώσει ούτε μία… σπιθαμή από όσα έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Δεν έχει μετανιώσει ούτε μία στιγμή για τον εξαναγκασμένο αποχωρισμό από την...
Καντέρ αποκλειστικά στο Sportime.gr: «Γιάννη θέλω τη βοήθειά σου»

Η φωνή του είναι στεντόρεια. Εχει όμως και ένα σημαντικό τίμημα. Αυτό που καλείται να πληρώσει ως αντίτιμο ένας άνθρωπος που κουβαλά το… αμάρτημα του ακτιβιστή.

Ο Ενές Καντέρ δεν έχει μετανιώσει ούτε μία… σπιθαμή από όσα έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Δεν έχει μετανιώσει ούτε μία στιγμή για τον εξαναγκασμένο αποχωρισμό από την οικογένειά του. Γνωρίζει πως ο σκοπός του είναι μεγαλύτερος από κάθε αξία. Και επιθυμεί να ασχοληθεί με ο,τιδήποτε μπορεί να απαλύνει τον πόνο του συνανθρώπου του. Ακόμη και αν αυτός ζει στην Ελλάδα και ο Ενές δεν τον έχει γνωρίσει. Η πράξη του να συγκεντρώσει χρήματα για τους πυρόπληκτους της Αττικής δεν έχει περάσει απαρατήρητη. Απαιτεί όμως και… συμμάχους. Γ’ αυτό και ζητάει την βοήθεια του Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ο Τούρκος σέντερ των Νικς μίλησε αποκλειστικά στο Sportime.gr όχι μόνο για το ακτιβιστικό έργο του και την… κόντρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και για το επικείμενο πρωτάθλημα του ΝΒΑ, τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, την χαμένη πατρίδα του και τον πόνο που αισθάνεται για την αδυναμία να επικοινωνήσει με τη φαμίλια του.

Sportime.gr: Πως προέκυψε η ιδέα να βοηθήσεις τους πυρόπληκτους της Αττικής;

Ενές Καντέρ: Ήμουν 15 ετών, όταν ήρθα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για να αγωνιστώ με την Εθνική ομάδα της Τουρκίας κάτω των 16 ετών. Το θυμάμαι σαν τώρα, είναι μία γλυκιά ανάμνηση μου.

Η Ελλάδα είναι μία πανέμορφη χώρα και οι κάτοικοι της είναι ζεστοί και επικοινωνιακοί. Όταν συνέβη το πραξικόπημα στην Τουρκία, οι Έλληνες ήταν και πάλι εκεί, άνοιξαν τα χέρια τους σε όσους κατέφυγαν στη χώρα.

Όταν ενημερώθηκε για το τι συνέβη στην Ελλάδα με τις πυρκαγιές, είπα ότι πρέπει να κάνω κάτι. Αγαπώ την Ελλάδα και ήθελα με κάποιον τρόπο να δώσω κάτι πίσω στην ελληνική κοινωνία. Η διαδικασία με τις δωρεές χρημάτων  πηγαίνει μία χαρά και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε το ποσό των 50.000 δολαρίων. Αν το αίτημα ολοκληρωθεί δίχως να φτάσουμε το απαιτούμενο ποσό, φυσικά και θα προσθέσω τα υπόλοιπα.

Sportime.gr: Έχουν συμβεί πολλά ανάμεσα σε εσένα και την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. Σε κάνει να αισθάνεται ως ένας άνθρωπος δίχως πατρίδα;

Ενές Καντέρ: Μην με παρεξηγείτε. Αγαπώ την πατρίδα μου, αγαπώ τη σημαία μου, αγαπώ τους συμπατριώτες μου. Το πρόβλημά μου είναι με την Κυβέρνηση και τον πρόεδρο Ερντογάν. Συμπεριφέρεται άδικα στους κατοίκους της Τουρκίας, τους εκφοβίζει. Τους στερεί την ελευθερία. Κάποιος πρέπει να μιλήσει γι’ αυτό. Και αυτό κάνω. Η αλήθεια είναι πως μερικές φορές αισθάνομαι σαν ένας άνθρωπος δίχως πατρίδα. Μη λησμονείτε πως αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να επιστρέψω στο σπίτι μου.

