ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Σαλούστρος στο Sportime.gr: «Είμαστε… αχόρταγοι και διψασμένοι»

Όνειρο ζει, μην τον ξυπνάτε… Ο Χρήστος Σαλούστρος περνά μαγικές στιγμές στον Προμηθέα και δεν έχει σκοπό ούτε εκείνος ούτε οι συμπαίκτες του να πατήσουν… φρένο. Άλλωστε, νικώντας έρχεται η όρεξη, όπως υπογραμμίζει και ο ίδιος. Το περασμένο καλοκαίρι ο Μάκης Γιατράς και η ομάδα του άρχισαν με τρελή διάθεση το ταξίδι τους στη φετινή...
Σαλούστρος στο Sportime.gr: «Είμαστε… αχόρταγοι και διψασμένοι»

Όνειρο ζει, μην τον ξυπνάτε… Ο Χρήστος Σαλούστρος περνά μαγικές στιγμές στον Προμηθέα και δεν έχει σκοπό ούτε εκείνος ούτε οι συμπαίκτες του να πατήσουν… φρένο. Άλλωστε, νικώντας έρχεται η όρεξη, όπως υπογραμμίζει και ο ίδιος.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Μάκης Γιατράς και η ομάδα του άρχισαν με τρελή διάθεση το ταξίδι τους στη φετινή σεζόν της Basket League. Ο προορισμός; Η είσοδος στα πλέι οφ του πρωταθλήματος. Αν κατάφεραν να φτάσουν; Με το παραπάνω!

Την περυσινή σεζόν οι Πατρινοί έκαναν τα πατήματά τους στην πρώτη τη τάξει κατηγορια, μαθαίνοντας τον… δρόμο. Όμως, στην τρέχουσα χρονιά το «Magic Bus» της αχαϊκής πρωτεύουσας ξεκίνησε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και προσπέρασε άπαντες στη διαδρομή τερματίζοντας τρίτο, πίσω από τις δύο μεγάλες δυνάμεις του ελληνικού πρωταθλήματος, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Ο Προμηθέας έγινε, έτσι, η δεύτερη επαρχιακή ομάδα που καταφέρενει να πλασαριστεί τόσο ψηλά στη βαθμολογία τoυ πρωταθλήματος, μετά τον Κολοσσό Ρόδου το 2012.

Τυχαίο; Ο 28χρονος φόργουορντ διαφωνεί και εξηγεί στο sportime.gr τους λόγους που κάθε παίκτης των Πατρινών έχει ανεβάσει τις… μετοχές του φέτος με αποτέλεσμα να πάρουν το «πρωτάθλημα των 12». Μιλά για το μεράκι και το όραμα που έχουν στην ομάδα του και… ονειρεύεται Ευρώπη, αλλά και εκφράζει την ελπίδα για μια νέα κλήση του στην Εθνική.

Το βασικότερο δε, κοιτάζει να είναι ρεαλιστής και να μην «τρέχει» το μυαλό του σε πράγματα που μοιάζουν ανέφικτα.

Τρίτοι κάτω από τους δύο μεγάλους της Basket League, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Έχετε καταλάβει τι έχετε κάνει, έτσι;

«Η αλήθεια είναι πως ακόμη δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Κι όχι μόνο εγώ, αλλά και οι περισσότεροι στην ομάδα. Είμαι σίγουρος για αυτό. Θέλαμε εξαρχής να κάνουμε το βήμα παραπάνω φέτος συγκριτικά με την περυσινή χρονιά. Να μπούμε στα πλέι οφ. Όμως, δεν το περιμέναμε ότι θα φτάναμε στην τρίτη θέση. Παρ’ όλα αυτά, η πορεία μας έχει δείξει πως το αξίζαμε και με το παραπάνω. Καταφέραμε να γίνουμε η δεύτερη επαρχιακή ομάδα που βγαίνει τρίτη, μάλιστα με καλύτερο ρεκόρ από τον Κολοσσό. Είμαστε κάτω από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, που δεν εφικτό να μπεις ανάμεσά τους. Ουσιαστικά πήραμε το πρωτάθλημα των “12”! Όμως, δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης. Δεν έχει τελειώσει ακόμη η σεζόν».

