STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Basket League: Τα νιάτα στο περιθώριο πλην ολίγων εξαιρέσεων!

Μόλις 23 από τους παίκτες που έπαιξαν στην Basket League ήταν κάτω των 20 ετών. Η φωτεινή εξαίρεση του Προμηθέα και το πλάνο του Περιστερίου
Basket League: Τα νιάτα στο περιθώριο πλην ολίγων εξαιρέσεων!

Αν σας αρέσουν τα μαθηματικά μπορούμε να «παίξουμε» με κάποιες πράξεις. Στην Basket League, την περίοδο 2019-2020 αγωνίστηκαν συνολικά 245 παίκτες. Οι 121 ήταν Έλληνες και οι 124 ήταν ξένοι. Από τους 245 μόλις οι 24 ήταν κάτω των 20 ετών, δηλαδή το ποσοστό που τους αντιστοιχεί είναι το 9,8%. Για να γίνουμε πιο… δίκαιοι θα τους βάλουμε σε αναγωγή με τους 121 Έλληνες οπότε το ποσοστό ανεβαίνει στο 19,8%… Δηλαδή το 1/5 των Ελλήνων (και το 1/10 των παικτών συνολικά) της Basket League ήταν μικρότεροι από 20 ετών.

Πάμε και στα επόμενα στοιχεία. Στην Basket League μέχρι την διακοπή είχαν γίνει 139 αγώνες. Συνολικά οι 24 παίκτες που αναφέραμε είχαν παίξει 103!!! ΣΥΝΟΛΙΚΑ και οι 24… Αυτό βγαίνει κάτι σαν περίπου 4 (και κάτι ψιλά) αγώνες ο καθένας και άλλα τόσα λεπτά (4 δηλαδή) κατά μέσο όρο.

Basket League: Ναι αλλά έτσι καταρρίπτονται οι αριθμοί

Προσέξτε όμως πως αυτοί οι αριθμοί καταρρίπτονται από κάποια άλλα στοιχεία και αναδεικνύουν το πρόβλημα.

-Από τους 24 νέους οι 8 έλαβαν μέρος στο πρωτάθλημα με τον Προμηθέα. Οι 5 με τον Άρη. Άρα οι υπόλοιπες 12 ομάδες είχαν… 11!!! Και όχι όλες: Παναθηναϊκός, Ήφαιστος, Λάρισα, Κολοσός δεν χρησιμοποίησαν ούτε έναν U20!

-Ο συνολικός αριθμός φτάνει στους 103 αγώνες με τον Μαντζούκα και τον Γεωργαλά να έχουν από 14, τον Καράμπελα να έχει 12, τον Σιδηροηλία να έχει 10 και τον Ρογκαβόπουλο να έχει 9. Δηλαδή οι πέντε που αναφέραμε έχουν 59 και οι υπόλοιποι 18 έχουν 42…

-Ο μέσος όρος των τεσσάρων λεπτών ανά αγώνα ανεβαίνει πολύ με τα 12’21’’ του Μαντζούκα, τα 11’52’’ του Καράμπελα και τα 10 λεπτά (σε έναν αγώνα) του Ιατρίδη. Αν δεν υπήρχαν αυτά θα ήταν πιθανότατα κοντά στα 2 λεπτά.

Basket League: Γιατί προτιμούν ξένους του… χιλιάρικου!

Γενικά, με εξαίρεση τον Προμηθέα που χρησιμοποίησε 8 παίκτες κάτω των 20 ετών και με τον Μαντζούκα να είναι ξεχωριστή περίπτωση ΓΙΑ ΟΛΟ το πρωτάθλημα, αλλά και το Περιστέρι που έχει συγκεκριμένο πλάνο, η συμμετοχή των νέων παικτών στην Basket League αποτελεί… πονεμένη ιστορία.

Και πραγματικά, έστω κι αν μιλάμε για επαγγελματικά πρωταθλήματα, κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πως είναι δυνατόν οι περισσότερες ομάδες (από το «5» και κάτω) να εμπιστεύονται αμερικανούς του… χιλιάρικου που ούτε αλλάζουν τις ισορροπίες ούτε δημιουργούν ένα ελκυστικό προϊόν για τον κόσμο.

Ενώ θα μπορούσαν να προωθήσουν ένα πλάνο ανάπτυξης νέων παικτών, υπό συγκεκριμένη διαδικασία όπως ακριβώς κάνει ο Προμηθέας.

Περιστέρι και Καράμπελας

Ο Ζώης Καράμπελας έχει πολύ σημαντικό ρόλο στο Περιστέρι, παίρνει αποφάσεις και τον εμπιστεύονται. Ο νεαρός γκαρντ είναι βασικότατο στέλεχος της ομάδας, από πέρυσι κιόλας. Την ίδια στιγμή το Περιστέρι τρέχει ένα project με συνεργαζόμενη ομάδα στην Α2 Κατηγορία όπου παίζουν οι νέοι παίκτες του για να παίρνουν εμπειρίες. Ομολογουμένως είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα για την ομάδα.

