ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ

Αλεξίου: «Βαδίζουμε όλοι σε αχαρτογράφητα νερά»

Ο γυμναστής του Απόλλωνα Σμύρνης μιλάει στο Sportime.gr για το πόσο επηρεάζει τους αθλητές αυτή η αποχή
Αλεξίου: «Βαδίζουμε όλοι σε αχαρτογράφητα νερά»

Δύσκολα σε όλους έχει βάλει ο κορονοϊός. Οι πάντες επηρεάζονται και ο Βασίλης Αλεξίου εξηγεί μέσω του Sportime.gr ποια είναι τα προβλήματα για κάθε ποδοσφαιριστή λόγω της αποχής από τις προπονήσεις.

Δεδομένα κάνοντας κανείς ασκήσεις στο σπίτι δεν μπορεί να καλύψει όλο το απαιτούμενο φάσμα. Άλλη ένταση, άλλο πρόγραμμα και το αποτέλεσμα είναι σταδιακά οι ποδοσφαιριστές να χάνουν έδαφος.

Εξίσου σημαντικό, όπως εξηγεί ο γυμναστής του Απόλλωνα Σμύρνης και πρώην του ΠΑΣ Γιάννινα Αλεξίου, είναι ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος στόχος. Πότε θα πρέπει να φορμαριστεί ο ποδοσφαιριστής ξανά; Ουδείς γνωρίζει γιατί πολύ απλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε θα επιστρέψουν οι ομάδες στις προπονήσεις και πότε θα αρχίσουν -εάν αρχίσουν- και πάλι τα πρωταθλήματα.

Σχετικά με τα περιβόητα GPS και τη δουλειά που γίνεται ο Αλεξίου ξεκαθάρισε ότι «το GPS καταγράφει τι κάνεις στην προπόνηση. Είναι ένα φόβητρο για να ακολουθήσει το πρόγραμμα ο παίκτης, αλλά μέχρι εκεί. Δεν έχεις τη δυνατότητα να επιβλέπεις τι κάνει. Μπορείς να αξιολογήσεις το αποτέλεσμα, όχι να αλλάξεις το λάθος εάν αυτό έχει γίνει. Συνεπώς, μέχρι να φτάσουμε στην αξιολόγηση, έχουν χαθεί οι μέρες. Όπου υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, υπάρχουν και τα GPS. Ανάλογα και με το κόστος του καθενός, δείχνει και διαφορετικά δεδομένα, ακόμη και το πόσο κοιμάται ο ποδοσφαιριστής. Αλλιώς σου δείχνει το πόση ώρα δούλεψε και σε ποια ένταση. Όλοι οι γυμναστές δίνουν ένα πρόγραμμα, το θέμα είναι κατά πόσο θα το τηρήσουν οι παίκτες».

Από εκεί και πέρα, ένα από τα βασικά θέματα που δυσκολεύουν τη δουλειά οποιουδήποτε γυμναστή είναι ότι «δεν ξέρουμε τη χρονική περίοδο που θα διαρκέσει όλο αυτό. Γι’ αυτό δεν είναι και εύκολο να φτιάξεις πρόγραμμα. Ωστόσο, τα δεδομένα ανά κατηγορία είναι διαφορετικά. Η Γ’ Εθνική θα τελείωνε σε λίγο και ο παίκτης θα ξεκινούσε μετά τέλη Αυγούστου. Θα έμενε 4,5 μήνες σε πλήρη απραξία. Αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού αυτό».

https://www.facebook.com/143108965748675/videos/443809983075609/?__xts__[0]=68.ARC1_srJEpRVAB9iHZUcgYHrS05p2fTHDcu1g6_V9YXXgNAbQ0rqudimUdv4AKb012M-4-JdYF0mF1YZ5TAC1rjo9h7k7B7iKqUYdw96RQu7ChSgulEQDnavPG1ax_vBQE95zN3IaoYRCsjSL7zygkRwY6FIRLNlHzGz5MsnwKN4Ac_7n8psvW45uIMi8qTdL2IQGo56gHZ9vYB0b00H_JcnXszMSApPclrzqZ2-GTZGGIlV_6jYSnZdzqeeeDL1yvk_Y3AFtW2_2QDZv_hE9ZjdJeX6X24AC9LpZPvLXDE20X3WOSR7idInBHDC_zuU5QvkZi6RKcx-Z-g6WpmiG2HvLHzczD-4lFtLdw&__tn__=-R

