ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Ο Φώτσης παρέμεινε το… πελεκανάκι που όλοι ξέραμε»

Στο άκουσμα το περασμένο καλοκαίρι πως μετά τον Παναθηναϊκό θα αγωνιζόταν σε ομάδα της Α’ ΕΣΚΑ όλοι έμειναν με το… στόμα ανοιχτό. Ενδεχομένως κάποιοι να περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή για να πειστούν ότι η είδηση ήταν αλήθεια. Να δουν τον Αντώνη Φώτση να παίζει μπάσκετ φορώντας τη φανέλα του Ιλυσιακού. Όπως έκανε μέχρι και...
«Ο Φώτσης παρέμεινε το… πελεκανάκι που όλοι ξέραμε»

Στο άκουσμα το περασμένο καλοκαίρι πως μετά τον Παναθηναϊκό θα αγωνιζόταν σε ομάδα της Α’ ΕΣΚΑ όλοι έμειναν με το… στόμα ανοιχτό. Ενδεχομένως κάποιοι να περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή για να πειστούν ότι η είδηση ήταν αλήθεια. Να δουν τον Αντώνη Φώτση να παίζει μπάσκετ φορώντας τη φανέλα του Ιλυσιακού.

Όπως έκανε μέχρι και τα 16 του χρόνια. Σε εκείνη την ηλικία που από έφηβος, χρειάστηκε να γίνει άντρας πρώτα με την ομάδα των Ιλισίων στην Α2 και έπειτα με τον Παναθηναϊκό.
Σε καμία περίπτωση, όμως, βίαια.

Μη σας γελά το νεαρό της ηλικίας του. Ο Φώτσης προοριζόταν για αυτό. Είχε προετοιμαστεί για να φτάσει όσο ψηλότερα γίνεται. Με δουλειά και μεράκι. Το μεράκι για το μπάσκετ, το οποίο αποδεικνύει πως έχει και σήμερα. Επιστρέφοντας στην ομάδα που ανδρώθηκε, κάνοντας αυτό που αγαπά, όπως εξήγησε χαρακτηριστικά στο γράμμα του για τους τίτλους τέλους της επαγγελματικής του καριέρας.

Το ίδιο επεσήμανε στο sportime.gr o πρώτος προπονητής που είχε ποτέ ο Έλληνας φόργουορντ (από τα 11 μέχρι τα 16 του) στον Ηλυσιακό, Φίλιππος Ταμπάκης, ο οποίος μας εξήγησε πως όλα όσα πέτυχε ο Αντώνης Φώτσης, τα χρωστάει στον πατέρα του, Βαγγέλη.

«Είχε τα προσόντα και το ταλέντο, φυσικά. Όμως, ήταν και τυχερός που είχε αυτόν τον πατέρα. Από εκείνον αρχίζουν όλα. Όλοι οι υπόλοιποι απλά βοηθήσαμε στη διαδικασία. Ο Βαγγέλης ήταν εκείνος που του έμαθε πως ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής. Κοιμόταν νωρίς, ξυπνούσε και πήγαινε πρώτα πισίνα, μετά έκανε σε εμάς προπόνηση. Ήταν πάντα σοβαρός και συγκεντρωμένος. Και φυσικά αγαπούσε αυτό που έκανε», υπογράμμισε και συνέχισε: «Ερχόταν με τον πατέρα του από 8 ετών. Ήταν ένα λεπτεπίλεπτο παιδί, 70% πόδια και το υπόλοιπο σώμα. Ένα… πελεκανάκι. Μάλιστα, κάναμε πλάκα με αυτό. Έτσι τον φωνάζαμε».

Ο Δήμος Ζωγράφου δεν άργησε. Θέλησε να τιμήσει τον 37χρονο, πλέον, «Batman» μετά το τέλος φετινής σεζόν του στον Ιλυσιακό. Και θα το κάνει το απόγευμα του Σαββάτου (09/06, 16:00) δίνοντας το όνομά του στο κλειστό γήπεδο των Ιλισίων, σε μια γιορτή στην οποία θα συμμετάσχουν αθλητές από τις Εθνικές ομάδες των 2005, 2006 και 2009.

Ο Φίλιππος Ταμπάκης έδωσε, αρχικά, συγχαρητήρια στον Δήμο Ζωγράφου για την κίνησή του «γιατί είναι ωραίο όταν κάποιος κάνει κάτι καλό, να το απολαμβάνει όταν είναι εν ζωή και όχι να τιμάται εκ των υστέρων». Όσο για το ότι ο πρώην άσος του έξι φορές πρωταθλητή Ευρώπης επέστρεψε στον Ιλυσιακό ανέφερε: «Σαφώς, ξαφνιαστήκαμε όλοι. Θα μπορούσε να βρει ένα συμβόλαιο, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό. Όμως, αν ήταν να κάνει κάποιος μια τέτοιου είδους κίνηση, αυτός θα ήταν ο Αντώνης».

