ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Χατζηλιάδου στο Sportime: «Ήρθε η ώρα να αναδειχθεί το καράτε»

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια των +61κ. μίλησε για την επιτυχία της, αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020
Χατζηλιάδου στο Sportime: «Ήρθε η ώρα να αναδειχθεί το καράτε»

Το καράτε είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σπορ στην Ελλάδα, με… μηδαμινή σχεδόν προβολή από τα ΜΜΕ. Αυτό το άλλαξε η Ελένη Χατζηλιάδου.

Η καρατέκα από την Κατερίνη δεν είναι καινούργια στο άθλημα. Ούτε έγινε γνωστή στους γνώστες του αθλήματος, φέτος, λόγω του χρυσού μεταλλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Εχει διακρίσεις από την πρώτη χρονιά που μπήκε στην κατηγορία των γυναικών. Ξεκίνησε με ένα χάλκινο, συνέχισε με ένα αργυρό και τώρα ήρθε το χρυσό στη Μαδρίτη, όπου η Μακεδονίτισσα πρωταθλήτρια, πραγματοποίησε την πιο μεγάλη επιθυμία της. Ένα απωθημένο που είχε χρόνια, καθώς είχε υποσχεθεί στους γονείς της (ο πατέρας της είναι ο προπονητής της) πως θα καταφέρει αυτό που δεν κατάφεραν οι ίδιοι.

Για να φτάσει ως εκεί, αναγκάστηκε να ξενιτευτεί. Να πάει στην Γερμανία και να εργαστεί, ώστε να μαζέψει χρήματα και να προετοιμαστεί για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Το κατάφερε και πλέον όλα παίρνουν τον δρόμο τους. Η προβολή ήρθε, το ίδιο και οι χορηγοί και πλέον μπορεί να αφοσιωθεί στον μεγάλο στόχο της, ο οποίος είναι ένα μετάλλιο στο Τόκιο. Εκεί, όπου οι Αμερικανοί, στα προγνωστικά τους, την έχουν ήδη φαβορί για το χρυσό.

«Ηταν μια χρονιά που ήμουν πολύ αγχωμένη, καθώς το μόνο που σκεφτόμουν, ήταν το χρυσό μετάλλιο. Τις προηγούμενες δύο φορές δεν τα είχα καταφέρει. Ο πρώτος είναι που τα παίρνει όλα. Και το χρυσό και μόνο αυτό, ήταν ο στόχος μου. Από τη στιγμή που το κατάφερα, ηρέμησα ψυχικά. Πλέον θέλω να το διασκεδάζω. Κατεβαίνω στους αγώνες χωρίς πίεση και φάνηκε στην Κίνα όπου πήρα το χρυσό στο Κ1», είπε στο Sportime η Χατζηλιάδου.

«Το άθλημα θα αλλάξει μετά τους Ολυμπιακούς»

–              Το χρυσό μετάλλιο ήρθε, τώρα πλησιάζουν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες όπου πρέπει να προκριθείς. Πως βλέπεις τα πράγματα για το 2019;

«Υπάρχουν πολλοί αγώνες στην Κ1 που δίνουν πόντους. Σχεδόν ένας ανά μήνα. Μέχρι την άνοιξη του 2020 θέλω να είμαι στην πρώτη τετράδα της κατηγορίας μου στην κατάταξη, ώστε να πάρω απευθείας την πρόκριση. Αυτή τη στιγμή είμαι στο Νο2 και είμαι σε καλό δρόμο. Το χρυσό μετάλλιο βοήθησε πολύ σε αυτό. Αν για κάποιο λόγο δεν καταφέρω να είμαι στην 4αδα της κατάταξης, τότε υπάρχει και το προ-ολυμπιακό τουρνουά, όπου προκρίνονται οι πρώτες τρεις. Γενικά στην πρώτη παρουσία του καράτε σε Ολυμπιακούς Αγώνες, η πρόκριση είναι αρκετά δύσκολη, αλλά έχω προβάδισμα αυτή τη στιγμή και δεν αγχώνομαι. Αν δεν είχε έρθει το μετάλλιο, θα ήταν πολύ πιο δύσκολα».

–              Το καράτε αν και είναι δημοφιλές, δεν είχε προβολή. Που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;

«Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια έχουμε πέσει. Αλλά υπάρχουν πολλοί και καλοί αθλητές. Το ότι δεν ήταν ολυμπιακό άθλημα, πιστεύω πως παίζει μεγάλο ρόλο στο θέμα της μη προβολής του. Πιστεύω πως αυτό θα αλλάξει μετά τους Ολυμπιακούς και ίσως βοηθήσει λίγο και η δική μου επιτυχία. Ήρθε η ώρα να αναδειχθεί το άθλημα».

–              Πέρασες αρκετά για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις και να φτάσεις στην κορυφή. Τι ήταν αυτό που σε κράτησε;

«Πάντα πίστευα στις δυνατότητές μου. Απλά δεν υπήρχε βοήθεια. Γι΄ αυτό και πήγα στο εξωτερικό να δουλέψω. Βρέθηκαν και κάποιοι χορηγοί που με βοήθησαν και κατάφερα να φτάσω στον μεγάλο μου στόχο. Σίγουρα δεν ήταν εύκολος ο δρόμος. Αλλά τα κατάφερα».

 «Λύθηκαν προβλήματα»

Για την Χατζηλιάδου, αλλά και το ίδιο το άθλημα, η είσοδος στους Ολυμπιακούς Αγώνες λύνει πολλά προβλήματα. Και για την αθλήτρια από την Κατερίνη, αυτό, συν το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο, άλλαξε εντελώς την κατάσταση.

–              Το γεγονός ότι το καράτε έγινε ολυμπιακό άθλημα, έφερε και χορηγούς. Είχες μια σημαντική βοήθεια από την ΕΟΕ;

«Ναι, είναι αλήθεια. Βρέθηκε χορηγός μέσω του προγράμματος “υιοθετήστε έναν αθλητή” και αυτό ήταν τεράστια βοήθεια για μένα. Πλέον υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους χορηγούς, κάτι που θα το δούμε στη συνέχεια. Είναι τεράστια υπόθεση για μένα, μετά από όσα πέρασα, να έχω αυτή τη βοήθεια για να αφοσιωθώ στον στόχο μου, που είναι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

–              Επομένως έχει γίνει πιο εύκολη η κατάσταση…

«Είναι γεγονός πως λύθηκαν αρκετά προβλήματα. Εχω ρίξει πλέον το βάρος στην προπόνησή μου και τους αγώνες. Γυμνάζομαι στην Κατερίνη σε μόνιμη βάση, με προπονητή τον πατέρα μου. Να είμαστε καλά και πιστεύω πως θα έρθουν κι άλλες επιτυχίες. Είμαι πολύ ευτυχισμένη και ικανοποιημένη από αυτό που κατάφερα φέτος. Και συνεχίζουμε με τους ίδιους στόχους και όνειρα».

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι Αμερικανοί προβλέπουν τέσσερα μετάλλια για την Ελλάδα

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Χατζηλιάδου στο Sportime: «Ήρθε η ώρα να αναδειχθεί το καράτε»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Ευθυμιάδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.