ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Σλούκας στο Sportime.gr: «Είμαι τυχερός, αυτά μου έμαθε ο Ζοτς»

Έχει ζήσει περισσότερα από όσα θα μπορούσε να φανταστεί ένας μπασκετμπολίστας γεννημένος το 1990, όμως τα… ρίχνει όλα στην τύχη. Ωστόσο, ο Κώστας Σλούκας δεν θεωρεί συγκυριακό το γεγονός πως πήραν την πρόκριση για το προσεχές Final Four της Euroleague στο Βελιγράδι (18-20/05) οι Δημήτρης Ιτούδης, Πάμπλο Λάσο και Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Όλα αρχίζουν από τον...
Σλούκας στο Sportime.gr: «Είμαι τυχερός, αυτά μου έμαθε ο Ζοτς»

Έχει ζήσει περισσότερα από όσα θα μπορούσε να φανταστεί ένας μπασκετμπολίστας γεννημένος το 1990, όμως τα… ρίχνει όλα στην τύχη. Ωστόσο, ο Κώστας Σλούκας δεν θεωρεί συγκυριακό το γεγονός πως πήραν την πρόκριση για το προσεχές Final Four της Euroleague στο Βελιγράδι (18-20/05) οι Δημήτρης Ιτούδης, Πάμπλο Λάσο και Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Όλα αρχίζουν από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τελειώνουν πάλι σε εκείνον. O 28χρονος γκαρντ, λίγες ημέρες πριν από το έκτο του Final Four σε επτά χρόνια μιλάει αποκλειστικά στο Sportime.gr και αναφέρει ποια δύο πράγματα θα του μείνουν αξέχαστα από τον Σέρβο κόουτς, αλλά και ποιο είναι το… κόλπο του που κρατάει ακόμη τον 58χρονο τεχνικό στο τοπ επίπεδο.

Θα έλεγε κανείς πως ο γκαρντ της Φενερμπαχτσέ θα είχε θέσει πλέον και μεγαλύτερους στόχους σε προσωπικό επίπεδο, όμως κρατάει χαμηλά το κεφάλι, θέτοντας σε απόλυτη εφαρμογή τα… μαθήματα «Ζοτς».

«Να μην το ζήσω ποτέ μου»

Ετοιμάζεσαι για το 6ο Final Four σε επτά χρόνια! Έχεις εδραιωθεί στα Final Four…

«Είμαι τυχερός που έχω βρεθεί σε ομάδες που πρωταγωνιστούν και έχουν ως στόχο την πρόκριση στην κορυφαία τετράδα της Euroleauge. Και ευτυχώς το έχουν καταφέρει. Διανύω την τρίτη μου χρονιά στη Φενέρ και θα παίξω για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Final Four. Είναι σημαντικό γιατί όλη τη χρονιά δουλέψαμε σκληρά. Υποφέραμε κάποιες στιγμές. Είχαμε κάποια κακά αποτελέσματα… Όμως, τα καταφέραμε»!

Ταυτόχρονα, δεν έχεις χάσει ποτέ σε ημιτελικό. Είναι κάτι που σκέφτεσαι;

«Ναι… Το έχω σκεφτεί. Ελπίζω να μην το γκαντεμιάσουμε τώρα. (γέλια). Όμως, η αλήθεια είναι αυτή. Πως έχω παίξει σε πέντες τελικούς. Νομίζω πως είναι ό,τι χειρότερο να παίξεις σε μικρό τελικό σε Final Four και δεν θέλω να ζήσω ποτέ αυτή την εμπειρία… Παρ’ όλα αυτά κάθε ημιτελικός που πέρασα ήταν δύσκολος».

Ο ημιτελικός με τη Ζαλγκίρις στο Βελιγράδι; Θα είναι εξίσου δύσκολος;

«Η Ζαλγκίρις είναι μια πολύ καλή ομάδα η οποία δεν έχει τίποτα να χάσει. Παίζει χωρίς άγχος, αφού έφτασε ίσως και πιο μακριά από τον στόχο της και βρίσκεται στο Final Four. Είναι σκληρή ομάδα, παίζει συγκεκριμένο μπάσκετ είτε χάνει με 20 πόντους, είτε νικάει με 20. Έχει ταλέντο. Δεν έχει, βέβαια, μεγάλη εμπειρία… Όμως έχει έναν πάρα πολύ καλό προπονητή, νέο μεν σε αυτή την ιδιότητα, αλλά έμπειρο και ο οποίος έχει καινούριες ιδέες για το μπάσκετ. Όσο και αν κάποιοι δεν το πιστεύουν, η αλήθεια είναι πως οι πιθανότητες στο ματς με τη Ζαλγκίρις είναι 50-50 ακριβώς».

