ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Παρακαταθήκη του Βενγκέρ ο Μαυροπάνος»

Ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον 20χρονο στόπερ, ο Βασίλης Σάχτιαρης, μιλάει στο Sportime.gr για το μέλλον του νεαρού ποδοσφαιριστή στην Άρσεναλ, αναλύει το ντεμπούτο του με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις ευκαιρίες που θα πάρει μέχρι το φινάλε της σεζόν
«Παρακαταθήκη του Βενγκέρ ο Μαυροπάνος»

Ο Ντίνος Μαυροπάνος πραγματοποίησε την 29η Απριλίου το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Άρσεναλ. Το πρώτο ματς του 20χρονου στόπερ με τους Λονδρέζους δεν ήταν από τα συνηθισμένα για έναν ποδοσφαιριστή. Αλλά κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στα βαθιά δηλαδή, από το ξεκίνημα. Και ο Βασίλης Στάχτιαρης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας αναλύσει την παρθενική παρουσία του Μαυροπάνου στην Premier League και όχι μόνο.

Το Sportime.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον άνθρωπο που ανακάλυψε, πίστεψε και συνεχίσει να πιστεύει στον Μαυροπάνο. Ο κ. Στάχτιαρης είχε καρφωμένο το βλέμμα του στην πρεμιέρα του 20χρονου και μας μετέφερε την άποψη του για την εικόνα του νεαρού στόπερ.

Αυτό που μας αποκάλυψε είναι ότι ο Αρσέν Βενγκέρ έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τον Ντίνο και στα τρία εναπομείναντα παιχνίδια της Άρσεναλ. Με Μπέρνλι εντός (6/5), με Λέστερ εκτός (9/5) και με Χάντερσφιλντ εκτός (13/5)! Ο Αλσατός κόουτς πιστεύει στο ταλέντο του και θέλει να του δώσει την ευκαιρία να αποδείξει ότι αξίζει.

O Στάχτιαρης είναι ο άνθρωπος, ο οποίος παρακολουθεί την εξέλιξη του Μαυροπάνου από την προσχολική του ηλικία και θα συνεχίσει να το κάνει. Όντας ένας από τους πιο έμπειρους Έλληνες σκάουτερ μας είπε πολλά και ενδιαφέροντα για τον χαρακτήρα και την εξέλιξη του 20χρονου.

Πως είδατε το ντεμπούτο του στο ντέρμπι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;

«Ο Ντίνος ήταν αρκετά καλός. Και από θέμα ψυχολογίας, αλλά και νοοτροπίας. Πιστεύω πως στάθηκε πολύ καλά. Ήταν καλύτερος με τη μπάλα στα πόδια, αλλά έχασε κάποιες προσωπικές μονομαχίες. Αμυντικά δηλαδή, είχε θέματα και σίγουρα έδειξε πως χρειάζεται βελτίωση.

Ήταν πολύ συγκεντρωμένος και προσηλωμένος στο παιχνίδι, αλλά δεν ρίσκαρε. Δεν πήρε προσπάθειες. Στα γκολ είχε το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.  Άργησε κάποιες φορές να κάνει την πρώτη κίνηση. Δεν έβαζε τα πόδια του στη φωτιά.

Αυτά είναι λαθάκια εμπειρικά. Αλλά τακτικά και με τη μπάλα στα πόδια ήταν πολύ καλός. Κατά 80% κάπως έτσι τον περίμενα. Η εικόνα του ήταν ικανοποιητική. Μιλάμε για ντεμπούτο μέσα στο Ολντ Τράφορντ. Το γεγονός ότι αποκόμισε θετικά σχόλια από τους Άγγλους, λέει πολλά».

Έχετε πολλές απαιτήσεις από τώρα ή, πρέπει να περιμένουμε να πάρει χρόνο συμμετοχής;

«Τον ξέρω πολύ καιρό. Γνωρίζω πως λειτουργεί σαν χαρακτήρας και έχω απαιτήσεις. Τον πιστεύω πάρα πολύ και το δείγμα του στο ντεμπούτο του είναι εξαιρετικό. Αν σκεφτούμε πως αγωνίστηκε σε ντέρμπι κατευθείαν, στο Ολντ Τράφορντ, με μόλις 16 παιχνίδια στα πόδια του από την παρουσία του στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Είναι καλός στόπερ, από τους καλύτερους στην Ελλάδα. Και μόνο που προπονείται σε αυτό το επίπεδο, καταλαβαίνεται που μπορεί να φτάσει. Είμαι απαιτητικός και περιμένω να δω εξέλιξη και άμεσα».