Υπάρχει, όμως, μία μεγάλη διαφορά με το καλοκαίρι. Ποια είναι αυτή; «Οι παίκτες το καλοκαίρι κινούνται, ξενυχτάνε, περπατάνε, ακολουθούν ένα πρόγραμμα μεταβατικής περιόδου και είναι αντιστρόφως ανάλογο με την προετοιμασία. Όσο πλησιάζεις, είναι πιο πιεστικό. Τώρα δεν υπάρχει κάποια κορύφωση. Είναι ένα πρόγραμμα συντήρησης. Δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσουν και πάλι οι προπονήσεις και οι αγώνες. Δεν υπάρχει ο στόχος να είναι έτοιμος κάποια στιγμή. Μιλάμε με αόριστα δεδομένα αυτή τη στιγμή. Όσο περισσότερο κάθεσαι, κάποια στοιχεία σου λείπουν. Κάθεσαι δύο εβδομάδες, χάνεις το 10% της αερόβιας δυνατότητας. Κάθεσαι τέσσερις εβδομάδες, πάει στο 15%. Περίπου στον έναν μήνα, έχει πάει πάει στο 20%. Αυτό είναι μεγάλο νούμερο για έναν καλό αθλητή.

Εσύ προσπαθείς κάθε 2-3 εβδομάδες να τους πας στο πικ. Κάνει το πρόγραμμα που του λες; Αυτό σου δείχνει το GPS. Πολλοί δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι, δεν έχουν χώρο. Κάποιοι μπορεί να έχουν ένα άλσος. Γι’ αυτό στις επαρχιακές πόλεις είναι καλύτερα. Βρίσκεις πιο εύκολα ένα ανοιχτό γήπεδο σε κοντινή απόσταση. Σωματικό βάρος και σύσταση του σώματος παίζουν επίσης ρόλο. Το λίπος σου θα αυξηθεί όσο κάθεσαι και οφείλεις να το αντιμετωπίσεις».

Φυσικά δεν μπορείς να φτιάξεις το ίδιο πρόγραμμα για κάθε παίκτη γιατί «σε όλα αυτά παίζει ρόλο και η ηλικία. Ένας όταν είναι 35 ετών δεν μπορεί να κάνει την ίδια προπόνηση με έναν που είναι 22. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου».

Ένα από τα ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι το σε τι κατάσταση θα παρουσιαστούν οι ποδοσφαιριστές εάν η σεζόν ολοκληρωθεί τελικά. Ο Αλεξίου ξεκαθαρίζει ότι «η απόδοσή τους δεν θα είναι η ίδια. Θα υπάρξει αυξημένος κίνδυνος τραυματισμών και ειδικά εάν έχουμε αγώνες Τετάρτη-Κυριακή. Θυμάμαι όταν ήμουν στον Πανιώνιο, παίζαμε 4 Ιουλίου ευρωπαϊκό ματς και ξεκινήσαμε προετοιμασία στα μέσα Ιουνίου. Αυτές είναι ακραίες καταστάσεις, όπως αυτή που ζούμε και τώρα. Πιστεύω ότι θα δώσουν περίπου δύο βδομάδες προπονήσεων αρχικά και θα πουν μετά να μπείτε να παίξετε. Δεν είναι σωστό επιστημονικά, αλλά δεν υπάρχουν και ημερομηνίες».

Τέλος, όσο καθυστερεί να ολοκληρωθεί η φετινή χρονιά, τόσο πηγαίνει πιο πίσω και η επόμενη. Τι θα γίνει με την καλοκαιρινή προετοιμασία; «Διάβαζα ότι στην Αγγλία σκέφτονται να ξεκινήσει κανονικά η νέα σεζόν. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Υπάρχει κάποια άδεια που δικαιούται ο παίκτης, πρέπει να γίνει ένα anti-training. Θεωρώ πως είναι ανέφικτο αυτό. Θα έχουν υποχρεώσεις και οι εθνικές ομάδες. Μου μοιάζει απίστευτο με το σκεπτικό. Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή τα χρονικά περιθώρια. Βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Το κάθε πρωτάθλημα θα ορίσει τη δική του ημερομηνία έναρξης των αγωνιστικών υποχρεώσεων, επομένως, κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να πει πώς θα γίνει η καλοκαιρινή προετοιμασία. Το βασικό δεδομένο για να κάνεις το πλάνο σου είναι να μάθεις πότε θα ξεκινάει η χρονιά».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αλεξίου: «Βαδίζουμε όλοι σε αχαρτογράφητα νερά»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αντώνης Τσιράκης

Το μόνο πιο δυνατό από το πάθος του για το ρεπορτάζ και την είδηση, είναι η αγάπη του για τη Λίβερπουλ. Από τα αμφιθέατρα του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι το… Πανεπιστήμιο των γηπέδων, μια ντρίμπλα δρόμος ήταν μόνο. Ξεκίνημα και «αγροτικό» στον Αδέσμευτο Τύπο, μετά Sport24 και a-sports, άλλου τύπου «Πανεπιστήμια» κι αυτά. Και το 2017, ήρθε το τηλεφώνημα που τα άλλαξε όλα. Έκτοτε βρίσκεται στην οικογένεια του Sportime.