ΑΠΟΨΕΙΣ

Εμβόλιο ΑstraZeneca: Γιατί έπαιξαν την υγεία μας «στα ζάρια»; Ποιος παθών θα βρει το δίκιο του γι’ αυτό το τεράστιο φιάσκο;

Το τεράστιο φιάσκο της κυβέρνησης με τα εμβόλια AstraZeneca αποδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο, πως είχαν δίκιο όσοι μιλούσαν για ένα επισφαλές σκεύασμα που διοχετεύτηκε με εγκληματική προχειρότητα στην εμβολιαστική εκστρατεία. Όχι επειδή έκαναν κάποιο λάθος. Συνέχισαν να το δίνουν ακόμα και όταν γνώριζαν πολύ καλά τις παρενέργειες του, όπως δηλώνουν και οι ίδιοι....
Εμβόλιο ΑstraZeneca: Γιατί έπαιξαν την υγεία μας «στα ζάρια»; Ποιος παθών θα βρει το δίκιο του γι’ αυτό το τεράστιο φιάσκο;

Το τεράστιο φιάσκο της κυβέρνησης με τα εμβόλια AstraZeneca αποδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο, πως είχαν δίκιο όσοι μιλούσαν για ένα επισφαλές σκεύασμα που διοχετεύτηκε με εγκληματική προχειρότητα στην εμβολιαστική εκστρατεία.

Όχι επειδή έκαναν κάποιο λάθος. Συνέχισαν να το δίνουν ακόμα και όταν γνώριζαν πολύ καλά τις παρενέργειες του, όπως δηλώνουν και οι ίδιοι. Το αδιανόητο «ξεστοκάρισμα» που έκαναν (αφότου κατάλαβαν πως κάτι δεν πάει καλά με το εν λόγω σκεύασμα) προς τους νέους, το είχαν αντιληφθεί όλοι οι ενημερωμένοι πολίτες, πολύ πριν το χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας σαν επιχείρημα, μπας και θυμηθεί λίγο πως βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Αυτό το υγειονομικό φιάσκο, οφείλεται στο αυτονόητο, αυτό που φωνάζουμε από την αρχή. Πως πρόκειται για πειραματικά εμβόλια που εγκρίθηκαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και πως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες όχι ενός εμβολίου μόνο, άλλα οποιουδήποτε ιατρικού σκευάσματος, κατασκευάζεται και κυκλοφορεί μέσα σε λίγους μήνες.

Πάνω στο αλήστου μνήμης δόγμα Μητσοτάκη: « Το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρήγορο εμβόλιο», στηρίχθηκαν οι αποφάσεις γι’ αυτό το τερατούργημα πολιτικής ανευθυνότητας , και καθησυχαστικής προπαγάνδας «ειδικών» που με αέρα τηλεαστέρα –παρά επιστήμονα, έπιναν νερό στο όνομα του AstraZeneca.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εξαιρετικά βραδυκίνητος στο να φέρει όλα τα διαθέσιμα εμβόλια στην Ελλάδα (βλέπε και την δήλωση του: «αν φέρω το Sputnik στη χώρα, θα πέσει η κυβέρνηση») και να δώσει στον κόσμο την επιλογή να διαλέγει τι εμβόλια θα κάνει, άλλα αποδείχθηκε εξαιρετικά ευκίνητος στο να καταστρώσει με το επιτελείο του, μια άρτια στρατηγική εκβιασμών για τους ανεμβολίαστους και ψευτοπρονομίων για τους εμβολιασμένους.

Και τώρα, εντελώς ξαφνικά, ανακάλυψαν  πως πρέπει να σταματήσουν να δίνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο σε ανθρώπους κάτω των 60.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως όλα τα εμβόλια της αγοράς είναι το ίδιο επισφαλή με το AstraZeneca, ούτε πως όλα τα άλλα είναι σίγουρα ασφαλή, εκτός από το AstraΖeneca. Ήδη η κυρία Αθηνά Λινού έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μονοδοσικό Johnson & Johnson, μιλώντας για πιθανές παρενέργειες στις γυναίκες, ίδιες με αυτές που μπορεί να προκαλέσει και το AstraZeneca.