«Δεν αφήνεις την πρωταθλήτρια Ευρώπης»

Το καλοκαίρι επέκτεινες το συμβόλαιό σου με τη Φενερμπαχτσέ. Εκ του αποτελέσματος, δικαιώνεσαι για την επιλογή σου. Πόσο κοντά έφτασες όμως στο να δεχθείς μια πρόταση από ελληνική ομάδα;

«Φυσικά και δικαιώθηκα για την επιλογή μου να μείνω στη Φενέρ. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή την επιλογή. Δεν έφτασα κοντά να πω ναι σε ελληνική πρόταση. Δεν αφήνεις εύκολα την πρωταθλήτρια Ευρώπης. Από τη στιγμή που εκείνη σε θέλει και σε θέλει και ο κορυφαίος προπονητής».

Φέτος έχεις κάνει την καλύτερη χρονιά σου. Έχεις ελευθερία στο παιχνίδι σου, μοιράζεις πιο πολλές ασίστ. Έχει βοηθήσει σε αυτό και ο «Ζοτς»;

«Φυσικά έχει βοηθήσει και ο κόουτς. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ήρθα στη Φενέρ. Χρόνο με τον χρόνο θέλω να βελτιώνομαι και πιστεύω πως το έχω πετύχει. Σε αυτό έχει παίξει ρόλο και η ομάδα και ο προπονητής που με εμπιστεύονται. Έχω μάθει δύο πράγματα από τον κόουτς Ομπράντοβιτς που δεν θα τα ξεχάσω ποτέ. Να μη σταματάω ποτέ να δουλεύω σε ό,τι επίπεδο και αν φτάσω, γιατί μόνο έτσι έρχονται οι επιτυχίες και να βάζω πάντα το ‘εγώ’ κάτω από το σύνολο της ομάδας».

Ιτούδης, Λάσο, «Σάρας». Και οι τρεις που θα βρεθούν στο Βελιγράδι, πέρα από τον Ομπράντοβιτς, έχουν υπάρξει παίκτες του ή συνεργάτες του. Είναι και αυτό τυχαίο;

«Για εμένα δεν είναι έκπληξη που βρίσκονται στο Final Four προπονητές με τους οποίους έχει δουλέψει ο κόουτς είτε έχοντάς τους ως παίκτες είτε ως συνεργάτες. Αυτό δείχνει πως το μπάσκετ που παίζει και οι ιδέες που έχει φέρνουν πρωταθλήματα».

Ωστόσο, το ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει αλλάξει πολύ. Ο Ομπράντοβιτς όμως παραμένει στο τοπ επίπεδο. Αυτό γίνεται επειδή προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα ή επειδή έχει βρει μια φόρμουλα και ένα είδος μπάσκετ που διαχρονικά φέρνει τους τίτλους;

«Ο κόουτς δουλεύει καθημερινά. Είναι όλη την ημέρα στο γήπεδο και σκέφτεται πώς θα βοηθήσει την ομάδα του με κάθε τρόπο. Σίγουρα έχει εξελιχθεί. Έχει αλλάξει το παιχνίδι του, φυσικά. Έχει πάντα καινούριες ιδέες. Δεν είναι τυχαίο που βρίσκεται πάντα στο υψηλότερο επίπεδο και σχεδόν πάντα στο Final Four. Αυτό σημαίνει πως βελτιώνει είτε αδύναμα σημεία, αν έχει, είτε προσθέτει νέα πράγματα στο παιχνίδι του. Βρίσκει τρόπους να προσαρμόζεται στα όποια νέα δεδομένα. Και αυτό φυσικά είναι προϊόν δουλειάς και αγάπης που έχει για το μπάσκετ».

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει τον Ομπράντοβιτς… μελιτζανί. Είναι όμως τελικά τόσο αυστηρός όσο δείχνει;

«Ο κόουτς έχει μεγάλη εμπειρία και γνωρίζει τι σκέφτεται ένας παίκτης την κάθε στιγμή και πώς πρέπει να συμπεριφερθεί και να του μιλήσει. Έξω από το γήπεδο, όμως, είναι τελείως χαλαρός. Μπορείς να συζητήσεις μαζί του. Είναι ανοιχτός. Όταν μπαίνει στο γήπεδο, αλλάζει κατά κάποιον τρόπο. Γίνεται σκληρός. Όμως, επειδή γνωρίζει ότι μόνο έτσι θα πετύχεις».

