Α2 ΑΝΔΡΩΝ

Τρίτων: Κάτι παραπάνω από μία ομάδα!

Ο Τρίτων ιδρύθηκε στη διάρκεια της κατοχής, ανέπτυξε το μπάσκετ στο κέντρο της Αθήνας, είχε μεγάλους παίκτες και παράγοντες και η άνοδός της στην Α2 αποτελεί ιστορική στιγμή για το ελληνικό μπάσκετ…
Τρίτων: Κάτι παραπάνω από μία ομάδα!

Ο Τρίτων αποδέχτηκε την πρόσκληση για τη συμμετοχή στην Α2 . Αυτή είναι η βασική είδηση. Έτσι, ψυχρά. Μόνο που πρόκειται για μεγάλη είδηση η οποία δεν γίνεται να αποτυπωθεί έτσι απλά. Οι μπασκετικοί γνωρίζουν ότι ο Τρίτωνας δεν είναι απλώς μια ομάδα. Είναι ένα μεγάλο κομμάτι του μπάσκετ. Και ειδικά για την Αθήνα, ίσως το μεγαλύτερο μαζί με τον Πανελλήνιο.

Και δεν είναι απλώς η πρώτη ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η ιστορία της είναι πολύ μεγαλύτερη. Είναι η ομάδα που ιδρύθηκε στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, το 1942. Αρχικά ήταν να ονομαστούν «Πελαργοί» αλλά όταν βυθίστηκε το υποβρύχιο «Τρίτων» άλλαξαν την απόφασή τους. Μάλιστα, ο Σύλλογος γι’ αυτή του την πράξη, τιμήθηκε από το πολεμικό ναυτικό.

Ήταν το 1942, λοιπόν… Μέσα στην κατοχή, την πείνα και τη δυστυχία μια παρέα νέων της εποχής αποφάσισαν να ιδρύσουν μια ομάδα μπάσκετ. Εμπνευστής μια μεγάλη προσωπικότητα του ελληνικού μπάσκετ, ο Αιγυπτιώτης Πόλυς Πολυτιμίδης. Ηταν και ο προπονητής στην πρώτη Εθνική Γυναικών (1958), ενώ ακόμα και σε μεγάλη ηλικία ήταν το κεντρικό πρόσωπο ενός άλλου μεγάλου συλλόγου, του Εθνικού Αθηνών.

Οι πρώτες προπονήσεις και δραστηριότητας της ομάδας (που ιδρύθηκε στις 3/9/1942) έλαβαν χώρα στον Πανελλήνιο. Η παρέα όμως αποφάσισε να φτιάξει το δικό της κλειστό στην συμβολή των οδών Τήνου και Γ’ Σεπτεμβρίου. Πλέον, εκεί δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει το γήπεδο του Τρίτωνα.

Κάπου εκεί, λοιπόν, ανάμεσα στην Πλατεία Βικτωρίας και την Αγίου Μελετίου χτίστηκε το γήπεδο. Ήταν υπέρβαση για την εποχή. Κατοχή, πείνα, έλλειψη χρημάτων. Παρ’ όλ’ αυτά το 1943 ο Τρίτωνας είχε πάνω από 100 αθλούμενα μέλη.

Ο Τρίτωνας καλλιέργησε το μπάσκετ σε βάθος. Ηταν και η πρώτη ομάδα που έφτιαξε τμήμα γυναικών στην Ελλάδα στο μπάσκετ. Και όταν στην πορεία μετακόμισε στα Σεπόλια (ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου που βρισκόταν το ιστορικό ανοιχτό αποφάσισε να χτίσει πολυκατοικία) συνεχίστηκε η παράδοση.

Μεγάλοι παίκτες όπως ο Κώστας Μουρούζης, ο Νίκος Σκυλακάκης, φόρεσαν την φανέλα του Τρίτωνα. Επίσης, με την οικονομική ευχέρεια των παραγόντων του, Μπλούη Διακάκη και της οικογένειας Λαναρά, πραγματοποίησε και μια πανάκριβη μεταγραφή: Του Γιώργου Οικονόμου από τον ΠΑΟΚ. Ηταν ο πρώτος Θεσσαλονικιός που πήρε μεταγραφή για ομάδα της Αθήνας.

Για τελευταία φορά αγωνίστηκε στην Α’ Εθνική το 1977… Από το 1991 και μέχρι το 2015 αγωνιζόταν στα τοπικά, με έναν ακόμα «δικό» του άνθρωπο, τον Αγγελο Κουλουριώτη να παλεύει να τον κρατήσει. Πλέον βρίσκεται στην Α2…

Κι όπως διαβάσατε, ο Τρίτωνας δεν είναι απλώς μια ομάδα μπάσκετ. Είναι ΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ σε μεγάλο ποσοστό.

Follow sportime.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τρίτων: Κάτι παραπάνω από μία ομάδα!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College