Το ερώτημα που πλανάται είναι πόσες αλλά και ποιες ομάδες θα αγωνιστούν στην Basket League την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.

Άρχισαν ήδη τα όργανα ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου καθώς η ΑΕΚ, ο Άρης, η Λάρισα και ο Απόλλων Πάτρας φέρονται εκτός Basket League αλλά υπάρχουν αντιδράσεις.

Το ερώτημα που πλανάται είναι πόσες αλλά και ποιες ομάδες θα αγωνιστούν στην Basket League την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.

Πάντως με τα υπάρχοντα δεδομένα η Basket League  θα περάσει σε μια νέα εποχή. Όχι ανώδυνα αφού ήδη οι φωνές υπάρχουν και ηχούν δυνατά. Η Επιτροπή Αξιολόγησης του ΕΣΑΚΕ σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχει ήδη «κόψει» τις ΚΑΕ ΑΕΚ, Άρης, Λάρισα και Απόλλων Πάτρας. Λογικά υπάρχει ρήτρα εμπιστευτικότητας αλλά τόσο στον ΕΣΑΚΕ όσο και παντού, το σίγουρο είναι ένα: Δεν υπάρχουν μυστικά.

Ήδη με τη διαρροή των ονομάτων των ΚΑΕ, τόσο η ΑΕΚ όσο και ο Απόλλωνας Πάτρας αντέδρασαν και ιδιαίτερα έντονα.

Η ΑΕΚ έκανε λόγο για «διεστραμμένο σενάριο» κι ανέφερε τα εξής:

«H AEK BC με αίσθημα ευθύνης, με αφορμή περίεργες φήμες περί μη αδειοδότησης της Ομάδας μας από τον ΕΣΑΚΕ ενημερώνει τον κόσμο της, αλλά και το φίλαθλο κοινό γενικότερα, ότι:

Η ΑΕΚ ΒC κατέθεσε υπερπλήρη φάκελο, και πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στην Α1 (Basket League).

Η ΑΕΚ BC κατέθεσε εγγυητική επιστολή, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, και αποδεικτικά εξόφλησης και διακανονισμών όλων των αθλητών και προπονητών της.

Η ΑΕΚ BC είναι η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα, που έχει τακτοποιήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο, έχει επενδύσει πάνω από 10.000.000 ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια και μάλιστα «εν μέσω» πανδημίας, ο μέτοχός της έχει πληρώσει πάνω από 2.500.000 ευρώ μόνο εφέτος, προκειμένου για την εξυγίανση της εταιρίας, και συμμετείχε στη διαδικασία αδειοδότησης προσκομίζοντας μόνο ΑΛΗΘΙΝΑ στοιχεία, σε πείσμα κάποιων επιτηδείων, δήθεν εξειδικευμένων, που απαίτησαν να κατατεθούν πλασματικοί προϋπολογισμοί, βασισμένοι σε εικονικά ή ακόμη και σε πλαστά στοιχεία.

Η ΑΕΚ ΒC έχει επιλέξει την οδό της νομιμότητας και δεν πρόκειται να υποστεί οποιαδήποτε συνέπεια, όπως αυτή που τα «παπαγαλάκια» της καταπατημένης ρήτρας εμπιστευτικότητας διαρρέουν από χθες αργά το βράδυ.

Αναμένουμε αρμοδίως επίσημη ενημέρωση, για να δούμε αν πράγματι ισχύει το διεστραμμένο σενάριο, που ακούγεται τις τελευταίες ώρες.

Αν ισχύει, θα επιβεβαιώσει άλλες ομοίως άθλιες φήμες, ότι συγκεκριμένα «κέντρα εξουσίας» και άλλες ομάδες/ΚΑΕ επιδιώκουν με κάθε τρόπο τον αποκλεισμό/αφανισμό της «Βασίλισσας» και του Μάκη Αγγελόπουλου από το ελληνικό μπάσκετ.

