Ο Ισπανός μέσα σε τρεις μήνες, άλλαξε την νοοτροπία και έφερε ψηλά την εθνική βόλεϊ

Μια ομάδα που για σχεδόν δύο δεκαετίες, δεν κατάφερε να φέρει μια πρόκριση σε μεγάλη διοργάνωση (τελευταίες ήταν το Ευρωπαϊκό το 2001 και το Παγκόσμιο το 2002), κατάφερε μέσα σε τρεις μήνες να μεταμορφωθεί πλήρως, με τον Γκιγιέρμο Ναράνχο στον πάγκο. Και όχι μόνο έφερε πρόκριση, αλλά το έκανε και εύκολα.

Ο Ισπανός προπονητής από την πρώτη μέρα που ανέλαβε… part time την ομάδα, άλλαξε τα πάντα. Άλλαξε την νοοτροπία της ομάδας, κέρδισε τον σεβασμό από τις παίκτριες και από εκεί που η εθνική ήταν ένα… αναγκαίο κακό τα καλοκαίρια, έγινε μια ομάδα που όλες θέλουν να παίζουν σ’ αυτήν!

Αυτό είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Ναράνχο. Η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το κεφάλαιο «εθνική ομάδα», αλλά και η εκτίμηση που έχουν οι παίκτριες προς το πρόσωπό του.

Σε τρεις μήνες έπαιξαν 17 ματς, φιλικά και ανεπίσημα. Έχασαν μόνο δύο. Ένα φιλικό προετοιμασίας και τον τελικό των Μεσογειακών Αγώνων, απέναντι στην πολύ έμπειρη Κροατία.

Αυτό και μόνο λέει πολλά για το τι κατάφερε αυτός ο άνθρωπος μέσα σε 12 εβδομάδες. Ο ίδιος βέβαια τόνισε πως όλο αυτό έγινε γιατί και η ομοσπονδία (επιτέλους) αντιμετώπισε το κεφάλαιο «εθνικές ομάδες» σοβαρά. Και έριξε βάρος πάνω σε αυτές. Τα αποτελέσματα ήρθαν γρήγορα.

Ο Ναράνχο δεν είναι κανένας τυχαίος προπονητής. Έχει αναλάβει κάθε λογής ομάδα. Πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ (Σάντα Μόνικα), ανδρική ομάδα (Στουτγάρδη), γυναικεία ομάδα, ομάδα μπιτς βόλεϊ και πλέον και εθνικό συγκρότημα.

Έχει περάσει λοιπόν από όλα τα στάδια της προπονητικής και ξέρει καλά παρά το νεαρό της ηλικίας του (41) το πόσο διαφορετική είναι η κάθε περίπτωση.

Και από την πρώτη μέρα κέρδισε το στοίχημα. Άλλαξε τα μυαλά σε όλους. Ομοσπονδία, ομάδα, συνεργάτες. Πήρε κοντά του ανθρώπους που εμπιστεύεται και έβαλε τις κοπέλες να πιστέψουν ότι μπορούν να κάνουν μια υπέρβαση, που όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν το κουράγιο (ή την όρεξη) να πετύχουν.

Το σίγουρο είναι πως ο συγκεκριμένος προπονητής κέρδισε την εκτίμηση όλων σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα και όλες οι παίκτριες θέλουν να παίζουν – και – γι’ αυτόν, πέρα από την Ελλάδα. Αν η εθνική έχει και μια αξιόλογη παρουσία στο Ευρωπαϊκό, η ΕΟΠΕ το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει, είναι το… part time, συμβόλαιο, να γίνει full time.

Γιατί κανείς άλλος μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, δεν έβαλε τον πήχη ψηλά και τα κατάφερε. Τόσο εύκολα μάλιστα…

Η γνώμη σας μετρά. Σχολιάστε το άρθρο