Η τιμή της επιτυχίας και το… τίμημα

Στο Βελιγράδι θα κυνηγήσεις την κατάκτηση της 4ης Euroleague στην καριέρα σου. Αν το πετύχεις αυτό, θα ξεπεράσεις θρύλους όπως τους Διαμαντίδη και Σπανούλη. Σε προσωπικό επίπεδο όμως ποιος είναι ο στόχος σου; Ονειρεύεσαι έναν τίτλο MVP;

«Όχι, όχι. Δεν έχω τέτοιες βλέψεις. Ούτε τέτοια όνειρα. Ο στόχος μου είναι να καταφέρνω να παίρνω από την αρχή της χρονιάς όσους περισσότερους τίτλους μπορώ. Μέχρι τώρα θεωρώ πως κάναμε αρκετά καλή δουλειά σε όλες τις ομάδες που έχω δουλέψει. Είναι πραγματικά πολύ τιμητικό να βρίσκομαι δίπλα σε ονόματα – θρύλους του ευρωπαϊκού μπάσκετ».

Τα τελευταία χρόνια έχεις ακούσει διάφορα αρνητικά σχόλια για τις όποιες δηλώσεις ή επιλογές σου. Έχεις νιώσει ότι έχεις αδικηθεί κάποιες φορές;

«Δεν νομίζω ότι έχω αδικηθεί καθόλου. Ο κάθε φίλαθλος έχει τη δική του άποψη και τη σέβομαι. Από εκεί και πέρα εγώ έχω τη δική μου και κάνω αυτό που σκέφτομαι και θεωρώ καλύτερο για εμένα».

Πέρσι είχες δει 15.000 κόσμου να σε αποδοκιμάζει στο ΣΕΦ, όμως τη φετινή σεζόν σε χειροκρότησαν. Τι πιστεύεις ότι άλλαξε στο μυαλό των φιλάθλων;

«Νομίζω ότι καταλαβαίνουν πλέον γιατί άφησα τον Ολυμπιακό και ήρθα στη Φενέρ, που είναι μια επίσης πολύ μεγάλη ομάδα. Ο κάθε φίλαθλος έχει τη δική του άποψη. Δεν κρίνω κανέναν. Είμαι ευχαριστημένος όμως που βρίσκομαι στη Φενέρ, σε αυτή την οικογένεια. Προσπαθώ για το καλύτερο για την ομάδα μου και δίνω την ψυχή μου, όπως έκανα και όσο ήμουν στον Ολυμπιακό».

Περί… Ελλάδας

Όσον αφορά στον Ολυμπιακό, τι έφταιξε και δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση για το Final Four;

«Είδα τη σειρά. Είναι ξεκάθαρο τι έγινε. Ο Ολυμπιακός είχε πολλούς τραυματισμούς. Ο Γιώργος Πρίντεζης και ο Κώστας Παπανικολάου είναι βαρόμετρα. Είχε τραυματιστεί και ο Μιλουτίνοφ. Την ίδια ώρα, έπαιζαν κόντρα σε μια πολύ σκληρή και φιλόδοξη ομάδα. Εκεί κρίθηκε η σειρά».

Για την ΑΕΚ και την κατάκτηση του Basketball Champions League τι έχεις να πεις;

«Είδα πάρα πολλά παιχνίδια της ΑΕΚ φέτος. Είδα και το Final Four. Προσωπικά δεν πίστευα πως υπήρχε περίπτωση να χάσει η ΑΕΚ το Champions League στην Αθήνα μπροστά στον κόσμο της. Όπως φάνηκε, βάζοντας και 100 πόντους στον τελικό, έπαιξε αποδοτικό μπάσκετ και νίκησε μια πάρα πολύ καλή ομάδα, όπως είναι η Μονακό».

Το συμβόλαιό σου με τη Φενερμπαχτσέ λήγει το 2020. Φαντάζεσαι κάποια στιγμή στο μέλλον τον εαυτό σου ως τον ηγέτη μιας ελληνικής ομάδας;

«Δεν σκέφτομαι κάτι τέτοιο. Είμαι πολύ καλά αυτή τη στιγμή στη Φενέρ. Είναι ο τρίτος χρόνος μου. Έχω συνηθίσει και προσαρμοστεί απόλυτα. Έχω την εμπιστοσύνη του προπονητή και της ομάδας, η οποία πλέον βρίσκεται στις καλύτερες της Ευρώπης. Το μόνο που κοιτάω είναι να βελτιώνω το παιχνίδι μου και να εξελίσσομαι ως παίκτης».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σλούκας στο Sportime.gr: «Είμαι τυχερός, αυτά μου έμαθε ο Ζοτς»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νότα Μουστάκα

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.