menu

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Ξαφνικά κρίνει πως είναι συνετό να ανοίξει εστίαση, τουρισμό και σχολεία, με 3.000 κρούσματα την ημέρα…


Ελευθέριος Ανδρώνης

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Ξαφνικά κρίνει πως είναι συνετό να ανοίξει εστίαση, τουρισμό και σχολεία, με 3.000 κρούσματα την ημέρα…


Ο κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμά του παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» για το επόμενο διάστημα. Και αναφερόμενος στο Πάσχα που έρχεται είπε:

«Έχω πει ότι στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Όμως το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο. Γι’ αυτό και το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε. Η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του CΟVID. Η μαζική μετακίνησή τους ενέχει τον κίνδυνο να διασπείρει τον ιό παντού».

Όπως είδαμε, οι ειδικοί (για την ακρίβεια η κυβέρνηση με τη συνεισφορά των ειδικών) εισηγήθηκαν απαγόρευση μετακινήσεων στην επαρχία. Με ένα επιδημικό κύμα σε πλήρη εξέλιξη, θεώρησαν ότι είναι πιο… σοφό να κρατήσουν τον κόσμο συμπιεσμένο μέσα στα αστικά κέντρα για να εκκλησιαστεί και να γιορτάσει Πάσχα, παρά να αποσυμφορηθούν οι μεγαλουπόλεις με μετακινήσεις εκτός Νομών που θα εξασφάλιζαν μια πιο ομαλή κατανομή πληθυσμού στο ύπαιθρο και ασφαλώς πολύ λιγότερους συνωστισμούς.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως τη Δευτέρα 3 Μαΐου θα επαναλειτουργήσει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και η κυκλοφορία θα διευρυνθεί έως τις 11 το βράδυ. Με μια ρεαλιστική ματιά πίσω από τα φαινόμενα, καταλαβαίνουμε πως ο κύριος λόγος που αποφασίστηκε να επαναλειτουργήσει η (παραπαίουσα) εστίαση, είναι γιατί η βασική μέριμνα του κ. Μητσοτάκη είναι η διαφύλαξη του (εισερχόμενου) τουρισμού.

Όχι γιατί ενδιαφέρεται για τον οικονομικό μαρασμό του κλάδου της εστίασης (όπου αναμένεται να ακολουθήσει καταιγισμός λουκέτων), ούτε φυσικά για να τονώσει την καταρρακωμένη ψυχολογία των -επί πέντε μήνες- ασυλοποιημένων πολιτών. Απλά διότι, τουρισμός χωρίς ανοιχτή εστίαση δεν μπορεί να σταθεί και το άνοιγμα του τουρισμού έχει προαποφασιστεί για τις 15 Μαΐου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η αθέλητη παραδοχή του κ. Μητσοτάκη πως η άρση των μέτρων φέρνει… θετικά αποτελέσματα! Όπως είπε: «η πολιτική της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των περιορισμών αποδίδει. Γιατί, έστω και αργά, ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί»!

Λέει πως η άρση των περιορισμών αποδίδει, άρα είναι σαν να παραδέχεται πως για 5 ολόκληρους μήνες σκληρού lockdown, ακολούθησε μια καταστροφική πολιτική που μας έφερε στο σήμερα, να μετρούμε δεκάδες νεκρούς καθημερινά.

Εκτός και αν θεωρεί πως συνεισφέρει στην υποχώρηση του δείκτη θετικότητας το… 7.5% των εμβολιασμένων στην Ελλάδα…

Το ακόμα πιο τραγικό της υπόθεσης είναι πως αποφασίζεται άρον-άρον να ανοίξει τουρισμός και εστίαση, ενώ βρισκόμαστε στο πικ της έξαρσης των κρουσμάτων, τα νοσοκομεία είναι φρακαρισμένα με ασθενείς να μένουν εκτός ΜΕΘ και το Υπουργείο Τουρισμού ετοιμάζεται να βροντοφωνάζει «καλώς ήλθε το δολάριο» καλωσορίζοντας τους σανδαλοφόρους, την ίδια στιγμή που οι «ιθαγενείς» θρηνούν 80 με 85 νεκρούς τη μέρα.

Τι είδους τουρισμός θα είναι αυτός μέσα σε τέτοιες συνθήκες θανάτου; Και τελικά, αυτή η χώρα ζει και υπάρχει μόνο για τον τουρισμό;

Αυτό επισημαίνεται για να κατανοήσουμε το μέγεθος της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής, που με σπασμωδικές κινήσεις τώρα, τρέχει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα που δημιούργησε μέσα από μήνες λανθασμένων αποφάσεων.

Με 3.015 νέα κρούσματα, 831 διασωληνωμένους και 86 θανάτους που είχαμε σήμερα, τι ακριβώς θα αλλάξει σε 12 μέρες (3 Μαΐου) που θα ανοίξει η εστίαση; Προφανώς όχι πολλά. Το μόνο που αλλάζει, είναι το τροπάριο της κυβέρνησης.

Και όσον αφορά την εστίαση, έπρεπε να ξεκινήσουν να γίνονται… κορονοπάρτι χιλιάδων νέων σε πλατείες, για να καταλάβουν οι κυβερνώντες και η επιτροπή, πως αν συνθλίβεις την ελευθερία της φυσιολογικά ατίθασης νεολαίας για μήνες μέσα σε μια μέγγενη απαγορευτικών και αστυνομικής βίας, κάποια στιγμή όλο αυτό θα προκαλούσε έκρηξη;

Έπρεπε πρώτα να αναθέσουν σε αστυνομικά σώματα να φυλάνε… άδεια παγκάκια, για να καταλάβουν τελικά πως το άνοιγμα της εστίασης είναι ο μόνος τρόπος για ελεγχόμενη και σχετικά ασφαλή αποσυμπίεση των νέων και εξάλειψη των συνωστισμών σε πλατείες;

Η εστίαση και ο τουρισμός ασφαλώς και πρέπει να επαναλειτουργήσουν. Έπρεπε να είχαν ανοίξει προ πολλού. Οι τραγικές συνθήκες όμως, μέσα στις οποίες καλούνται οι επιχειρηματίες να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news