Έστω κι αργά… Ρογκαβόπουλος

Η αλήθεια είναι ότι ο προπονητής της ΑΕΚ άργησε να ασχοληθεί με τον Νίκο Ρογκαβόπουλο κάτι που φαίνεται κι από το γεγονός ότι είχε 3-4 παίκτες μπροστά του! Σημασία έχει ότι ο μικρός δεν απογοητεύτηκε και όταν (εξαιτίας τραυματισμών) βρήκε χώρο, έδειξε τους λόγους για τους οποίους θεωρείται από πολλούς ως η μεγαλύτερη ελπίδα για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ.

Πόσο χειρότερα θα πήγαινε ο Αρης στην Basket League…

Αν το πρωτάθλημα έληγε χθες, ο Άρης θα υποβιβαζόταν. Και το ερώτημα είναι το εξής: Αν πόνταρε σε νέους παίκτες πόσο χειρότερα θα πήγαινε; Ο Γιάννης Σιδηροηλίας (φωτό) ήταν ο παίκτης U20 που πήρε τους περισσότερους αγώνες (10) με περίπου 4 λεπτά (και κάτι) ανά αγώνα! Όμως και πάλι, στον Αρη δεν έδειξαν να σκέφτονται καν το project των νέων παρά την χρησιμοποίηση (κάτι μονόλεπτα, δίλεπτα και 2-3 αγώνες πλην Σιδηροηλία) πέντε συνολικά.

Μια από τα ίδια και ο ΠΑΟΚ

Τον Οκτώβριο του 2019, ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης έκλεισε τα 18 του χρόνια και υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ. Έπαιξε για 10 λεπτά σε έναν αγώνα και συγκεκριμένα στην… κωμωδία με τον Ιωνικό που έληξε με καμιά σαρανταριά πόντους διαφορά. Έτερον ουδέν. Αλήθεια (όπως και με τον Αρη) πόσο χειρότερα θα πήγαινε ο ΠΑΟΚ αν σκεφτόταν επένδυση σε νέους;

Ο Γεωργαλάς στον Ηρακλή

Πιθανότατα εκ πρώτης όψεως τα περίπου 3 λεπτά (και κάτι ψιλά) που έπαιξε στον Ηρακλή ο Φώτης Γεωργαλάς να μη λένε πολλά. Δεν είναι έτσι, όμως. Το γεγονός ότι σε 20 αγωνιστικές είχε συμμετοχή σε 14 αγώνες με τον Ηρακλή λέει πολλά περισσότερα. Ότι δηλαδή ο νεαρός είχε ρόλο, στον Ηρακλή έχουν πλάνο ώστε σταδιακά να τον βάλουν στο κλίμα της Basket League.

Οι U20 της Basket League

 

ΠΑΙΚΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΑΓΩΝΕΣ ΧΡΟΝΟΣ (μ.ο.)
Νίκος Ρογκαβόπουλος ΑΕΚ 9 6’20’’
Κώστας Βλάσιος Άρης 2 2’33’’
Στράτος Βουλγαρόπουλος Άρης 3 2’34’’
Όμηρος Νεπητζόγλου Άρης 3 1’36’’
Γιάννης Σιδηροηλίας Άρης 10 4’22’’
Χρυσόστομος Σανδραμάνης Άρης 2 2’14’’
Γιώργος Φίλλιος Ηρακλής 2 1’05’’
Φώτης Γεωργαλάς Ηρακλής 14 3’14’’
Γιώργος Χατζηκυριάκος Ιωνικός Νικ. 2 2’23’’
Γιώργος Ερμείδης Λαύριο 3 1’49’’
Σέργιος Τσιμπούκης Πανιώνιος 3 1’45’’
Κωνσταντίνος Ιατρίδης ΠΑΟΚ 1 10’
Ζώης Καράμπελας Περιστέρι 11 11’51’’
Τηλέμαχος Βησσαρίου Περιστέρι 1 0’17’’
Άγγελος Λάγιος Προμηθέας 1 1’28’’
Λεωνίδας Κολιός Προμηθέας 1 1’45’’
Χρήστος Καφέζας Προμηθέας 6 5’11’’
Γιώργος Τσονακίδης Προμηθέας 1 0’39’’
Περικλής Κουρουπάκης Προμηθέας 3 6’15’’
Λευτέρης Μαντζούκας Προμηθέας 14 12’21’’
Θανάσης Μπαζίνας Προμηθέας 4 5’10’’
Αντώνης Λάγιος Προμηθέας 1 0’39’’
Ραφαήλ Λαναράς Ρέθυμνο 4 4’59’’

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.