ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελλάδα: Μια «ελαττωματική δημοκρατία» με τη σφραγίδα του κορονοϊού

Σχεδόν 70% περιορίστηκαν σε Παγκόσμιο επίπεδο οι ελευθερίες των πολιτών το 2020, σύμφωνα με έρευνα του Economist, εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του Κορονοϊού. Όπως καταγράφει η άκρως σοκαριστική  έρευνα, η Ελλάδα το 2020, βρέθηκε στην 37η θέση στον κόσμο, κάτω και από την Μποτσουάνα (33η), την Εσθονία (27) και λίγο πάνω...
Ελλάδα: Μια «ελαττωματική δημοκρατία» με τη σφραγίδα του κορονοϊού

Σχεδόν 70% περιορίστηκαν σε Παγκόσμιο επίπεδο οι ελευθερίες των πολιτών το 2020, σύμφωνα με έρευνα του Economist, εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του Κορονοϊού.

Όπως καταγράφει η άκρως σοκαριστική  έρευνα, η Ελλάδα το 2020, βρέθηκε στην 37η θέση στον κόσμο, κάτω και από την Μποτσουάνα (33η), την Εσθονία (27) και λίγο πάνω από τη Μαλαισία και την Κολομβία!

Μάλιστα, η χώρα μας βρίσκεται στην κατηγορία “ελαττωματικές δημοκρατίες”.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι κατηγορίες της έρευνας είναι οι: πλήρεις δημοκρατίες, ελαττωματικές δημοκρατίες, υβριδικά καθεστώτα και απολυταρχικά καθεστώτα.

Όπως αναφέρει η έρευνα, το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο οτι η υποχώρηση των δημοκρατικών ελευθερίων σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έγινε εξαιτίας αλλαγής καθεστώτων…αλλά εξαιτίας των περιορισμών των ατομικών ελευθεριών” λόγω των μέτρων περιορισμού του Covid-19.

Με άλλα λόγια φτάσαμε στο σημείο να αποδεχόμαστε έστω και πρόσκαιρα, μέτρα τα οποία αν εφάρμοζαν επάνω μας απολυταρχικά καθεστώτα…θα οδηγούμασταν σε επανάσταση.

Τώρα όχι μόνο τα έχουμε αποδεχθεί, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, “μας έχουν δώσει να πιστεύουμε” μέσω ανελέητης προπαγάνδας από τα ΜΜΕ, πως είναι άκρως αναγκαία, ασχέτως εάν αυτά απαρτίζονται από απανωτά λάθη χειρισμών και μηδενική λογική.

Τί λογική για παράδειγμα μπορεί να έχει το lockdown απο τις 6 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα στις “κόκκινες” επιδημιολογικά περιοχές, όταν με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά προτρέπεις και οδηγείς τους πολίτες να συνωστισθούν ακόμη περισσότεροι σε μικρότερο χρονικό διάστημα, στις περιοχές “προαυλισμού” και σωματικής άσκησης.

Τί λογική μπορεί να υπάρχει στο εν λόγω μέτρο, όταν από Δευτέρα ως Παρασκευή, όλοι μαζί, τις ίδιες ώρες θα στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

 

Η έρευνα: 

Στις πρώτες θέσεις του καταλόγου, με τις χώρες με τις περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες, βρίσκονται η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς. Στον αντίποδα, στην τελευταία θέση της κατάταξης είναι η Βόρεια Κορέα, μετά τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Συρία και το Τσαντ.

Η Ελλάδα κατατάσσεται 37η μεταξύ 167 ανεξάρτητων κρατών και περιοχών με βαθμολογία 7,39 στα 10. Την καλύτερη επίδοση αποσπά στην εκλογική διαδικασία και τον πλουραλισμό με 9,58.

«Η εθελοντική εγκατάλειψη θεμελιωδών ελευθεριών από εκατομμύρια ανθρώπους ίσως να είναι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα αυτής της πρωτόγνωρης χρονιάς (…) όμως δεν μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το υψηλό ποσοστό αποδοχής των περιοριστικών μέτρων σημαίνει ότι οι πολίτες εκτιμούν λιγότερο την ελευθερία», σχολίασε η Τζόαν Χόεϊ, υπεύθυνη της έρευνας.

«Απλώς εκτίμησαν, με βάσει τα στοιχεία (…) ότι η αποφυγή θανάτων δικαιολογούσε την προσωρινή απώλεια της ελευθερίας», πρόσθεσε.
Ο δείκτης δημοκρατίας (democracy index) υπολογίζεται κάθε χρόνο από την Economist Intelligence Unit και βασίζεται σε 60 κριτήρια, τα οποία χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες: την εκλογική διαδικασία και τον πλουραλισμό στην πολιτική, τις ατομικές ελευθερίες, τη λειτουργία της κυβέρνησης, τη συμμετοχή στην πολιτική και την πολιτική κουλτούρα.

Με πληροφορίες απο το topontiki.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ελλάδα: Μια «ελαττωματική δημοκρατία» με τη σφραγίδα του κορονοϊού», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.