Γεράνεια Όρη: Μας μιλούν για «πράσινη ανάπτυξη» και την ίδια στιγμή η αδιαφορία τους για πρόληψη έχει ως αποτέλεσμα να σβήνουν ολόκληρα δάση από τον χάρτη μέσα σε λίγες μέρες.

Γεράνεια όρη: Η φωτιά που κατέκαψε την Κορινθία από την Τετάρτη, αποτέφρωσε 50.000 στρέμματα. Ατελείωτες εκτάσεις πευκοδάσους, μόνιμες κατοικίες, εξοχικά, αγροκτήματα, μαντριά, άγρια και ήμερα ζώα, όλα μεταμορφώθηκαν σε μια δυσοίωνη βροχή στάχτης που έπεσε στο λεκανοπέδιο και σκόρπισε θλίψη και απόγνωση για τον τόπο μας. Ο μόνιμος καημός των κυβερνώντων είναι η… κλιματική αλλαγή,...

Γεράνεια όρη: Η φωτιά που κατέκαψε την Κορινθία από την Τετάρτη, αποτέφρωσε 50.000 στρέμματα. Ατελείωτες εκτάσεις πευκοδάσους, μόνιμες κατοικίες, εξοχικά, αγροκτήματα, μαντριά, άγρια και ήμερα ζώα, όλα μεταμορφώθηκαν σε μια δυσοίωνη βροχή στάχτης που έπεσε στο λεκανοπέδιο και σκόρπισε θλίψη και απόγνωση για τον τόπο μας.

Ο μόνιμος καημός των κυβερνώντων είναι η… κλιματική αλλαγή, το λιώσιμο των πάγων, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η πράσινη ανάπτυξη, που μεταφράζεται σε καταστροφή του περιβάλλοντος για την εξυπηρέτηση κολοσσιαίων επενδυτικών πακέτων με πρόσχημα την οικολογία. Έρχονται όμως κάτι τέτοιες καταστροφές και μας υπενθυμίζουν τον όλεθρο που γεννάται ως αποτέλεσμα της κρατικής σήψης και αδιαφορίας.

Η καταστροφή έγινε… «έθιμο»

Το 2018 καήκαν 60.000 στρέμματα στη Κινέτα και τώρα 50.000 στρέμματα στη φωτιά που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας και έφτασε ως τη Δυτική Αττική. 110.000 στρέμματα μαύρης ερήμου σε 3 μόλις χρόνια, μόνο σε αυτό το σημείο της Ελλάδας.

Τα πανέμορφα Γεράνεια Όρη καταστράφηκαν. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της πράσινης ανάπτυξης. Οι εκκαθαρίσεις ολόκληρων δασών για να στηθούν ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, εργοστάσια, ξενοδοχεία, όλα στο όνομα της ανάπτυξης και της «καθαρής ενέργειας», που μόνο καθαρή δεν αποδεικνύεται.

Αυτή είναι η κατάσταση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ο εμπρησμός και η εγκληματική αμέλεια έχει γίνει κάτι σαν «έθιμο». Σε μια χώρα που μαστίζεται από μεγάλες πυρκαγιές, ο νόμος για τον εκ προθέσεως εμπρησμό ακόμα δεν έχει αυστηροποιηθεί.

Κάθε άνοιξη και καλοκαίρι τρέμει το φυλλοκάρδι κάθε πολίτη που έχει την τύχη και την ατυχία να μένει κοντά σε δασική περιοχή. Να τρέπονται σε φυγή κάθε χρόνο οι κάτοικοι ολόκληρων χωριών, οικισμών και δήμων, και να ψάχνουν θάλασσα για να σωθούν. Να νοιώθουν ασφάλεια μόνο όσοι μένουν στις τσιμεντουπόλεις.

