ΑΕΚ BC

Μάρκους Σλότερ : Στη μνήμη του Τζεμάλ

Ο Μάρκους Σλότερ απέφευγε να παίξει μπάσκετ μέχρι τα 17 του. Γιατί τον «πόναγε» η μνήμη του δολοφονημένου αδερφού του
Μάρκους Σλότερ : Στη μνήμη του Τζεμάλ

Κάθε άνθρωπος κουβαλάει την δική του ιστορία. Ετσι και ο Μάρκους Σλότερ, που ετοιμάζεται να ντυθεί στα κιτρινόμαυρα της ΑΕΚ και να καλύψει το κενό του Βινς Χάντερ. Η ιστορία του πολύπειρου σέντερ (34χρ.- 2,04μ.) δεν περιορίζεται στο ότι έχει παίξει σε υψηλό επίπεδο επί σειρά ετών και μάλιστα κατέκτησε την Ευρωλίγκα του 2015 με την Ρεάλ Μαδρίτης. Ρολίστας, πάντα, αλλά σίγουρα χρήσιμος σε κάθε ομάδα και γνωστός στο ευρύ μπασκετικό κοινό.

Όμως δεν είναι αυτή η ιστορία του Μάρκους. Είναι πολύ πιο θλιβερή. Και μάλιστα μέσα από την θλίψη, τον πόνο, το πένθος… προέκυψε το μπάσκετ για τον Αμερικανό παίκτη.

Μέχρι τα 17 του ο Μάρκους Σλότερ δεν ήθελε να ακούσει για μπάσκετ. Γιατί; Του θύμιζε τον μεγαλύτερο αδερφό του, Τζεμάλ που δολοφονήθηκε από έναν αστυνομικό το 1996. Τότε ο Μάρκους ήταν 11 ετών. Ο Τζεμάλ Σλότερ, ήταν ένας σπουδαίος μπασκετμπολίστας, τρομερός σκόρερ, που δεν κατάφερε όμως να βρει καλό κολλέγιο επειδή οι ακαδημαϊκές του επιδόσεις δεν ήταν ανάλογες. Γι αυτό και κόπηκε από το Αριζόνα Στέιτ. Βρήκε μικρά κολλέγια το Long Beach City College και το Chaffey College καθώς στην Division I λόγω του ότι ήταν κακός μαθητής, δεν έγινε δεκτός.

Η δολοφονία του αδερφού του

Κάποια στιγμή συνδέθηκε με μια 15χρονη κοπέλα. Ο πατριός της και αστυνομικός, Τσαρλς Γκίλμπερτσον, δεν ενέκρινε τη σχέση όχι μόνο ηλικίας αλλά και… διαφοράς χρώματος.  Υπήρξαν εντάσεις. Και τη νύχτα της 30ης Μαϊου 1996, ο Γκίλμπερτσον πυροβόλησε στο στήθος και σκότωσε τον Τζεμάλ Σλότερ!

Από τότε όλα άλλαξαν στην ζωή της οικογένειας. Ο Μάρκους έπεσε σε κατάθλιψη. «Δεν μιλούσε σε κανέναν. Ηταν πάρα πολύ σιωπηλός από τότε» έλεγε ο πατέρας του, Ντουάιτ Σλότερ.

Όμως ο Μάρκους άρχισε να ψηλώνει. Ο πατέρας του τον ρώτησε αν υπολόγιζε να παίξει μπάσκετ. Ο μικρός ήταν κάθετα αρνητικός. Οτιδήποτε είχε σχέση με το μπάσκετ, του θύμιζε τον αδερφό του. Κάποια στιγμή ο πατέρας Σλότερ…έγινε πιο πιεστικός: «Τι πας να κάνεις; Εχεις μέλλον στο μπάσκετ».

Ο Μάρκους πείστηκε.

Στο σχολείο άρχισε να κάνει θαύματα και στην τελευταία του σεζόν είχε 21,1 πόντους και 14,5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο ανά αγώνα.

Την τελευταία του χρονιά στο κολλέγιο είχε 7,9 πόντους και 6,8 ριμπάουντ. «Ξέρω ότι με βλέπει από ψηλά και ότι είναι ευτυχισμένος με ό,τι κάνω» είχε πει σε συνέντευξή του.

Η σκέψη του Τζεμάλ δεν έχει βγει ποτέ από τον Μάρκους. Σε ένα από τα παπούτσια του γράφει «J-Paul #44». Ηταν το ψευδώνυμο του Τζεμάλ και το νούμερο που φορούσε…

*Το θέμα δημοσιεύτηκε στην έντυπη μορφή του Sportime το Σάββατο 3/8/2019

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Aκολουθήστε το Sportime στο Instagram

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μάρκους Σλότερ : Στη μνήμη του Τζεμάλ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College