Τι κέρδη αποκόμισε από τον ΠΑΣ και είστε τόσο απαιτητικός;

«Από την στιγμή που ο παίκτης έπαιξε στην πρώτη ομάδα του ΠΑΣ, όλα τ’ άλλα ήρθαν φυσιολογικά για μένα. Ο ΠΑΣ είναι μία ομάδα με πολύ καλά αποδυτήρια. Και λόγω των ποδοσφαιριστών και λόγω του προπονητικού τιμ. Ο Πετράκης τον βοήθησε πάρα πολύ, ο Βασίλης Αλεξίου ο γυμναστής, ο Γιώργος Γεωργουλόπουλος. Όλοι τους.

Όπως βέβαια, και οι συμπαίκτες του. Μιλάμε για εξαιρετικά παιδιά που του έδειξαν τον δρόμο για να αποκτήσει επαγγελματική νοοτροπία. Μιχαήλ, Τζημόπουλος, Μπέριος τον στήριξαν πάρα πολύ. Και το καλό ήταν ότι δεν υπάρχει ο ανταγωνισμός με την «κακή» έννοια. Όλα τα παιδιά έχουν θετική σκέψη και βοηθάνε τους νεαρούς».

Μπορεί, όμως, να σταθεί στην Άρσεναλ;

«Στην Ελλάδα, η έννοια «εξωτερικό» είναι διφορούμενη και μπερδεμένη. Αν ένας ποδοσφαιριστής παίξει στο εξωτερικό, δεν κοιτάμε την εξέλιξή του, αλλά τα αποτελέσματα. Υπάρχουν δηλαδή, ποδοσφαιριστές που δεν είχαν την εξέλιξη που περιμέναμε, αλλά επειδή είχαν τα αποτελέσματα, μέτρησε.

Μερικές φορές, κάνουμε το άσπρο μαύρο. Τα ματς στο εξωτερικό είναι 5 ταχύτητες πάνω σε σχέση με το ελληνικό. Γι’ αυτό χρειάζεται πολύ δουλειά, προσπάθεια και πολλά μπορεί να πετύχει ο καθένας».

Πιστεύετε ότι ο Βενγκέρ θα του δώσει και άλλες ευκαιρίες;

«Από την στιγμή που είχε θετική παρουσία στο παιχνίδι με την Μάντσεστερ, πιστεύω ότι ο Βενγκέρ θα τον χρησιμοποιήσει και στις υπόλοιπες αναμετρήσεις. Θα του δώσει ευκαιρίες, θα του δώσει ρυθμό. Ο Ντίνος είναι δουλευταράς. Χαμηλών τόνων και έχει δυνατότητες να πάει ψηλά. Αυτό το βλέπει ο Βενγκέρ και το εκτιμάει. Θέλει να αφήσει παρακαταθήκη ο Αλσατός, τώρα που θα αποχωρήσει από την ομάδα».

Μπορεί ο χαρακτήρας του να τον βοηθήσει να παραμείνει στην Άρσεναλ και τη νέα αγωνιστική περίοδο;

«Δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα. Δεν είναι περίεργος χαρακτήρας. Το βασικό του προτέρημα είναι ότι ακούει. Είναι και δουλευτεράς και σχολαστικός με τη δουλειά του. Όταν κάνει λάθη, τα καταλαβαίνει. Βλέπει βίντεο και τα προσδιορίζει. Δεν επαναπαύεται. Θα ψάξει να βρει τι φταίει και να το διορθώσει. Δεν είναι αντιδραστικός. Είναι αντικειμενικός με την κρίση του και αυτό το στοιχείο θα τον βοηθήσει να εξελιχθεί. Αυτά τα στοιχεία τα βλέπουν οι Άγγλοι. Και δεν πρόκειται να τον αφήσουν έτσι. Θα τον δουλέψουν πάρα πολύ».

Υπάρχουν άλλοι νεαροί ποδοσφαιριστές, εξελίξιμοι, που μπορούν να κάνουν καριέρα;

«Σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, υπάρχουν περισσότεροι Έλληνες ποδοσφαιριστές με ταλέντο και μεγάλη εξέλιξη. Όπως είναι ο Ρέτσος, ο Πασαλίδης, ο Μιχάι. Το δυστύχημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ότι παράγουμε καλούς αμυντικούς και όχι δημιουργικούς ποδοσφαιριστές. Σ’ αυτό το κομμάτι χρειαζόμαστε βοήθεια. Αλλιώς είναι τα πράγματα στην Ελλάδα, αλλιώς σε Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο ««Παρακαταθήκη του Βενγκέρ ο Μαυροπάνος»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Λάππας

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.