Αδριατική Λίγκα: Οι «αιώνιοι» την θέλουν με… τρέλα!


Νίκος Μπουρλάκης

Αδριατική Λίγκα: Οι «αιώνιοι» την θέλουν με… τρέλα!


Αδυνατούμε να απαντήσουμε στο αν είχατε γνώση για το πόσο ελκυστικό πρωτάθλημα είναι η Αδριατική Λίγκα. Ωστόσο, είμαστε βέβαιοι ότι μετά τα τελευταία γεγονότα έχετε πειστεί περί της ποιότητας, της εμπορικότητας και της λάμψης του συγκεκριμένου πρωταθλήματος. Πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή κατά την οποία πρώτα ο Ολυμπιακός κι έπειτα- πριν λίγες ώρες συγκεκριμένα- ο Παναθηναϊκός έστειλαν επιστολές προς τον Κομισάριο της συγκεκριμένης Λίγκας. Προκειμένου να την αγκαλιάσουν αλλά και να τους… αγκαλιάσει. Να λάβουν μέρος δηλαδή εκεί!!!

Προηγήθηκε ο Ολυμπιακός με τις πρώτες φήμες να ανασύρονται στην επιφάνεια μέσω… twitter (γενικώς και αορίστως). Ολα μετά τον αγώνα Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό και με δεδομένη την πρόθεση των Πειραιωτών να το πάνε… μέχρι τέλους! Επί του συγκεκριμένου θέματος, έστω κι αν οι αρχικές αόριστες και ασαφείς κραυγές έγιναν «διαρροές» μέσω Ολυμπιακού, σας είχαμε εκφράσει την άποψή μας. Πως δεν το βλέπουμε και τόσο εφικτό ένα τέτοιο σενάριο. Είχαμε παρουσιάσει τις ενστάσεις μας και ουσιαστικά είχαμε εκτιμήσει ότι πιθανότερο είναι να ανοίξουν οι «ερυθρόλευκοι» την πόρτα της «κλειστής Ευρωλίγκας» παρά να πάνε να παίξουν σ’ ένα πρωτάθλημα (Αδριατική Λίγκα) που δεν θα τους προσέφερε τίποτα ουσιαστικά, εμπορικά ή αγωνιστικά.

Η ΑΡΧΗ

Το έγγραφο του Ολυμπιακού προς τον CEO της Αδριατικής Λίγκας, Κρέσιμιρ Νόβοσελ, μέσω του οποίου φέρεται να ζητά πληροφορίες και λεπτομέρειες για την διεξαγωγή της διοργάνωσης, ακολούθησε η διαρροή του Παναθηναϊκού ότι… έκανε το ίδιο. ‘Η τουλάχιστον κάτι παρεμφερές που έχει κοινό παρονομαστή (την Λίγκα). Με τους «πράσινους» να έχουν στείλει έγγραφο στον κ.Νόβοσελ μέσω του οποίου ζητούν να παίξουν… όπου και ο Ολυμπιακός!

Με απαραίτητη υποσημείωση όμως. Πως δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από την Basket League κι απλώς επιθυμούν να παίζουν σε μια ακόμα Λίγκα «υψηλού επιπέδου» όπως τονίζουν, αρκεί να είναι αντίπαλοι του Ολυμπιακού. Το πως θα παίζει όμως σε Basket League, Αδριατική Λίγκα και Ευρωλίγκα είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να εξηγήσει.

Είναι δεδομένο ότι η κόντρα, επικοινωνιακή βεβαίως, μεταφέρεται στον… Βαλκανικό χώρο!

ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, φέρεται να επιθυμεί την αποχώρησή του από την Basket League (εφόσον δεν αλλάζει η ΚΕΔ, δεν έρχονται ξένοι διαιτητές κ.τ.λ.) και να μετακομίσει στην Αδριατική Λίγκα. Μάλιστα ο Διευθυντής Marketing της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, ένας άνθρωπος έμπειρος στο χώρο του και κατά γενική ομολογία επιτυχημένος, τόνισε μέσω social media πόσο… ελκυστικό προϊόν είναι η συγκεκριμένη Λίγκα.

«Ανεξάρτητη τεχνοκρατική προσέγγιση: Διεθνές πρωτάθλημα των 14 καλύτερων ομάδων από 7 χώρες, όπου σε κάθε χώρα το μπάσκετ είναι no 1 sport, 29 εκ. πολίτες πληθυσμός-εν δυνάμει φίλαθλο, τηλεοπτικό και καταναλωτικό κοινό (αντί για 10 εκ. Ελλάδας), 400 Δις Δολάρια συνολικό ΑΕΠ των χωρών (αντί για τα 200 Δις της Ελλάδας), δραστηριοποίηση 1.500 Ελληνικών επιχειρήσεων στις 6 χώρες με πολύ σημαντικές επενδύσεις και προοπτική ανάπτυξης»

Αυτό αναφέρει το post του κ.Λεπενιώτη. Εντυπωσιακά νούμερα και πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση, αλλά σίγουρα με αρκετά ερωτηματικά και- θα τολμούσαμε να πούμε- κενά. Θα τα δούμε όμως παρακάτω.

ΟΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΛΙΓΚΑ

Για παράδειγμα αφού ισχύουν όλα αυτά, γιατί ο μέσος όρος εισιτηρίων είναι σε χαμηλό επίπεδο;

Τι θα γίνει με το ήδη υπάρχον τηλεοπτικό συμβόλαιο του Ολυμπιακού με την COSMOTE; Θα συνεχίσει να υπάρχει και σε πιθανή συμμετοχή στην Αδριατική Λίγκα κι αν ναι στο ίδιο ύψος;

Γιατί είναι «εμπορικός» ένας αγώνας του Ολυμπιακού με την Τσιμπόνα (π.χ.) ή με την Παρτιζάν ή με την Κρκα Νόβο Μέστο, την Ολίμπια Λιουμπλιάνα και την Μπούντουτσνοστ; Πόσο κόσμο θα μάζευε ένας τέτοιος αγώνας στην Ευρωλίγκα;

Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις; Πόσο εύκολο και εφικτό είναι να κάνει ο Ολυμπιακός άλλα 14 ταξίδια; Και μάλιστα σε πόλεις που δεν υπάρχει απευθείας πτήση από Ελλάδα; Και το αντίστροφο όταν στην πλειοψηφία οι μετακινήσεις εκεί γίνονται με πούλμαν!

Αφού είναι τόσο εμπορικό αυτό το πρωτάθλημα γιατί αποχώρησε… τρέχοντας η Μακάμπι μετά από 2 χρόνια συμμετοχής κρίνοντάς το οικονομικά ασύμφορο; Και γιατί π.χ. δεν προσέγγισε άλλες ομάδες με καλή επένδυση (όπως, ας πούμε, η Νίμπουρκ που δεν έχει αντίπαλο στην Τσεχία) αφού έχει τόση εμπορικότητα;

Και κάτι ακόμα: Γιατί μπορεί να βρει χορηγούς μια ομάδα στην Αδριατική Λίγκα πιο εύκολα απ’ ότι στην Basket League;

Προσοχή: Δεν θέλουμε να απαξιώσουμε το πρωτάθλημα, οι άνθρωποι εκεί κάνουν καλή προσπάθεια, αλλά με όσα διαβάζουμε τελευταία μας έρχεται στο μυαλό μια μικρογραφία του ΝΒΑ…

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Βεβαίως και δεν θα είναι καλό για την Basket League μια τέτοια κατάσταση και σίγουρα θα επηρεάσει γενικώς και… ειδικώς. Αν φύγει- ας πούμε- ο Ολυμπιακός, τότε σίγουρα θα υπάρξει αντίκτυπο στον Παναθηναϊκό (δύσκολα η COSMOTE θα δώσει τα ίδια χρήματα με πτώση προϊόντος) αλλά και στις υπόλοιπες ομάδες. Και βέβαια δεν είναι καθόλου καλό να υπάρξει μια τόσο σημαντική διαρροή από το πρωτάθλημά μας. Αλλά αυτά θα τα δούμε εάν κι εφόσον παρουσιαστεί κι επισήμως (διότι μέχρι στιγμής πέρα από φήμες, διαρροές και επιστολές μάλλον ασαφείς παρά ουσιαστικές) το ενδεχόμενο να υπάρξει φυγή από την Basket League.

ΥΠΟΜΟΝΗ

Το βέβαιο είναι ότι σύντομα θα υπάρξει Γ.Σ των μελών της Αδριατικής Λίγκας. Εκεί σκοπεύουν να αλλάξουν το καταστατικό τους και να επιτρέπουν συμμετοχή ομάδας από άλλη χώρα. Θεωρητικά, αυτό ανοίγει πόρτα στον Ολυμπιακό που έχει εκφράσει ενδιαφέρον (χωρίς όμως να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση) αλλά και στον Παναθηναϊκό. Ο τελευταίος αίφνης εμφανίστηκε να διεκδικεί την συμμετοχή του… Εστω κι αν φάνηκε ως «τρολάρισμα» η συγκεκριμένη ιστορία.

Θα μας επιτρέψετε λοιπόν, πριν δούμε τον Ολυμπιακό ή και τον (εσχάτως ενδιαφερόμενο) Παναθηναϊκό να πηγαίνουν στην Αδριατική Λίγκα να έχουμε αρκετές ενστάσεις αλλά και αμφιβολίες. Να κάνουμε υπομονή και απλώς να παρακολουθούμε τα γεγονότα καταγράφοντας εκτιμήσεις.


Sportime Extras