Ο Σπύρος Βασιλείου γράφει για την επίδραση που είχε ο Ρικ Πιτίνο στον Παναθηναϊκό από το πρώτο του κιόλας παιχνίδι, τα στοιχήματα που κέρδισε και αυτά που έχει πλέον μπροστά του.

Αυτό ακριβώς είχε ανάγκη, σε πρώτη φάση, ο Παναθηναϊκός. Έναν άνθρωπο που να μπορέσει να… ταρακουνήσει την ομάδα και παράλληλα να έχει την προσωπικότητα να την εμπνεύσει. Και στους δύο τομείς ο Ρικ Πιτίνο έβαλε τη σφραγίδα του.

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε δύο… σταθερές. Κανείς δεν αμφισβήτησε τις ικανότητες του Πιτίνο και ταυτόχρονα κανείς δεν περίμενε -ακόμα και από αυτόν- να κάνει μαγικά σε σκάρτες τρεις ημέρες.

Ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού άφησε στην άκρη τα… πινακάκια και τα συστήματα και δούλεψε πάνω εκεί που πραγματικά πονούσε η ομάδα. Στην ψυχολογία. Πάντα όταν αλλάζει ο προπονητής οι αθλητές αποκτούν ένα εξτρά κίνητρο. Όταν δε εκείνος που κάθεται στον πάγκο είναι κάποιος με το μέγεθος του Πιτίνο, τότε το κίνητρο γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.

Το είπε και ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου μετά από το παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ. Ζήτησε από τους παίκτες του να παίξουν σαν να είναι η τελευταία ημέρα του συμβολαίου τους. Φαίνεται πως του έπεισε και πραγματοποίησαν την καλύτερη φετινή τους εμφάνιση. Για την ακρίβεια πραγματοποίησαν την πιο… κανονική φετινή τους εμφάνιση.

Οι παίκτες έδειξαν να εμπνέονται από τον δάσκαλο (χαρακτηρισμό με τον οποίο τον καλωσόρισε το Sportime) Ρικ Πιτίνο. Οι περισσότεροι, αμερικανοαναθρεμένοι και έχοντας περάσει από κολέγια, δεν γίνεται να μην ήξεραν για τον μύθο που έχει χτίσει στο NCAA. Και δεν είναι τυχαίο πως εκείνοι που ξεχώρισαν απέναντι στην ΤΣΣΚΑ είναι παίκτες που έχουν κολεγιακό παρελθόν. Ο Καλάθης, ο Λάσμε, ο Παπαπέτρου, ο Μήτογλου. Η παρουσία του και μόνο στον πάγκο, τους κέρδισε, τους έδωσε άλλη πνοή και όπως αναφέραμε και πιο πάνω άλλο κίνητρο.

Όλα τα παραπάνω ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα. Και από τη στιγμή που συνοδεύτηκαν από μια τέτοια εμφάνιση και νίκη επί της ΤΣΣΚΑ, όλα είναι καλύτερα.

Πλέον μετά από την πρώτη «κρυάδα» όλη η ομάδα θα μπει σε νέα φάση. Σε εκείνη που ο προπονητής δε θα διαχειριστεί και θα… πωρώσει τους παίκτες του, αλλά θα πρέπει να ετοιμάσει το παιχνίδι τους. Ο Παναθηναϊκός δεν έγινε ξαφνικά η σούπερ ομάδα μέσα σε ένα βράδυ ακόμα και αν νίκησε την ΤΣΣΚΑ. Ο δρόμος που έχει μπροστά του είναι μεγάλος και θα πρέπει να καλύψει πολύ χαμένο έδαφος. ήδη την Κυριακή παίζει στην Πάτρα με τον Προμηθέα και μετά, την ερχόμενη Παρασκευή, με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Πολλά μαζεμένα δύσκολα παιχνίδια για μια ομάδα που έκανε το «μπαμ» που είχε ανάγκη και πλέον αναζητά το επόμενο (κανονικό πλέον) βήμα.