Η ΑΕΚ ΒC παραμένει παρούσα και δυνατή στο ελληνικό μπάσκετ, και όπως είναι η πρώτη που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο, όπως είναι η πρώτη που διέδωσε τον πολιτισμό μέσω συγκεκριμένων δράσεων στο ελληνικό μπάσκετ, όπως είναι η πρώτη που διοργάνωσε δύο γιορτές/διοργανώσεις διεθνούς κύρους εντός 3 ετών κυρίως με δικά της έξοδα, όπως είναι η πρώτη ομάδα/ΚΑΕ, που αξιοποίησε και νομιμοποίησε αποκλειστικά με δικά της έξοδα ένα εγκατελειμμένο Ολυμπιακό Ακίνητο, έτσι θα είναι και η πρώτη που θα ξεσκεπάσει τα «κέντρα» και «παράκεντρα», που έχουν αρχίσει να λυμαίνονται το ελληνικό μπάσκετ και το έχουν μετατρέψει σε κακό καφέ οχλαγωγίας, παρανομίας, τζόγου και στοιχηματισμού εις βάρος κάποιων ομάδων, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν μικροπροσωπικά και μικροομαδικά συμφέροντα, αλλά και για να ικανοποιήσουν κρυφές ματαιοδοξίες.

Αν η ΑΕΚ BC δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου και του κανονισμού, ας ξεκινήσει η κάθαρση απ’ αυτήν.

Έφτασε η ώρα, όμως, να μας πουν κάποιοι πρόεδροι νυν και επίδοξοι, πώς φτιάχνουν τους κανονισμούς, πώς έκαναν πρωταθλήματα μέχρι τώρα, πώς δέχονταν και δέχονται ομάδες να παίξουν, με ποια οικονομικά στοιχεία μετόχων, δανειστών, με τι συμβόλαια παικτών.

Ήρθε η ώρα για «mani pulite» στο ελληνικό μπάσκετ.

Ας αρχίσουν κάποιοι να δίνουν εξηγήσεις, και ας αφήσουν την ΑΕΚ να τηρεί το νόμο και να μην προσκομίζει πλαστά και εικονικά στοιχεία για να παίζει στο Πρωτάθλημα».

Μάλιστα υπήρξε και συνέχεια στον «σεισμό» που προκλήθηκε στην Basket League απ’ αυτά τα σενάρια. Ο αντιπρόεδρος της ΑΕΚ, Σταύρος Δουβής υπέβαλλε εγγράφως προς τον ΕΣΑΚΕ την παραίτησή του από μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης.

«Αποχώρησε καταγγέλλοντας τους χειρισμούς της Επιτροπής» ανέφερε χαρακτηριστικά η ΚΑΕ ΑΕΚ.

Και ο Απόλλωνας Πάτρας απάντησε με μια επίσης αιχμηρή ανακοίνωση:

«Ο Απόλλων θα είναι και του χρόνου πιο δυνατός στην Basket League! Δεν συνηθίζουμε να απαντάμε σε διαρροές, αλλά αυτή τη φορά θα το κάνουμε. Για να το ξεκαθαρίσουμε και διαβεβαιώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τους φιλάθλους που αγαπούν την ομάδα μας, όλους όσοι είναι δίπλα μας και τους χορηγούς, που μας στηρίζουν.

Ο Απόλλων θα είναι και του χρόνου πιο δυνατός στην Basket League!»

Αυτά που λέτε. Η εισήγηση της Επιτροπής θα πάει προς έγκριση στο ΔΣ του ΕΣΑΚΕ που θα γίνει την Πέμπτη (16/6) κι αν γίνει αποδεκτή τότε οι τέσσερις ΚΑΕ θα έχουν δικαίωμα προσφυγής στο Δευτεροβάθμιο.

Που θα αποφασίσει άμεσα.

Κατά τα άλλα υπήρξε και η φήμη περί εισόδου του ΑΠΟΕΛ στην Basket League τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά και είναι αλήθεια ότι ενδιαφέρον υφίσταται αλλά δεν έχει εκφραστεί επίσημα. Μάλιστα πριν από περίπου 15 χρόνια είχε παρουσιαστεί παρόμοιο αίτημα με την (πολύ εύπορη τότε) ΑΕ Λεμεσού αλλά δεν είχε προχωρήσει η υπόθεση.

Γιατί; Μα μιλάμε πλέον για υπερεθνικό πρωτάθλημα αφού η Κύπρος είναι ξεχωριστό Κράτος και βέβαια η υπόθεση εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν είναι εύκολη η υπόθεση.

Αν αναζητήσουμε wild cards για την Basket League οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέρον από Ιωάννινα, Καλαμάτα και Τρίκαλα που πάντως ακόμα δεν έχει γίνει κάτι το επίσημο.

Απομένει να δούμε που θα καταλήξει αυτή η ιστορία και τι μορφή θα έχει τη νέα σεζόν η Basket League.