Άρα πλέον έχετε θέσει νέο στόχο για φέτος;

«Είμαστε με το κεφάλι κάτω και πατάμε τα πόδια μας καλά στο έδαφος. Θα συνεχίσουμε τη δουλειά, όπως κάναμε όλη τη χρονιά. Πιστεύω όμως πως όλοι στην ομάδα είναι… αχόρταγοι και διψασμένοι πολύ. Αυτό φάνηκε από την αρχή και μόνο τυχαία δεν είναι η πορεία που έχουμε κάνει. Σίγουρα δείχνει πως όσο νικάς, σου… ανοίγει η όρεξη. Άρα γιατί να μην κυνηγήσεις το κάτι παραπάνω; Έχουμε έναν πολύ σημαντικό πρώτο γύρο των πλέι οφ, που πιστεύω εκεί θα είναι η επιτυχία της ομάδας. Να προκριθεί στα ημιτελικά. Μετά θα έχουμε ολοκληρώσει μια ονειρεμένη χρονιά».

Το περασμένο καλοκαίρι όσο συζητούσες με την ομάδα και γνωρίζοντας πως συμμετείχε μόλις μία σεζόν στην Basket League, τι περίμενες να δεις και τι βρήκες τελικά;

«Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάστηκε πολλή σκέψη για να έρθω στην Πάτρα. Ένα ραντεού με τον Βαγγέλη Λιόλιο και μια συζήτηση 10 λεπτών με τον κόουτς Γιατρά αρκούσαν! Θεωρώ πως έκανα την καλύτερη επιλογή. Ήθελα και εγώ μια αλλαγή στην καριέρα μου. Στον Κολοσσό πέρασα δύο πολύ όμορφα χρόνια, όμως ήθελα να βρω ένα καινούριο κίνητρο. Πίστεψα στον Προμηθέα και υπέγραψα διετές συμβόλαιο και νιώθω δικαιωμένος για αυτό. Έχω βρει τις καταλληλότερες συνθήκες εργασίας και εισπράττω πολλή αγάπη καθημερινά».

Πώς λοιπόν καταφέρατε να πιάσετε τέτοια απόδοση και να χαράξετε αυτή την πορεία;

«Κατ’ αρχάς, η επιλογή των παικτών έγινε πρώτα βάσει χαρακτήρα και μετά κοίταξαν τις αθλητικές επιδόσεις. Σε αυτό το επίπεδο όλοι πάνω κάτω είναι καλοί. Το θέμα είναι να βρεθεί το καλό παιδί, που θα κοιτάξει τον συμπαίκτη του και την ομάδα. Δεν θέλω να γίνομαι γραφικός λέγοντας συνέχεια πως το κλίμα της ομάδας, το πώς έχουμε ‘δέσει’ οι Έλληνες κι οι ξένοι είναι που κάνει τη διαφορά. Είναι πολύ σημαντικό να δέσεις έτσι ένα κράμα παικτών, μάλιστα, σε λιγότερο από οκτώ μήνες. Αυτή είναι η επιτυχία του κόουτς. Κόλλησε τα κομμάτια του παζλ όπως ακριβώς ήθελε».

Φέτος πηγαίνεις και ατομικά πολύ καλά. Παίζεις το καλύτερο μπάσκετ που έχεις παίξει μέχρι στιγμής. Τι παράγοντες έχουν παίξει ρόλο σε αυτό;

