Οι 97,8 πόντοι που πετυχαίνει ο Ολυμπιακός αλλά και η διαφορά των 23,4 πόντων με την οποία φιλοδωρεί τους αντιπάλους του είναι εντυπωσιακά στοιχεία.

Σε υψηλές πτήσεις και μεγάλες διαφορές ο Ολυμπιακός που έχει μπει μέσα στα καλύτερα ρεκόρ στην ιστορία της Basket League

Οι 97,8 πόντοι που πετυχαίνει ο Ολυμπιακός αλλά και η διαφορά των 23,4 πόντων με την οποία φιλοδωρεί τους αντιπάλους του είναι εντυπωσιακά στοιχεία.

Όμως ο Ολυμπιακός με αυτούς τους αριθμούς έχει ήδη καταφέρει να μπει στο Top-5 δύο κατηγοριών σε ό,τι αφορά στην ιστορία του επαγγελματικού πρωταθλήματος, που συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια. Μπορεί να απειλήσει τον Παναθηναϊκό που έχει τα ρεκόρ από τη σεζόν 1992-1993 και μετά; Δεν είναι εύκολο αλλά με βάση τα μαθηματικά, μπορεί. Όσο για το αν μπορεί να προσπεράσει και τον Άρη που έχει τα αντίστοιχα ρεκόρ συμπεριλαμβανομένης και της Α1 Κατηγορίας, εκφράζουμε σοβαρές αμφιβολίες.

Σε κάθε περίπτωση η λογική σύγκριση έχει να κάνει από τη σεζόν 2001-2002 και μετά όταν καθιερώθηκε το χρονόμετρο των 24’’ στην επίθεση (ως τότε ο χρόνος επίθεσης ήταν 30’’). Όμως για ιστορικούς λόγους παραθέτουμε και τα ρεκόρ του μεγάλου Άρη προ 35 χρόνων και στη «γέννηση» της Α1 Κατηγορίας.

Και στις δύο κατηγορίες, λοιπόν, καταδιώκει τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» έχουν τον εκπληκτικό μέσο όρο των 103,8 πόντων στην επίθεση την περίοδο 2019-2020 και είναι η μοναδική ομάδα στην ιστορία του επαγγελματικού πρωταθλήματος που έχει ξεπεράσει το «100» στο μ.ο!

Η επίδοση των 97,8 πόντων που έχει φέτος ο Ολυμπιακός είναι η δεύτερη και η μόνη που βρίσκεται τόσο κοντά στην κορυφαία του Παναθηναϊκού.

Όπως βλέπετε στο σχετικό πίνακα που ακολουθεί, ο Παναθηναϊκός έχει τέσσερις επιδόσεις στο Top-5 αλλά οι «ερυθρόλευκοι» προσπαθούν να «απειλήσουν» την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών.

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

(Στην ιστορία του επαγγελματικού πρωταθλήματος, από 1992-1993 και μετά)

Για την ιστορία και συνολικά από την εποχή της Α1 Κατηγορίας (1986-1987) η καλύτερη επίθεση όλων των εποχών ανήκει στο μεγάλο Άρη της εποχής με 108,7 πόντους. Οι «κιτρινόμαυροι» τελείωσαν τρία πρωταθλήματα με μέσο όρο πάνω από 100 πόντους ενώ μια φορά το πέτυχε ο ΠΑΟΚ. Βεβαίως η παραπάνω επίδοση του Παναθηναϊκού βρίσκεται στην καλύτερη πεντάδα ενώ η φετινή του Ολυμπιακού μπαίνει στην πρώτη δεκάδα όλων των εποχών.

 Ας δούμε το συνολικό πίνακα και σε αυτή την περίπτωση

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

(Από την περίοδο 1986-1987 και μετά)

Σε ό,τι αφορά στη διαφορά, η επίδοση των +23,4 πόντων που έχει φέτος ο Ολυμπιακός είναι η 4η καλύτερη στην ιστορία του επαγγελματικού πρωταθλήματος πίσω από τρεις επιδόσεις του Παναθηναϊκου. Με κορυφαία αυτή των +27,3 πόντων που έχουν οι «πράσινοι» από τη σεζόν 2010-2011. Ο Ολυμπιακός εμφανίζεται για δεύτερη φορά στις πέντε καλύτερες επιδόσεις (σίγουρα είναι η καλύτερη στην ιστορία του) και απομένει να δούμε αν θα ξεπεράσει τον Παναθηναϊκό (χρειάζεται +3,9 πόντους για να τα καταφέρει, στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ

(Στην ιστορία του επαγγελματικού πρωταθλήματος, από 1992-1993 και μετά)

Αν εξετάσουμε αντίστοιχα από την περίοδο 1986-1987 όταν «γεννήθηκε» η Α1 Κατηγορία, θα διαπιστώσουμε ότι το ρεκόρ της διαφοράς ανήκει στον Άρη. Είχε ολοκληρώσει το πρώτο πρωτάθλημα της Α1 με μέσο όρο διαφοράς +29,2 πόντους απέναντι στους αντιπάλους του. Η δεύτερη καλύτερη επίδοση είναι η προαναφερόμενη του Παναθηναϊκού ενώ συνολικά 9 φορές έχει καταγραφεί μέσος όρος διαφοράς μεγαλύτερος των 21,5 πόντων

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ

 (Από την περίοδο 1986-1987 και μετά)

Η γνώμη σας μετρά. Σχολιάστε το άρθρο