ΑΕΚ

1930: Η ΑΕΚ εγκαινιάζει το γήπεδό της σε φιλικό με τον Ολυμπιακό που συμμετείχε παρά την απειλή τιμωρίας!

Εδώ που τα λέμε είναι αρκετά επίκαιρο! Η ΑΕΚ ετοιμάζεται να μπει στο καινούργιο της γήπεδο που θα ονομάζεται «Αγία Σοφία». Εμείς βρήκαμε τα εγκαίνια του πρώτου γηπέδου της ΑΕΚ, στον ιστορικό της χώρο, το 1930. Η «Ένωση» βρισκόταν τότε στα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της (στην Αθήνα). Και ένα γεγονός μας έκανε ξεχωριστή εντύπωση....
1930: Η ΑΕΚ εγκαινιάζει το γήπεδό της σε φιλικό με τον Ολυμπιακό που συμμετείχε παρά την απειλή τιμωρίας!

Εδώ που τα λέμε είναι αρκετά επίκαιρο! Η ΑΕΚ ετοιμάζεται να μπει στο καινούργιο της γήπεδο που θα ονομάζεται «Αγία Σοφία». Εμείς βρήκαμε τα εγκαίνια του πρώτου γηπέδου της ΑΕΚ, στον ιστορικό της χώρο, το 1930. Η «Ένωση» βρισκόταν τότε στα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της (στην Αθήνα). Και ένα γεγονός μας έκανε ξεχωριστή εντύπωση.

Στην κεντρική φωτογραφία βλέπετε την ομάδα της ΑΕΚ, του 1930. Και στην εφημερίδα «Βραδυνή» διαβάζουμε για την εκδήλωση καθώς η Αθήνα θα αποκτούσε και τέταρτο γήπεδο (χαράς Ευαγγέλια) αλλά και για τα γενέθλια της ομάδας. Η ΑΕΚ γινόταν έξι ετών! Σήμερα είναι 96 και σε τέσσερα χρόνια στο νέο της γήπεδο θα γιορτάσει τον έναν αιώνα ζωής της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπρόζοβιτς: Πέρασε με κόκκινο, είχε πιει και του αφαίρεσαν την άδεια!

Θα μας επιτρέψετε και μια μικρή διόρθωση στην εφημερίδα. Επισήμως ως χρονολογία ίδρυσης της ΑΕΚ έχει καταγραφεί η 13η Απριλίου 1924. Άρα στις 25/10/1930 η Ένωση δεν ήταν 5 ετών όπως γράφεται στην εφημερίδα, αλλά… περασμένα 6 και πήγαινε για τα 7 (παρά 6 μήνες). Μικρό το κακό.

Βεβαίως σε κάτι τέτοια ιστορικά ντοκουμέντα, δεν έχει σημασία τι γράφουμε εμείς αλλά τι γραφόταν εκείνη την εποχή. Και κάπως έτσι θα σας αφήσουμε να διαβάσετε το ρεπορτάζ της εφημερίδας. Να σας υπενθυμίσουμε απλά ότι αυτά που διαβάζετε συνέβαιναν πριν από 90 ολόκληρα χρόνια.

Και συνεχίζουμε με περιγραφές σχετικά με τον προορισμό της ΑΕΚ σε ό,τι αφορά στην προάσπιση του αθλητικού ιδεώδους.

Πάμε τώρα και στα πιο ωραία, προκειμένου να δείτε το πνεύμα της εποχής. Και πόσο διαφορετικά ήταν τότε τα πράγματα. Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα εγκαίνια του γηπέδου περιλαμβανόταν και αγώνας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό. Μάλιστα όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, οι πρωταθλητές Πειραιά του Ολυμπιακού, αν και θα τιμωρούνταν από την Ομοσπονδία Πειραιά επειδή όφειλαν να είναι την ίδια ημέρα των εγκαινίων στην γιορτή έναρξης του πρωταθλήματος, εν τούτοις θα έπαιζαν κόντρα στην ΑΕΚ για να τιμήσουν την εκδήλωσή της.

Είπατε κάτι;

Όσο για την παρουσία των φιλάθλων; Ιδού μερικές οδηγίες

Πιθανότατα αυτά να μας φαίνονται λίγο… παράξενα τώρα. Αλλά συνάμα είναι και τόσο όμορφα.

Παρεμπιπτόντως έγινε ο αγώνας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό και το σκορ ήταν ισόπαλο 2-2. Δύο γκολ του Ηλία Ηλιάσκου και ισάριθμα του Βασίλη Ανδριανόπουλου έκριναν το αποτέλεσμα. Ήταν 2 Νοεμβρίου 1930.

Εδώ μπορείτε να δείτε τις συνθέσεις των δύο ομάδων

Πηγές: nikosgrafei.blogspot.com / Εφημερίδα «Βραδυνή» (Οκτώβριος- Νοέμβριος 1930)

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «1930: Η ΑΕΚ εγκαινιάζει το γήπεδό της σε φιλικό με τον Ολυμπιακό που συμμετείχε παρά την απειλή τιμωρίας!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College