Sportime.gr: Σε 10-15 χρόνια από τώρα, θα είχε μεγαλύτερη βαρύτητα να έχεις την ταμπέλα του «ακτιβιστή», παρά εκείνη του «μπασκετμπολίστα»;

Ενές Καντέρ: Ολοένα και περισσότεροι αθλητές μιλούν ανοικτά για θέματα που κάποτε ήταν ταμπού. Ο ακτιβισμός έχει αποκτήσει αρκετούς εκφραστές. Είναι ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Στεφ Κάρι, εγώ και άλλοι. Ελπίζω αυτό να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους, ειδικά για τους νέους παίκτες. Το ΝΒΑ είναι μία πλατφόρμα, προκειμένου εμείς οι αθλητές του να προσφέρουμε στον κόσμο που το έχει ανάγκη μία δυνατή “φωνή” . Είναι μία καλή ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν οι αθλητές και από τις υπόλοιπες λίγκες. Να μιλήσουν ανοικτά και να δώσουν το παράδειγμα. Για να απαντήσω στο ερώτημα, θα ήταν τιμή μου να με θυμούνται περισσότερο με την ταμπέλα του ακτιβιστή, παρά του μπασκετμπολίστα.

Sportime.gr: Ζεις και εργάζεσαι σε μία χώρα, η οποία έχει αντίστοιχα προβλήματα με τον δικό της Πρόεδρο, τον Ντόναλντ Τραμπ. Πως το αντιλαμβάνεσαι;

Ενές Καντέρ: Είναι λυπηρό που υπάρχουν τέτοια ζητήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πρόεδρος πρέπει να είναι αγαπητός σε όλους, να ανοίγει τα χέρια του και να αγκαλιάζει όλους τους κατοίκους και όχι να κάνει διακρίσεις. Προσεύχομαι καθημερινά για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Sportime.gr: Πρόσφατα ο ΛεΜπρόν Τζέιμς μετέφερε τον ακτιβισμό σε άλλο επίπεδο με την κατασκευή ενός Δημοτικού σχολείου. Αποτελεί για εσένα ένα πρότυπο, στον τομέα του ακτιβισμού;

Ενές Καντέρ: Η μόρφωση πρέπει να είναι  προτεραιότητα. Χωρίς αυτήν δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Και αυτό που έκανε ο ΛεΜπρόν με το Δημοτικό σχολείο είναι απίστευτο. Τόσο σημαντικό. Φυσικά και αποτελεί παράδειγμα ακτιβισμού, όχι μόνο για εμένα, αλλά και για άλλους αθλητές και πολίτες των ΗΠΑ.

Sportime.gr: Θα ήθελες και εσύ, στο μέλλον, να καταφέρεις να χρηματοδοτήσεις την κατασκευή ενός σχολείου;

Ενές Καντέρ: Μακάρι! Θα το ήθελα πάρα πολύ. Θα ήταν εκπληκτικό να καταφέρω να χρηματοδοτήσω την κατασκευή ενός σχολείου στις Ηνωμένες Πολιτείες και γιατί όχι και στην πατρίδα μου, την Τουρκία.

Sportime.gr: Πως έχει καταφέρει ένας άνθρωπος, ο Πρόεδρος Ερντογάν, να συγκεντρώσει τόση μεγάλη δύναμη;

Ενές Καντέρ: Ελέγχει τα Μέσα Ενημέρωσης. Ετσι μπορεί να κρύβει ο,τιδήποτε αρνητικό ή να το παρουσιάζει όπως επιθυμεί. Είναι τόσο λυπηρό… Η Τουρκία είναι η χώρα με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους στον κόσμο! Η ελευθερία είναι επιλεκτική και κανείς δεν μιλά εναντίον του Ερντογάν. Ο κόσμος έχει στερηθεί της ελευθερίας του.

