ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια επικίνδυνη κυβέρνηση που στρώνει τον δρόμο για παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας!

Μετά από ποια γεγονότα ο Πρωθυπουργός και η παρέα του, έσπευσε να πανηγυρίσει για διπλωματικές... νίκες;

Πόσο πιο ακατάλληλη και πόσο πιο επικίνδυνη για τα Ελληνικά συμφέροντα, μπορεί ακόμα να αποδειχθεί η εξωτερική πολιτική που χαράσσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Μετά από ποια γεγονότα ο Πρωθυπουργός και η παρέα του, έσπευσε να πανηγυρίσει για διπλωματικές… νίκες;

Μετά από μια αινιγματική επίσκεψη – επιθεώρηση του Μαικ Πομπέο, η οποία προβλήθηκε ως ένα «ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία».

Μετά από την λίγων ημερών αποχώρηση του Oruc Reis, γεγονός το οποίο «πουλήθηκε» προς εσωτερική κατανάλωση στη χώρα μας, ως «υποχώρηση της Άγκυρας και νίκη της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Μετά από μια Ευρωπαϊκή Σύνοδο κορυφής, για την οποία ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πολύ ικανοποιημένος, ενώ δεν υπήρξε καμία σοβαρή αναφορά για κυρώσεις προς την Τουρκία, αλλά ούτε καν ακούστηκε -έστω σαν λέξη- από αξιωματούχο, το προφανές, δηλαδή πως οι ενέργειες της Τουρκίας ήταν και είναι, ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ.

Μετά από όλες αυτές τις φοβερές… επιτυχίες της Ελληνικής πλευράς, επακολούθησαν τα εξής γεγονότα:

H Τουρκία ανακοίνωσε τρεις νέες παράνομες Navtex, σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

To Oruc Reis όχι μόνο επανήλθε, αλλά εισχώρησε και πάλι εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και μάλιστα έφτασε στα 30 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, ενώ σκοπεύει να φτάσει στα 6.5, επιχειρώντας να γκριζάρει την περιοχή γύρω από το ακριτικό νησί.

Ο Ερντογάν έδωσε εντολή για άνοιγμα των Βαρωσιών στα κατεχόμενα της Κύπρου. 46 χρόνια μετά τον «Αττίλα», οι Τούρκοι ανακοίνωσαν πως σκοπεύουν να μετατρέψουν την μαρτυρική Αμμόχωστο, σε ένα «Λας Βέγκας της Μεσογείου».

Η Τουρκία ενεργοποίησε τους S – 400, σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Είναι μια είδηση που δεν έχει επαληθευθεί ακόμη. Όμως και το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο στρατιωτική – διπλωματική πηγή, μετέδωσε πως η Τουρκία για πρώτη φορά προέβη σε δοκιμές των ρωσικής κατασκευής αμυντικών συστημάτων S-400, στην περιοχή της Σινώπης.

Η Τουρκία κράτησε στον αέρα για 20 ολόκληρα λεπτά, το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον κ. Δένδια. Στην επιστροφή προς την Ελλάδα, έπειτα από ταξίδι του Υπουργού στο Ιράκ, οι Τούρκοι αρνήθηκαν να χορηγήσουν στο ελληνικό αεροπλάνο άδεια υπερπτήσης, για να περάσει μέσα από τον Τουρκικό εναέριο χώρο. Διπλωματικό καψόνι, στα πλαίσια της καλής γειτονίας…

Και όλα αυτά έγιναν σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας!

Και τι έκανε παράλληλα η… ικανοποιημένη ελληνική κυβέρνηση, μέσα σε αυτό το διάστημα;

Με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθήκοντα συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού ανέλαβε ο κ. Θάνος Ντόκος.

Ο κ. Ντόκος  προ μερικών μηνών είχε εκφράσει τις… ευλογίες του, για το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου με την Τουρκία. Μετά από εκείνο το ρεσιτάλ ενδοτισμού του κ. Ντόκου, διάφορες πτέρυγες της ΝΔ είχαν ξεσηκωθεί αναγκάζοντάς τον να δηλώσει ότι οι απόψεις του είναι προσωπικές και ότι η παραίτησή του ήταν στη διάθεση του Πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν τον απομάκρυνε από την θέση του, αλλά μέσα σε μια χρονική περίοδο που η Τουρκία έδειξε πρωτοφανή προκλητικότητα, αποφάσισε από αναπληρωτή σύμβουλο, να τον προάγει σε… κανονικό!

Και κάπως έτσι οι… προσωπικές θέσεις του κ. Ντόκου, γίνονται εθνικές!