Οι τρεις Euroleague με τους «πράσινους», το ένα Eurocup με την Ντιναμό Μόσχας, τα δύο μεταλλία στο Ευρωμπάσκετ (χρυσό το 2005, χάλκινο το 2009), το αργυρό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με την Εθνική Ελλάδας και οι τόσες άλλες διακρίσεις δεν αρκούσαν για να αλλάξουν τον αδαμάντινο χαρακτήρα του πρώτου Έλληνα που αγωνίστηκε στο NBA.

Η αλήθεια είναι πως είχαν να τα πουν καιρό ο Φώτσης με τον πρώην προπονητή του. Βλέπετε οι αυξημένες υποχρεώσεις στάθηκαν εμπόδιο για να υπάρξει μια συνάντηση. Αυτή έγινε στις αρχές της σεζόν, σε ένα φιλικό του Ιλυσιακού με την ομάδα που προπονούσε ο Φίλιππος Ταμπάκης, ο οποίος βρήκε μια ευχάριστη έκπληξη: «Καθόταν κάπου στην κερκίδα και εγώ απέναντί του στον πάγκο της ομάδας μου. Κοιτούσα προς το μέρος του, όμως κάτι σκεφτόμουν και δεν τον κατάλαβα. Εκείνος τότε μου σήκωσε τα χέρια και μου είπε ‘Αν δεν με βλέπεις τόσος που είμαι, θέλω να δω πώς θα κοουτσάρεις μετά’. Ήρθε προς το μέρος μου και αγκαλιαστήκαμε. Χάρηκα πολύ με την προσέγγισή του. Κατάλαβα πως ο πιτσιρικούλης, το ‘πελεκανάκι’ που ξέραμε είχε μείνει ίδιος».

Φαίνεται και στο παρκέ ο χαρακτήρας του

«Ο Αντώνης είναι αλτρουιστής. Πάντα ήταν. Του αρέσει να προσφέρει και, ίσως να μην του φαίνεται, αλλά είναι πολύ συναισθηματικός. Το ίδιο κάνει και στο γήπεδο. Στον Ηλυσιακό φέτος ο τρόπος που αγωνιζόταν ήταν τέτοιος, ώστε να βοηθάει τους συμπαίκτες του να παίζουν. Δεν κάθισε να δείξει ποτέ το ταλέντο του και το τι μπορεί να κάνει στο παρκέ. Απέδειξε πως το υψηλό επίπεδο ενός αθλητή, δεν πρέπει να συνοδεύεται και με έναν σταρ. Άλλωστε, φαίνεται ότι στα χρόνια της πλούσιας καριέρας του δεν ήταν ποτέ κοντά στα media», επεσήμανε για το πρώην φόργουορντ των Παναθηναϊκού, Ρεάλ Μαδρίτης, Ντιναμό Μόσχας, Αρμάνι Μιλάνο και Μέμφις Γκρίζλις.

Μάλιστα, ο Έλληνας κόουτς ξεχώρισε το παιχνίδι του Ηλυσιακού στο Αιγάλεω: «Ο κόσμος των γηπεδούχων είχε αρχίσει μια ‘πολεμική’ προς τον Αντώνη, όπως κάνουν οι οπαδοί συχνά στους καλούς παίκτες της αντίπαλης ομάδας. Ωστόσο, μόλις είδαν τις κινήσεις του στο παρκέ και κατάλαβαν τι άνθρωπος είναι, άλλαξαν στάση και τον αποθέωσαν. Ήταν φοβερό. Ο Αντώνης κέρδισε τον θαυμασμό όλων φέτος».

Όσο για τους συμπαίκτες του; Ο Φίλιππος Ταμπάκης μας αποκάλυψε πως νιώθουν τυχεροί που είχαν την ευκαιρία να αγωνίζονται μαζί με τον Φώτση. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς είχαν αποχωρήσει από την ομάδα, όμως στο άκουσμα ότι θα ερχόταν ο πρώην φόργουορντ του «τριφυλλιού», επέστρεψαν. Ακόμη, ο 37χρονος στάθηκε αφορμή για να βρεθεί παραπάνω κόσμος κατά τη διάρκεια των αγώνων στο κλειστό των Ιλισίων. Ή αλλιώς από σήμερα (09/06), στο γήπεδο «Αντώνης Φώτσης».

Κλείνοντας, ο Φίλιππος Ταμπάκης θέλησε να ευχαριστήσει το «πελεκανάκι»: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αντώνη που δεν ξέχασε τις ρίζες του. Γιατί εκτός από το ότι είναι σπουδαίος παίκτης, αυτή η κίνηση δείχνει και μεγαλείο ψυχής. Με τον τρόπο του βοήθησε το ερασιτεχνικό μπάσκετ. Το ανέβασε μόνος του ένα επίπεδο».

Η ύψιστη τιμή για τον Αντώνη Φώτση

Α’ ΕΣΚΑ: O Φώτσης έστειλε τον Ηλυσιακό στον τελικό (vid)

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο ««Ο Φώτσης παρέμεινε το… πελεκανάκι που όλοι ξέραμε»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νότα Μουστάκα

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.