Sportime.gr: Όταν ήσουν παιδί στην Τουρκία, είχες συνειδητοποιήσει κάτι τέτοιο;

Ενές Καντέρ: Τότε δεν καταλάβαινα τι μπορεί να συμβαίνει. Δεν ήξερα τι σημαίνει πολιτική. Όταν ήρθα στις Ηνωμένες Πολιτείες είδα τα πράγματα από άλλο πρίσμα. Τότε κατάλαβα το δράμα των αθώων ανθρώπων. Και αποφάσισα να γίνω μία δυνατή φωνή. Να τους δώσω μία δυνατή φωνή.

Sportime.gr:Πως διαχειρίζεσαι το γεγονός πως δεν μπορείς να επικοινωνήσεις με την οικογένειά σου, η οποία μένει στην Τουρκία;

Ενές Καντέρ:  Είναι δύσκολο. Πολύ δύσκολο να μην μπορείς καν να μιλήσεις στην οικογένειά σου. Ξέρουν ότι τους αγαπώ, ξέρω πως με αγαπούν και αυτοί. Αλλά είναι ένα ρίσκο που πρέπει να πάρω. Ελπίζω στο μέλλον να καταφέρω να τους φέρω εδώ, μαζί μου. Και να ενωθούμε ξανά.

Δεν τους έχω δει από το 2015. Αλλά ξέρεις κάτι; Δεν θα το άλλαζα αυτό. Όπως είπα και πριν, έχω αποφασίσει να ακολουθήσω αυτό το δύσκολο μονοπάτι. Αν θέλω να δω τη χώρα μου ελεύθερη, θα πρέπει να είμαι έτοιμος να θυσιάσω κάποια πράγματα.

Sportime.gr: Ας μιλήσουμε και για το φετινό ΝΒΑ. Θεωρείς πως η Λίγκα, με την μετακίνηση του Τζέιμς, αλλάζει στάτους;

Ενές Καντέρ:  Η απόφαση του ΛεΜπρόν να πάει στους Λέικερς ήταν εξαιρετική. Εχει μεγαλώσει και θέλει να κυνηγήσει και άλλα δακτυλίδια. Πήγε σε μία ομάδα, η οποία μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Όχι άμεσα, αφού νομίζω ότι το Γκόλντεν Στέιτ δεν θα έχει… αντίζηλο για το πρωτάθλημα.

Sportime.gr: Ούτε καν την παλιά σου ομάδα, την Οκλαχόμα, η οποία διαθέτει μία αξιόλογη τριάδα παικτών ; (σ.σ.: Γουέστμπρουκ, Τζορτζ, Σρέντερ).

Ενές Καντέρ:  Εχουν καλές πιθανότητες. Μπορούν να είναι η 3η ή η 4η ομάδα στη Δύση. Αλλά αυτή η περιφέρεια είναι… πόλεμος. Κάθε αναμέτρηση μπορεί να κρίνει πολλά. Αλλά εξακολουθώ να πιστεύω πως αυτή τη στιγμή το Γκόλντεν Στέιτ είναι αχτύπητο.

Sportime.gr: Τι περιμένουν οι Νικς από τη νέα σεζόν;

Ενές Καντέρ: Η ομάδα γίνεται όλο και καλύτερη, όσο περνάει ο καιρός. Βρίσκονται σε μία φάση αναδιάρθρωσης και σε λίγο χρονικό διάστημα θα αποκτήσει και την εμπειρία που χρειάζεται, έτσι ώστε να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει.

Sportime.gr :Ένα σχόλιο για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο;

Ενές Καντέρ: Είναι ένας από τους κορυφαίους αθλητές στο ΝΒΑ αυτή τη στιγμή. Δουλεύει τόσο πολύ, παραμένει ταπεινός και κάνει τους συμπαίκτες του να φαίνονται καλύτεροι στο παρκέ. Είναι ένας παίκτης με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Θα ήθελα να του πω κάτι: θέλω τη βοήθειά σου στην καμπάνια που κάνω για να ενισχύσω τους πυρόπληκτους στην Ελλάδα. Γιάννη βοήθησέ με…

Ένας «γίγαντας» που τα βάζει με τα… θηρία

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Καντέρ αποκλειστικά στο Sportime.gr: «Γιάννη θέλω τη βοήθειά σου»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μιχάλης Γκιουλένογλου

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.