STOIXIMAN BASKET LEAGUE

Η ΕΟΚ αντιδρά και ζητά τήρηση του νόμου από τον ΕΣΑΚΕ

Ο ΕΣΑΚΕ δεν κάνει πίσω στην παράταση, η ΕΟΚ επικαλείται το νόμο και χαρακτηρίζει παράνομη τη διαδικασία, ο Γαλατσόπουλος απαντά περιφρονητικά και η Ομοσπονδία πάει σε έκτακτο ΔΣ
Η ΕΟΚ αντιδρά και ζητά τήρηση του νόμου από τον ΕΣΑΚΕ

Τα ζητήματα στο ελληνικό μπάσκετ είναι πολύ σημαντικά και η ΕΟΚ με τον ΕΣΑΚΕ θα πρέπει να συνεργαστούν για να τα λύσουν.

Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Αν κρίνουμε από τη νέα διάσταση που παρατηρείται ανάμεσα στην ΕΟΚ και τον ΕΣΑΚΕ δεν είμαστε τόσο αισιόδοξοι, πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή κατά την οποία άνοιξε νέος κύκλος αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Κι όλα αυτά με την Ομοσπονδία, που έχει το ρόλο του θεματοφύλακα του ελληνικού μπάσκετ, να διαδηλώνει με κάθε τρόπο ότι «πρέπει να τηρηθούν οι νόμοι» και όπως είπε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, «από τη στιγμή που έχει βάλει την υπογραφή του κάπου δεν πρόκειται να παρανομήσει».

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή να δούμε τις νέες εξελίξεις.

Στο ΔΣ του ΕΣΑΚΕ την Παρασκευή (24/6) υπήρξε σαφής επιβεβαίωση ότι η διαδικασία αδειοδότησης συνεχίζεται όπως ακριβώς γνωρίζαμε. Δηλαδή υπάρχει παράταση ως τις 30 Ιουνίου για τις ΚΑΕ ΑΕΚ, Λάρισα, Άρης και Απόλλωνας Πάτρας.

Ο εκπρόσωπος της ΕΟΚ που ήταν παρών στο ΔΣ του ΕΣΑΚΕ, έκανε συγκεκριμένη ερώτηση: Αν δηλαδή ο ΕΣΑΚΕ επιμένει στην παράταση. Ο πρόεδρος, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, του απάντησε επί λέξει: «Ναι γιατί ο μοναδικός αρμόδιος για το θέμα αυτό είναι ο ΕΣΑΚΕ και κανένας άλλος»

Βεβαίως αυτό δεν άρεσε ούτε στους ανθρώπους της ΕΟΚ και ταυτόχρονα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Από τη στιγμή κατά την οποία υπάρχει υπογραφή του προέδρου της Ομοσπονδίας και ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ τα συμφωνηθέντα, ο Γαλατσόπουλος ούτε ακριβής είναι ούτε έχει το δικαίωμα να είναι τόσο περιφρονητικός.

Είναι ξεκάθαρη η προσπάθειά του να φανεί ότι υπερασπίζεται τις ΚΑΕ λόγω θέσης, πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή κατά την οποία είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ σε πολλά θέματα με πρώτο και καλύτερο αυτό των εσόδων από τη φορολόγηση του στοιχήματος.

Η ΕΟΚ συγκάλεσε έκτακτο ΔΣ για το Σάββατο (25/6).  Στη διάρκεια αυτού, θα ασχοληθεί με το ζήτημα, αφού όπως είχε πρόσφατα τονίσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βαγγέλης Λιόλιος, η ΕΟΚ είχε κληθεί να υπογράψει ως εγγυήτρια του νόμου και ο ΕΣΑΚΕ προχωρά σε κάτι που δεν είναι σύμφωνο με το νόμο.

Είναι δεδομένο ότι η Ομοσπονδία θα αντιδράσει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, επικαλούμενη τη δέσμευση ότι όλα θα γίνουν σύμφωνα με το νόμο.