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης αποφάσισε να δηλώσει ανοικτά, ότι τα έξι μίλια είναι η «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης, κάτι που αποτελεί ευθεία παραδοχή για απεμπόληση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο!

Ενώ οι εταίροι προσπαθούν να μας σύρουν σε έναν διάλογο, στον οποίο η Τουρκία διεκδικεί τα πάντα και η Ελλάδα απολύτως τίποτα, ένας εν ενεργεία Υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης, προβαίνει σε μια δήλωση η οποία δεν μπορεί παρά να ερμηνευτεί ως μια αντεθνική παραίτηση από την διεκδίκηση του ΝΟΜΙΜΟΥ κυριαρχικού μας δικαιώματος, για επέκταση των χωρικών μας υδάτων, από τα 6 στα 12 μίλια!

Έδωσαν το πράσινο φως στους Τούρκους να ξεκινήσουν να αλωνίζουν ανενόχλητοι, μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια! Υποτάχθηκαν πλήρως στο casus belli των Τούρκων! Όρισαν την «κόκκινη γραμμή» της Ελλάδας, εκεί που την έχουν καθορίσει οι Τούρκοι, από το 1995!

Μιλάμε για τόσο επικίνδυνους πολιτικούς, στο τιμόνι της χώρας! Πραγματικά, θα ήταν χίλιες φορές προτιμότερο να μην μιλούν καθόλου, παρά να κάνουν τέτοιες θλιβερές δηλώσεις ακραίου ενδοτισμού, για να μην πούμε τίποτα βαρύτερο!

Σε αυτούς τους νέους διπλωματικούς τραμπουκισμούς των Τούρκων, ο εκτός τόπου και χρόνου κ. Μητσοτάκης, επιχείρησε για άλλη μια φορά να βρει σωσίβιο σωτηρίας στη νέα Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Και τι μας έφερε από εκεί αυτή τη φορά;

Μια δήλωση… «μεγατόνων» της κ. Μέρκελ, για… «λυπηρές και αχρείαστες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας που αυξάνουν την ένταση αντί να την μειώνουν»…

Την άρνηση της Γερμανίας να τεθεί οποιοδήποτε θέμα κυρώσεων έναντι της Τουρκίας, πριν τον Δεκέμβριο! Μετά το ελληνικό «πράσινο φως» του κ. Γεραπετρίτη, έχουμε και δεύτερο –ευρωπαϊκό αυτή τη φορά – «πράσινο φως» προς τον Σουλτάνο, για να πράξει όπως επιθυμεί, μέχρι τον Δεκέμβριο! Η αλληλεγγύη αυτού του σημερινού διακρατικού εκτρώματος που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όλο της το μεγαλείο!

Και το κερασάκι στην τούρτα;

Η εισήγηση του κ. Μητσοτάκη για… εμπάργκο πώλησης όπλων από Ευρωπαϊκά κράτη, προς την Τουρκία! Μιλάμε για… πολύ ρεαλιστικό πλάνο!

Ίσως ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να πάει να συνεχίσει την ποδηλατάδα του από εκεί που την άφησε, μήπως και η εξωτερική μας πολιτική αρχίσει να μοιάζει λιγότερο αστεία, απ’ όσο την έχει καταντήσει!

Είναι δυνατόν να δεχθούν Ευρωπαϊκά κράτη, να χάσουν έναν τόσο καλό πελάτη τους, όπως είναι η Τουρκία, η οποία ξοδεύει τεράστια ποσά για εξοπλιστικά προγράμματα; Εδώ δεν δέχονται να ορίσουν έστω μία στοιχειώδη κύρωση προς τους Τούρκους, για τα μάτια του κόσμου! Θα προχωρήσουν και σε εμπάργκο;

Η διπλωματική μας ισχύς βρίσκεται στο τραγικό επίπεδο του να ζητιανεύουμε σε κάθε Σύνοδο Κορυφής, για μια παράγραφο ή έστω για μία λέξη (!), ελπίζοντας να σταματήσει λίγο η φόρα της επεκτατικής μανίας των Τούρκων!

Σοβαροί να είμαστε. Ας σταματήσουν να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.

Ούτε Ευρωπαϊκό εμπάργκο πρόκειται να υπάρξει, ούτε ο κ. Ντόκος τοποθετήθηκε τυχαία στη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, ούτε ο κ. Γεραπετρίτης είπε… κατά λάθος, ό, τι είπε.

Στρώνουν διεξοδικά έναν δρόμο που οδηγεί σε παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας!

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