Πάντως, το σίγουρο είναι πως για να εγγυάσαι στα κανάλια, και να κόπτεσαι για την ασφάλεια οποιουδήποτε πειραματικού (conditional marketing authorization) σκευάσματος τρία τινά υπάρχουν: Ή είσαι άσχετος και επικίνδυνος, ή είσαι φερέφωνο συγκεκριμένης «γραμμής» και πουλάς κάλπικη ασφάλεια, ή τις λίγες ελεύθερες ώρες που σου μένουν για να μετακινηθείς από κανάλι σε κανάλι, «ρίχνεις τα ταρώ» στο ταξί, και έτσι βγάζεις τα… στέρεα επιστημονικά συμπεράσματα που μεταφέρεις στους πολίτες.

Και ενώ κυβέρνηση και επιτροπή γνώριζαν για τις σοβαρές παρενέργειες, από την επιστημονική κοινότητα αρκετών ευρωπαϊκών χωρών που περιόριζαν εδώ και μήνες τη χρήση του, ο Βασίλης Κικίλιας συνέχισε να καθησυχάζει τους πολίτες, αντιμετωπίζοντας τους σαν κανονικότατα πειραματόζωα.

Τι και αν από τον Απρίλιο, ο Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος, μέλος της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης, δηλώνοντας την παραίτηση του, είχε καταγγείλει «εξοργιστική απροθυμία» της Επιτροπής να γνωματεύει για περιπτώσεις παρενεργειών του Αstrazeneca άλλα και άλλων εμβολίων; Δεν ίδρωσε το αυτί κανενός και οι εμβολιασμοί καλά κρατούσαν.

Ποιο δίκιο μπορούν να βρουν οι συγγενείς της μάνας με τα τρία παιδιά στην Κρήτη που υποχρεώθηκε να κάνει το AstraZeneca και κατέληξε; Οι συγγενείς της 63χρονης από το Ίλιον; Οι συγγενείς του 40χρονου σχεδιαστή μόδας; Και πόσοι άλλοι πέθαναν ή ακρωτηριάστηκαν από θρομβώσεις που συνδέονται με αυτό το σκεύασμα; Πως θα εκφραστεί όλη αυτή η οργή και ποιος θα πληρώσει για αυτά τα θανάσιμα σφάλματα;

Και πόσες ευθύνες φέρουν όσοι ενορχήστρωναν την πλύση εγκεφάλου για ολόκληρους μήνες μέσα από τηλεόραση και διαδίκτυο; Αυτοί που δεν σεβάστηκαν την προαιρετικότητα του εμβολιασμού, επέβαλλαν στον κόσμο να εμβολιαστεί (και) με το συγκεκριμένο σκεύασμα, και τελικά πείθοντας τους, τους έστειλαν προς τον θάνατο τους;

Τι θα γίνει με τους 470.000 Έλληνες που το κράτος, ούτε λίγο-ούτε πολύ, τους καλεί να… παίξουν ρώσικη ρουλέτα, για να εμβολιαστούν με τη δεύτερη δόση του AstraZeneca; Θα υπάρξει καμιά σοβαρή οργάνωση από το Υπουργείο, για να εξασφαλιστεί η υγεία αυτών των ανθρώπων ή ακόμα και τώρα τους ενδιαφέρει μόνο το «γρήγορο εμβόλιο»;

Νομίζουν πως μπορούν να κρύψουν την ανευθυνότητα και την ανοργανωσιά τους πίσω από στατιστικές;

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εμβόλιο ΑstraZeneca: Γιατί έπαιξαν την υγεία μας «στα ζάρια»; Ποιος παθών θα βρει το δίκιο του γι’ αυτό το τεράστιο φιάσκο;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.