«Ένα έθνος σοφίας μεταλλάχθηκε σε έθνος ηλιθίων»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των ζώων, ας μιλήσουμε για το… μεγαλύτερο.

Ένα ζώο είναι ο άνθρωπος. Σ’ ένα μόνο πράγμα διαφέρουν τα ζώα από εμένα κι εσένα, κι αυτό δεν είναι ότι εμείς εργαζόμαστε κι από τη στιγμή που εργαζόμαστε, ασφαλιζόμαστε στο ΙΚΑ, όπως είχε πει ο αείμνηστος Στάθης Ψάλτης, συμπληρώνοντας πως κανένα ζώο δεν θα δεχόταν να ασφαλιστεί στο ΙΚΑ!

Μη σταθείτε ούτε στην εξωτερική εμφάνιση, σε πόδια, φτερά κοκ. Δεν είναι άλλη από μία προβολή -του εαυτού μας- εξάλλου. Για το σύμπαν, των τόσων εκατομμυρίων ετών, είμαστε όλοι και όλα, μονάχα θραύσματα δευτερολέπτων. Τουλάχιστον ως προς τη χημική μας δομή (μάζα), όχι την ενεργειακή. Με απειροελάχιστο χρονικά βίο μπροστά στην αιωνιότητα της συνολικής ζωής.

Σε κάτι άλλο διαφέρουμε. Στις δυνατότητες (για το καλό, για το κοινό καλό, το δίκαιο), άρα και στις πράξεις. Και αυτές είναι στην πλειοψηφία τους κακές – όχι δίκαιες. Κανένα ζώο δεν θα καταδεχόταν να κάνει, όσα κάνουμε εμείς στις ζωές τις δικές μας και κυρίως των άλλων. Το χειρότερο μικρόβιο, ο πιο θανάσιμος ιός στον πλανήτη είμαστε, φίλε αναγνώστη.

Δεν έβαλε τώρα μάσκα ο άνθρωπος. Έχουν αιώνες τα προσωπεία. Και πίσω από κάθε ένα προσωπείο, της κοινωνικότητας, της αγάπης, της φιλίας, της αλληλεγγύης, της φιλίας, της ηθικότητας, κρύβεται δυστυχώς ένα κτήνος. Γεμάτο από μίσος, φθόνο, φόβο, κακία, πάθη για όλα τα λάθη και τις χειρότερες ζωικές ορμόνες… Ένα κτήνος που δεν γεννήθηκε ποτέ. Ένα κτήνος, που μόνοι μας δημιουργήσαμε και με τόση μανία και προσήλωση συνεχίζουμε να τρέφουμε – χτίζουμε, γκρεμίζοντας καθετί καλό που μας δόθηκε τόσο απλόχερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΗΠΑ – EE: Oι «κηδεμόνες» του Πρωθυπουργού, που μεταβάλλουν την Ελλάδα από χώρα σε… χώρο!

Μην ξεχάσεις, λοιπόν, άμεσα, σήμερα κιόλας, να μαλώσεις ξανά το παιδί σου (ή το παιδί που κρύβεις μέσα σου), να τα βάλεις με τον κόσμο, να υποτιμήσεις τον εαυτό σου, να φορέσεις καλά τη μάσκα σου για να μην αρρωστήσεις, να σκοτώσεις για την πλάκα ή τα ανόητα συμφέροντά σου έναν άλλον άνθρωπο, μια ψυχή, έστω ένα μυρμήγκι, να φωνάξεις για να ακουστείς, να πουλήσεις ήθος για να κερδίσεις χρήμα, να δείξεις γενικά το πόσο δυνατός (;) είσαι, φοβισμένο -στην πραγματική πραγματικότητα- ζώο!

Νίκησες (όπως νομίζεις). Μπορείς να κάνεις πολλά, περισσότερα από κάθε άλλο ζώο. Είσαι πιο ισχυρός. Πέθανε τώρα ήσυχα, γίνε ένα ακόμη γελοίο δευτερόλεπτο στην ιστορία της Γης. Άλλη μία χαμένη στιγμή. Μπορούσες καλύτερα. Δεν σε άφησε το ζώο μέσα σου. Νίκησαν…

Υ.Γ. Η γνώση και η αλήθεια βρίσκονται μέσα μας. Η άπασα γνώση του σύμπαντος. Φτάνει μόνο να την αναζητήσουμε. Και τότε θα αρχίσει να φανερώνεται. Με οδηγό ή έστω απλά μια φωτεινή επιγραφή στο δρόμο ενός χαμένου ταξιδιώτη, την παιδεία, την πραγματική παιδεία. Τη φιλοσοφία (επιστήμη των επιστημών), την παρατήρηση και την αφοβία. Αφοβία. Τι να φοβηθεί -τι φοβήθηκε ποτέ- ο Πυθαγόρας, ο Σωκράτης, ο Διογένης, ο Βασιλιάς Λεωνίδας και τόσοι άλλοι; Δεν είχε άδικο ο Στάθης. Πόσο μάλλον, δε, δυστυχώς, ο μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις, όταν έλεγε ότι ένα έθνος σοφίας μεταλλάχθηκε σε έθνος ηλιθίων! Με τις υγείες μας!