ΑΠΟΨΕΙΣ

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Για ποια ελευθερία μιλάμε;

Πόσο ειρωνικό πράγματι, το όνομα του σχεδίου εμβολιασμού του πληθυσμού της Ελλάδας που διάλεξαν οι εγκέφαλοι της «Αριστείας».
Επιχείρηση «Ελευθερία»: Για ποια ελευθερία μιλάμε;

Πόσο ειρωνικό πράγματι, το όνομα του σχεδίου εμβολιασμού του πληθυσμού της Ελλάδας που διάλεξαν οι εγκέφαλοι της «Αριστείας».

Επιχείρηση «Ελευθερία».

Αλήθεια, από τι ακριβώς θα ελευθερωθούμε; Από τον ιό μόνο; Και αν φύγει ο ιός, μετά θα μπορούμε να πούμε πως είμαστε ελεύθεροι;

Τι θα γίνει με όλες εκείνες τις πρακτικές που ακολουθούνται από την κυβέρνηση και αποτεφρώνουν μεθοδευμένα τα δικαιώματα του λαού ή στην καλύτερη περίπτωση τα βάζουν στην κατάψυξη «μέχρι νεοτέρας»;

Και αν όλες αυτές οι απολυταρχικές διεκδικήσεις του κράτους ήρθαν για να μείνουν, τότε για ποια ακριβώς ελευθερία θα μιλάμε;

Από τις αρχές της πανδημικής περιπέτειας πάσχιζαν να βαφτίσουν ως success story τους τρόπους που αντιμετώπισαν την πανδημία, μιλούσαν για απαραίτητες θυσίες, για πρόληψη, για καλύτερη κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες.

Μέχρι που τους αποκάλυψε η ίδια η κατηφόρα στην οποία οδήγησαν έναν ολόκληρο λαό, φάνηκαν τα εγκληματικά λάθη στο άνοιγμα του τουρισμού, οι χειρισμοί στα Μέσα Μεταφοράς, το σύστημα υγείας που αφέθηκε στη μοίρα του, οι τεράστιες αστοχίες στην Παιδεία και στην προστασία της οικονομίας.

Παράλληλα, όσοι -από τις αρχές της πανδημίας- φώναζαν για τους τραγικούς χειρισμούς της κυβέρνησης και αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό τα σκληρά υγειονομικά μέτρα, χαρακτηρίστηκαν απ’ τους γνωστούς κύκλους ως… αρνητές, ψεκασμένοι, συνωμοσιολόγοι και ένα σωρό άλλες συστημικές ανοησίες.

Και μετά από όλα αυτά, ήρθε η έρευνα του Bloomberg να βάλει τα πράγματα στην θέση τους, κατατάσσοντας την Ελλάδα ανάμεσα στις χειρότερες χώρες για να ζει κάποιος εν μέσω πανδημίας. Από τις 53 χώρες που βρίσκονται στην λίστα του δημοφιλούς οικονομικού site, η Ελλάδα βρίσκεται στην πεντηκοστή θέση, πάνω μόνο από Περού, την Αργεντινή και το Μεξικό. Eνώ η χώρα μας ακολουθεί το χειρότερο lockdown (!) με την μικρότερη κινητικότητα των πολιτών σε 53 χώρες, έχει ταυτόχρονα το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας (6,3%)!

Τέλος, βρίσκεται στην δέκατη θέση με την χειρότερη πρόβλεψη για το μέλλον της οικονομίας για το 2021.

Μιλάμε για φοβερό success story, έτσι δεν είναι;

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η κυβέρνηση και η επιτροπή απέτυχαν και συνεχίζουν να αποτυγχάνουν παταγωδώς.

Υπήρξαν τόσοι καταξιωμένοι επιστήμονες που μιλούσαν πριν ολόκληρους μήνες, για τους μεγάλους κινδύνους και την μικρή αποτελεσματικότητα των σκληρών lockdown κι όμως αποκλείστηκαν από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης και λοιδορήθηκαν από δημοσιογράφους, πολιτικούς και μεγάλα sites.

Και να που έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και βλέπουμε πως η αντιμετώπιση της πανδημίας ήθελε 4-5 στοχευμένα μέτρα (μαζικά τεστ, βάρος στην πρωτοβάθμια περίθαλψη κ.α.) και όχι ισοπεδωτικά lockdowns που προκαλούν μεγαλύτερο κακό απ’ όσο προλαμβάνουν.

Η κυβέρνηση όμως, επιμένει να παρουσιάζεται ως επιτυχημένη και να μας μιλά για την «ελευθερία». Τι σχέση όμως μπορεί να έχει η ελευθερία με όσα βίωσε ο λαός σε ολόκληρο το 2020;

Τι σχέση έχει η ελευθερία με την καταπάτηση των δικαιωμάτων, με τα sms μετακίνησης, με τα πρόστιμα, με τις περιφραγμένες και φυλασσόμενες εκκλησίες, με τις μάσκες σε υπαίθριους χώρους, με τις ποινικές διώξεις, με τις απαγορεύσεις των παρελάσεων και των γιορτών, με τις εφόδους των αστυνομικών σε σπίτια, με τα σφραγίσματα «πόρτα-πόρτα», με τα ιπτάμενα drones, με τους ελέγχους στα διόδια, με την παρότρυνση του χαφιεδισμού μέσω καταγγελιών πολιτών, με τον… μπαμπούλα του «δεν θα μπορείς να ταξιδέψεις αν δεν κάνεις το εμβόλιο»;

Οι πανδημίες έρχονται και παρέρχονται. Είναι φυσικά φαινόμενα στον κύκλο της ζωής.

Ο απολυταρχισμός όταν έρχεται, δεν φεύγει ποτέ από μόνος του.

Ή τον αποδέχεσαι ή τον στέλνεις από εκεί που ήρθε.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Επιχείρηση «Ελευθερία»: Για ποια ελευθερία μιλάμε;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.