Να επιχειρούν να εξοικειώσουν τον πολίτη τόσο πολύ με την καταστροφή του πράσινου της Ελληνικής υπαίθρου, μέχρι του σημείου να ακούς Πρωθυπουργό αυτής της χώρας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει στην Κέρκυρα: «Κάποια στιγμή αυτό το δάσος θα καεί», οπότε αφού θα καεί που θα καεί, καλύτερα που χτίζουμε μια ξενοδοχειακή μονάδα από τώρα, να ξεμπερδεύουμε…

Ο… ικανοποιημένος Χαρδαλιάς

Και να εμφανίζεται σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς λέγοντας πως ήμασταν… άτυχοι που είχαμε πυρκαγιά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δηλαδή 20 Μαΐου, επειδή βρισκόμαστε εκτός της βασικής αντιπυρικής περιόδου και επειδή η μίσθωση 29 επιπλέον εναέριων κατασβεστικών μέσων ξεκινάει από τις 25 Μαΐου.

Λογικά κάθε χρόνο -με το σκεπτικό Χαρδαλιά- θα πρέπει να φροντίζουμε να ανακοινώνουμε στους επίδοξους εμπρηστές ή στους ανεύθυνους εγκληματίες που ξεκινούν φωτιές κατά λάθος, να κάνουν υπομονή για να έρθει πρώτα η φουλ αντιπυρική σεζόν, μιας και πριν τις 25 Μαΐου δεν θα είμαστε διαθέσιμοι για βιβλικές καταστροφές τύπου Κορινθίας…

Και πέρα από αυτές τις απίστευτες δηλώσεις, ο κ. Χαρδαλιάς εμφανίστηκε… αισιόδοξος (αφού κάηκαν τα μισά Γεράνεια όρη) και υπερήφανος που… «κερδήθηκε το στοίχημα» της προστασίας του καταφυγίου άγριας ζωής. Κατακάηκε ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου της δυτικής Αττικής και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σφύζει από υπερηφάνεια.

Το επιτελικό κράτος αδιαφορεί

Τι άλλο παρά τραγικό είναι πως σε αυτή τη χώρα το επιτελικό κράτος, μετά από τέτοιου μεγέθους καταστροφές, εμφανίζεται ικανοποιημένο επειδή δεν χάθηκε κάποια ζωή. Οι περιουσίες των ανθρώπων, τα κατεστραμμένα τους όνειρα, οι στιγμές φόβου και αγωνίας, οι ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές συνέπειες, η δραματική υποβάθμιση της περιοχής , η καταστροφή όλης της χλωρίδας και της πανίδας του τόπου, όλα αυτά περνούν στα ψιλά και χάνονται μέσα σε επικοινωνιακές κορώνες για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.

Όμως από έλεγχο, πρόληψη και καταλογισμό ευθυνών μετά από τέτοιες καταστροφές, είμαστε πάντα μια «ωραία ατμόσφαιρα» που δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά από τα υπάρχοντα εναέρια μέσα κατάσβεσης παραμένουν ασυντήρητα. Για την πανδημία, εκατομμύρια ευρώ δοθήκαν και δίνονται από την κυβέρνηση για μίσθωση ιδιωτικών λεωφορείων, για μίσθωση ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ, για διαφημιστικές καμπάνιες ενημέρωσης κ.α.

Τα αεροπλάνα όμως, που έχουν νευραλγικό ρόλο στην κατάσβεση μεγάλων πυρκαγιών, φαίνεται πως δεν βρίσκονται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ούτε βέβαια ο στόλος της Πυροσβεστικής, όπου περισσότερα από τα μισά οχήματα σήμερα παραμένουν σε ακινησία λόγω μη συντήρησης.

Μάλλον οι πυρκαγιές που βλέπουμε κάθε χρόνο δεν είναι… απειλή για τη δημόσια υγεία.

Τα Γεράνεια όρη, όταν είναι δασωμένα, δεν προσφέρουν επενδύσεις, δεν προωθούν την ανάπτυξη. Ήταν ένας ανεκμετάλλευτος «όγκος».

Ίσως είναι πιο σημαντικά τα «περιβαλλοντικά» προγράμματα που μεταφράζονται σε τερατώδη αιολικά πάρκα.

Ιδού λοιπόν η «πράσινη» ανάπτυξη…