menu

ΔΣ ΕΣΑΚΕ: Τέλος πρωταθλήματος, υποβιβασμός και κριτήρια

Sportime Team
ΕΣΑΚΕ

Στο ΔΣ του ΕΣΑΚΕ το απόγευμα της Πέμπτης (21/5) θα αποσαφηνιστεί όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον ενός προβληματικού πρωταθλήματος

Το πολύ σημαντικό Δ.Σ του ΕΣΑΚΕ που θα γίνει το απόγευμα της Πέμπτης (21/5) θα κρίνει εν πολλοίς όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον της Basket League. Ενός (επαγγελματικού) πρωταθλήματος που έχει κατεβάσει ρολά από τον Μάρτιο και αποκλείεται να τα… ξανανοίξει!

Ακόμα και οι διαφορετικές φωνές που θα ακουστούν, όπως π.χ του Μάκη Αγγελόπουλου, ιδιοκτήτη της ΚΑΕ ΑΕΚ που επιμένει ότι το μπάσκετ πρέπει να «ανοίξει» με κάποιο τρόπο ώστε να δείξει στους χορηγούς και πιθανους επενδυτές ότι… υπάρχει, δεν αναμένεται να βρουν  ανταπόκριση. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Η κατάσταση είναι οριακή. Αυτή τη στιγμή κανένα δεν συμφέρει να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα. Έτσι κι αλλιώς στην κατάσταση που βρίσκονται ΟΛΕΣ οι ομάδες, δεν είναι δυνατό να ξαναρχίσει.

Ουσιαστικά το Δ.Σ του ΕΣΑΚΕ θα κινηθεί γύρω από τρεις άξονες: Πρώτος είναι η ολοκλήρωση της σεζόν. Κι επίσημα δηλαδή… Αν θα υπάρξει πρωταθλητής (που δεν ενδιαφέρει ούτε τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό) κι αν θα υπάρξει υποβιβασμός. Το δεύτερο σκέλος έχει και περισσότερο ενδιαφέρον. Αν και τα μέχρι στιγμής δεδομένα συγκλίνουν στο ότι δεν πρόκειται να υποβιβαστεί κανείς.

Δεύτερος άξονας; Πόσες ομάδες θα είναι του χρόνου; Το αναλύουμε και σε ξεχωριστό κομμάτι ότι το «16» που ακούγεται ως φυσική συνέπεια όλων των παραπάνω, δεν είναι και τόσο αποδεκτό πλέον. Αν δεν υποβιβαστεί κανείς, περνάμε στον τρίτο άξονα που αφορά στα κριτήρια συμμετοχής για το επόμενο πρωτάθλημα.

Minimum προϋπολογισμός και γήπεδο

Εδώ το θέμα δεν είναι και τόσο απλό… Οι πρώτες πληροφορίες που έκαναν λόγο για minimum προϋπολογισμό 800 χιλιάδων (!!!) μάλλον ακούγονται ως ανέκδοτο καθώς φέτος ήταν 600 χιλιάδες ενώ η χρονιά, με πολύ λιγότερα έσοδα, αναμένεται πολύ δύσκολη. Το minimum των απωλειών που θα έχει κάθε ομάδα υπολογίζεται σε 200 χιλιάδες ευρώ (τηλεοπτικά, διαφημίσεις, εισιτήρια και άλλα). Παράλληλα είναι πολύ πιθανό να τεθεί και θέμα καταλληλότητας γηπέδου κάτι που πιθανότατα θα στείλει τον Χαρίλαο Τρικούπη από το Μεσολόγγι στην κοντινή Πάτρα, αλλά δημιουργεί μεγάλο θέμα σε Πανιώνιο και Ιωνικό καθώς το «Σοφία Μπεφόν» δεν είναι συμβατό.