«Ισχύει. Είναι δεδομένο ότι παίζω καλύτερα, φαίνεται και από τους αριθμούς. Θεωρώ πως είναι επειδή έχω την εμπιστοσύνη των προπονητών μου και της ομάδας. Είναι σημαντικό πως είμαι υγιής, γιατί πέρσι πέρασα δύσκολα και με τον τραυματισμό μου και λόγω άλλων καταστάσεων. Είμαι ήρεμος. Το μόνο που έχω να κάνω είναι να μπω στο παρκέ και να δώσω την ψυχή μου. Θεωρώ πως όλοι μέσω του Προμηθέα έχουν αυξήσει κατά κάποιον τρόπο τις μετοχές τους. Βγάζουμε όλοι ό,τι έχουμε στα παιχνίδια και αυτό φαίνεται και από τα στατιστικά. Για παράδειγμα, από το πιο απλό, ότι σε κάθε μάτς έχουμε 4-5 παίκτες διψήφιους».

Επίσης, έχετε καταφέρει να φέρετε και τον κόσμο στο γήπεδο…

«Η Πάτρα είναι μια πόλη που χρειάζεται τον αθλητισμό και το μπάσκετ. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και έχει ανάγκη τον Προμηθέα. Φυσικά, και τον Απόλλωνα, που δυστυχώς βρίσκεται στην Α2 και μακάρι να επιστρέψει σύντομα. Όμως, όταν μια ομάδα χωρίς μεγάλη ιστορία και διαδρομή καταφέρνει να φτάσει έτσι ψηλά, φέρνει τον κόσμο στο γήπεδο. Δημιουργεί φιλάθλους. Οι άνθρωποι εδώ αγαπούν το μπάσκετ και τους αξίζει ο Προμηθέας».

Για την κίνηση να φτιαχτεί νέο γήπεδο, τι έχεις να σχολιάσεις;

«Οι άνθρωποι εδώ έχουν όραμα. Το γήπεδο τώρα έγινε γνωστό πως χτίζεται, όμως έχει αρχίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αναμένεται να είναι έτοιμο το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Γενικά, ο Προμηθέας είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις ελληνικές ομάδες. Θεωρώ πως έχει «ξένα» πρότυπα. Όλη η λειτουργεία δεν θυμίζει… Ελλάδα. Όσο άσχημο κι αν ακούγεται, δεν υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα σαν τον Προμηθέα. Μάλιστα, στο κομμάτι της ανάπτυξης των ακαδημιών, είναι κορυφαίος! Γίνεται μεγάλη και σωστή προσπάθεια».

Άρα ο πιο μακρινός στόχος του Προμηθέα ποιος είναι;

«Τα όνειρα και οι στόχοι δεν σταματούν ποτέ… Όταν βλέπεις ότι έχεις θετικά αποτελέσματα, δεν γίνεται να σταματήσεις να θες παραπάνω. Με την εξασφάλιση της τρίτης θέσης στην κανονική διάρκεια εξασφαλίσαμε και την έξοδό μας στην Ευρώπη. Αυτό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του συλλόγου μέχρι στιγμής. Πηγαίνουμε όμως βήμα βήμα. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει στο μέλλον».

Οι δικοί σου στόχοι ποιοι είναι;

«Φυσικά, η συμμετοχή στην Ευρώπη με τον Προμηθέα θα ήταν κάτι το μαγικό. Θα αποτελούσε το επόμενο βήμα στην καριέρα μου. Και όποτε χρειαστεί να μπορέσω να παίξω ξανά με τα χρώματα της Εθνικής ομάδας. Ανά πάσα ώρα και στιγμή είμαι εδώ, είμαι έτοιμος. Ήταν η πρώτη μου κλήση στο πρώτο παράθυρο, δεν είχα παίξει ποτέ ξανά. Μικρότερος στην ηλικία του αναπτυξιακού δεν έπαιζα μπάσκετ ώστε να ξέρω τι σημαίνει Εθνική. Η Εθνική σού δίνει… φτερά. Είναι τεράστια τιμή για ένα παίκτη να εκπροσωπεί τη χώρα του. Δεν υπάρχει καλύτερη ανταμοιβή».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σαλούστρος στο Sportime.gr: «Είμαστε… αχόρταγοι και διψασμένοι»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νότα Μουστάκα

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.