Ας θυμηθούμε τι είχε πει ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, σχετικά με το θέμα:

Στις 14/3/2022 έγινε μία Γ.Σ στον ΕΣΑΚΕ και συμμετείχε και η ΕΟΚ, όπου αποφασίστηκαν κάποια ωραία πράγματα, όπου ομόφωνα αποφασίστηκε ότι θα φύγουν μπροστά, θα φτιάξουν τα κακώς κείμενα και θα φτιάξουν μία επιτροπή προ-αδειοδότησης, που είχε δύο βασικές αρχές:

Όταν θέλει να συμμετάσχει μία ομάδα πρέπει να διαθέτει ένα ελάχιστο ποσό για να συμμετάσχει που θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 800.000. Δεν είχε σημασία αν έφταναν 2,5 εκατομμύρια. Έπρεπε να δικαιολογούνται τουλάχιστον 800.000 γιατί στο παρελθόν είχαν εμφανιστεί πολύ χαμηλά νούμερα.

Αποφασίστηκε λοιπόν να φτιαχτεί μία επιτροπή όπου είχαν τα χρήματα, συν τα χρήατα με τα χρέη.

Μάλιστα είχαμε μαζευτεί με πρωτοβουλία δικιά μου σε ZOΟΜ και ήταν ενθουσιασμένοι. Είχα πει τις ομάδες που χρωστάνε να μην τις αποκεφαλίσουμε. Τις ομάδες με τα ban – όπου μου ήρθε χαρτί από την FIBA και ξεφτιλιζόμαστε ως χώρα στο εξωτερικό και πρέπει να διαφυλάξουμε το όνομα της ΕΟΚ – είπα ότι η ΕΟΚ θα φτιάξει ένα πλάνο πενταετές στην FIBA.

Για δυο ομάδες μιλάγαμε βέβαια, την ΑΕΚ και τον Άρη. Και ήθελα να βοηθήσω, γιατί ο ρόλος της ΕΟΚ είναι να βοηθάει όλες τις ομάδες. Γιατί σέβομαι την κοινωνία που έχουν αυτές οι ομάδες.

Γιατί είναι οργανισμοί, όχι διοικήσεις. Ενθουσιασμένοι λοιπόν όλοι και αποφασίζουν ομόφωνα την διαδικασία. Και είμαστε παρόντες εμείς από 1η έως 15 Ιουνίου. Δεν παρεμβαίνουμε Υπογράφηκε ομόφωνα όμως αυτή η απόφαση. Κάθε ομάδα συμφώνησε με τα πάντα, με ποινές με ημερομηνίες.

Το έστειλαν στην ΕΟΚ, γιατί ο ΕΣΑΚΕ είναι ανεξάρτητος και αυτόνομος, αλλά όχι αυθαίρετος. Πάνω από όλους είναι η ΕΟΚ. Εμείς είμαστε εδώ να διαφυλάξουμε την νομιμότητα. Δεν ξέρω τι γινόταν πριν. Εμείς όμως θα διασφαλίσουμε την νομιμότητα και σέβομαι όλες τις ομάδες

Έτσι λοιπόν, κάτω από αυτό που ψήφισαν βάλαμε την υπογραφή μας. Αυτό πήγε στον Υπουργό που έβαλε την υπογραφή του. Βάσει αυτής της απόφασης έγινε η επιτροπή αδειοδότησης, που αποφασίστηκε ομόφωνα. Και υπάρχουν και τα πρακτικά αυτής της απόφασης. Και ήταν όλες οι ομάδες ενθουσιασμένες με αυτή την νέα αρχή και το θέλανε για να πάνε σε μία νέα μέρα, για να είμαστε περήφανοι.

Ο νόμος το λέει ξεκάθαρα, μέχρι 15 του μηνός. Το Δ.Σ πήρε παρανόμως την απόφαση να πάρει παράταση 15 μέρες. Γιατί να μην το κάνουμε 30 μέρες, 2 μήνες ή 5 μήνες; Παράνομα. Εγώ σε αυτή την απόφαση έχω βάλει την υπογραφή μου. Την υπογραφή μου δεν την παίρνω. Ό,τι λέει ο νόμος»

Κατά τα άλλα σε ομοφωνία τα μέλη του ΔΣ του ΕΣΑΚΕ συμφώνησαν να υπάρξει αντιπροσωπεία μελών του για συζητήσεις με την ΕΡΤ ώστε να επεκταθεί η μεταξύ τους συνεργασία.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η ΕΟΚ αντιδρά και ζητά τήρηση του νόμου από τον ΕΣΑΚΕ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College