Όλα αυτά (κι άλλα πολλά) θα φανούν το απόγευμα της Πέμπτης (21/5) μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΣΑΚΕ όταν και θα έχουμε επίσημες ανακοινώσεις.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ: Να διασφαλίσουν την αξιοπρέπεια

Το βασικό που θέλουν να πετύχουν είναι το minimum της… αξιοπρέπειας και της φερεγγυότητας του νέου πρωταθλήματος. Για το λόγο αυτό θέλουν να συμφωνήσουν σε κάποια κριτήρια συμμετοχής ώστε όλοι να γνωρίζουν, αρκετά νωρίς (από τα μέσα Ιουνίου) ποιες ομάδες θ’ αγωνιστούν και τι πρωτάθλημα θα έχουν. Θα ζητηθούν  εγγυήσεις, συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κάπως έτσι πιστεύουν ότι θα κάνουν ένα πρώτο βήμα ώστε να χτίσουν κάτι… φτωχό αλλά τίμιο. Υπάρχουν βέβαια αρκετά ερωτήματα καθώς οι… μισές (σχεδόν) ομάδες έχουν BAN λόγω οφειλών.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΜΑΔΩΝ: Δεν συμφωνούν με τις 16 

Παρά το γεγονός ότι ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είχε κάνει λόγο για 16 ομάδες στην Basket League, δεν θα πρέπει να το θεωρήσουμε και τόσο σίγουρο. Πλέον οι φωνές εναντίον αυτής της περίπτωσης έχουν πληθύνει και δεν είναι μόνο το Περιστέρι που διαφωνούσε εξ αρχής. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το πρωτάθλημα, με τα ακόμα λιγότερα έσοδα δεν αντέχει τόσες πολλές ομάδες. Ενώ για κάποιους ακόμα και οι… 14 είναι πολλές. Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν δύο προβιβασμοί ενώ απ’ εκεί και μετά όλα είναι θέμα κριτηρίων

ΚΕΝΤΡΙΚΟΠΟΙΗΣΗ: Ναι μεν, αλλά…

Οι «μικρές» ομάδες αλλά και ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ είναι υπέρ της κεντρικοποίησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Θα ήθελαν τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ (που έχουν συμβόλαιο με την COSMOTE) να βρίσκονται στο πλευρό τους και να πάνε όλοι μαζί στο Κρατικό Κανάλι. Έχουν ήδη ζητήσει τη βοήθεια του Λευτέρη Αυγενάκη… Τελος πάντων, την εικόνα αυτή δεν τη λες και καλή όταν μιλάμε για επαγγελματικό πρωτάθλημα ενώ υπάρχουν κι αρκετές ενστάσεις ως προς την κεντρικοποίηση. Πρώτον αν θα δεχτούν οι «μεγάλοι». Και δεύτερον αν είναι δίκαιο να χρησιμοποιείται η δυναμική τους ώστε κάποιοι να κάνουν τους… προέδρους.

ΔΣ ΕΣΑΚΕ- ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ: Άλλο ένα σοβαρό ζήτημα

Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι αν και υπάρχουν έντονες διαφωνίες στην αύξηση των ομάδων σε «16», δεν πρόκειται να υποβιβαστεί κάποια ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι πάντα σε θεωρητικό επίπεδο και με βάση τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι τώρα στη διάθεσή μας, ο Άρης και ο ΠΑΟΚ θα παραμείνουν στην κατηγορία. Το τι ακριβώς θα πετύχουν με αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Και δεν αφορά το ΔΣ του ΕΣΑΚΕ αλλά τους ίδιους. Πάντως σε πρώτη φάση ισχύει ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να υπάρξει (αγωνιστικός) υποβιβασμός.

ΔΣ ΕΣΑΚΕ- ΞΕΝΟΙ: Διχογνωμία για τη μείωση…

Ένα θέμα που έχει πέσει στο τραπέζι αλλά δεν είναι γνωστό αν θα συζητηθεί (καθώς προηγούνται σοβαρότερα ζητήματα) είναι αυτό των ξένων παικτών. Κάποιες ομάδες έθεσαν θέμα μείωσης των θέσεων των ξένων, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Αλλά εδώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα: Αυτομάτως θα γίνουν… υπεραπαραίτητοι  οι Έλληνες παίκτες και μπορεί να αυξηθούν οι θέσεις τους. Όμως θα αυξηθεί (μάλλον ανορθόδοξα) και το κασέ τους. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για ένα θέμα που θα πρέπει να αναλυθεί ενδελεχώς και σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο.

Δημοφιλη Αρθρα