Η ΑΕΚ ενισχύθηκε με τον Αλεξάντερ Μάντσεν τον 27χρονο Φινλανδό διεθνή που έχει ύψος 2,08 μέτρα και καλύπτει κυρίως τη θέση 5.

Τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του νέου παίκτη της «Ένωσης» που θα ενισχύσει την frontline της

Η ΑΕΚ ενισχύθηκε με τον Αλεξάντερ Μάντσεν τον 27χρονο Φινλανδό διεθνή που έχει ύψος 2,08 μέτρα και καλύπτει κυρίως τη θέση 5.

Ο Μάντσεν αποτελεί ενδιαφέρουσα περίπτωση και ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη. Προέρχεται από εξαιρετική σεζόν με τη Λετονική Ρίγα με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα Λετονίας- Εσθονίας καθώς επίσης και το Κύπελλο ενώ ήταν MVP και μέλος της καλύτερης πεντάδας του πρωταθλήματος.

Με μέσο όρο 13 πόντους- 6,3 ριμπάουντ και 44,3% από τα τρίποντα, ο Φινλανδός έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του τόσο στην LEBL όσο και στο BCL.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία στον τρόπο που αγωνίζεται ο Μάντσεν;

Ας πάμε πρώτα στα δυνατά του σημεία. Κινείται πολύ καλά στην αδύνατη πλευρά του γηπέδου και είναι εξαιρετικός στο να τελειώνει φάσεις μετά από pick and roll.

Το μέγεθός του τον βοηθά να τελειώνει φάσεις γύρω από το καλάθι. Μπορεί να παίξει post αλλά μόνο σε καταστάσεις mismatch αφού δεν είναι το δυνατό του σημείο η «πλάτη», παίζει περισσότερο με πρόσωπο προς το καλάθι.

Πάντως εξαιτίας του ύψους του μπορεί και τελειώνει φάσεις μετά από post up. Είναι, επίσης, ικανότατος στα επιθετικά ριμπάουντ με μέσο όρο καριέρας στα 1,6 ανά αγώνα. Δεν είναι λίγα.

Είναι πολύ καλός επιθετικά. Βελτιώνει συνέχεια τα ποσοστά του στα τρίποντα (από το 30% τη σεζόν 2019-2020 πήγε στο 35% την επόμενη και στο 44% την τελευταία περίοδο). Πάντως είναι σουτέρ θέσης και όχι γρήγορος στην εκτέλεση.

Υπάρχουν στιγμές που μπορεί να πασάρει καλά (δεν είναι κακός ο μέσος όρος ασίστ στο 1,8 για τη θέση του) και προστατεύει καλά το καλάθι στην άμυνα (πάνω από μια τάπα ανά αγώνα).

Στις αδυναμίες του εντοπίζεται το ότι «χάνεται» πολλές φορές στην επιλογή του όταν βρίσκεται στην περίμετρο. Κάποιες φορές χάνει εύκολα σουτ και το αριστερό του χέρι δεν είναι αποτελεσματικό. Στο low post θα μπορούσε να βελτιώσει τη δημιουργία του (πασάρει καλά από την περιφέρεια) ενώ αν και έχει το μέγεθος και την κινητικότητα δε διαθέτει τα προσόντα για post up κινήσεις.

Ενώ είναι πολύ καλός στην άμυνα, κάποιες φορές δείχνει υπέρμετρο ζήλο και γίνεται περισσότερο «επιθετικός» απ’ όσο πρέπει. Ενώ είναι καλός στα επιθετικά ριμπάουντ, στα αμυντικά δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικός καθώς πολλές φορές ξεχνιέται να κάνει box out.