menu

Να παίζουν επειδή το αξίζουν όχι επειδή είναι Έλληνες

Author Νίκος Μπουρλάκης
Να παίζουν επειδή το αξίζουν όχι επειδή είναι Έλληνες

Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας σχετικά με την ενδεχόμενη αύξηση των ξένων ότι δηλαδή πρέπει να παίζουν οι Έλληνες.

Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας σχετικά με την ενδεχόμενη αύξηση των ξένων ότι δηλαδή πρέπει να παίζουν οι Έλληνες.

Και σ’ αυτό είμαστε κάθετοι: Οι Έλληνες παίκτες θα πρέπει να βρουν χώρο, χρόνο και πλάνο προκειμένου να παίζουν στην Basket League. Όπως επίσης κι από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε απέναντι στην ενδεχόμενη αύξηση των ξένων παικτών. Θεωρούμε ότι στην κατάσταση που έχει φτάσει το μπάσκετ στην Ελλάδα θα έπρεπε να συζητάμε αναπτυξιακό πλάνο και επένδυση στους γηγενείς και όχι αύξηση των ξένων.

Η λέξη «πλάνο» προφανώς και είναι σημαντική για το θέμα μας. Η συμμετοχή των Ελλήνων παικτών θα πρέπει να βγαίνει μέσα από συγκεκριμένη παραγωγική κι αναπτυξιακή διαδικασία. Θα πρέπει να το επιζητούν και οι ίδιοι άλλωστε, δηλαδή να βελτιώνονται και μέσα από την πρόοδό τους να διεκδικούν τη θέση τους.

Με τις τοποθετήσεις που έγιναν από τον ΕΣΑΚΕ διαφωνώ κάθετα. Η Λίγκα (και στη δευτερολογία του ο Γιώργος Πανταζόπουλος) συμπεριφέρονται λες και… δε ξέρουν τίποτα! Οι ανακοινώσεις που βγήκαν αποτελούν μνημείο ασάφειας και ποντιοπιλατισμού.

Με την ανακοίνωση του ΠΣΑΚ θα έλεγα ότι συντάσσομαι αν έλειπε μια πρόταση ενώ υπήρχε κι άλλη μια. Το «θα μας βρείτε απέναντι» δε συνιστά επ ουδενί πρόθεση για διάλογο και θα μπορούσε να λείπει. Το ότι ταυτόχρονα με τη συμμετοχή των Ελλήνων θα έπρεπε να απαιτείται πλάνο πρόοδου κι εξέλιξης, έλειπε ενώ δεν έπρεπε.

Ο ΠΣΑΚ βεβαίως και θα πρέπει να προασπίσει τα συμφέροντα των μελών του και να υποστηρίζει ότι οι γηγενείς θα πρέπει να παίζουν. Ταυτίζομαι απόλυτα. Με την επισήμανση να παίζουν επειδή το αξίζουν και όχι λόγω της ταυτότητάς τους.

Θα μπορούσε ο Σύνδεσμος των Καλαθοσφαιριστών να ανοίξει διάλογο για διπλό δελτίο (π.χ) ή για δημιουργία αναπτυξιακής Λίγκας. Ώστε μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα να προωθούνται οι Έλληνες παίκτες και να παίζουν επειδή είναι έτοιμοι. Όχι επειδή είναι Έλληνες.

Παράλληλα αυτή η διαδικασία καθιστά αναγκαία την παρουσία παικτών μόνο και μόνο επειδή είναι γηγενείς. Αποτέλεσμα είναι, ειδικά αυτό το καλοκαίρι να έχουν εκτοξευτεί οι απαιτήσεις ορισμένων σε απίστευτα επίπεδα. Σε βαθμό όχι απλώς υπερβολικό αλλά και παράλογο…

Από την άλλη, η δικαιολογία της «λειψανδρίας» των Ελλήνων παικτών που επικαλούνται οι ΚΑΕ όσο κι αν είναι ρεαλιστική, εν τούτοις δε μπορεί να μας οδηγήσει σε λανθασμένα μονοπάτια. Δηλαδή επειδή υπάρχει θέμα στην παραγωγή των Ελλήνων να βάλουμε μέσα… φουλ των ξένων; Ή μήπως να κοιτάξουμε να βελτιώσουμε την παραγωγή;

Θα μας πείτε ότι οι ΚΑΕ είναι Ανώνυμες Εταιρείες αλλά κι εδώ υπάρχουν ενστάσεις. Πρώτον, ο αθλητισμός ακόμα κι ο επαγγελματικός δεν είναι λογιστικά βιβλία. Δεύτερον, το μπάσκετ δεν αποφέρει κέρδη κάτι που μπορούν να βελτιώσουν καλύτερα μέσω της παραγωγής. Και τρίτο, πολλές φορές επικαλούνται το… καλό του μπάσκετ και της Εθνικής. Αφού το επικαλούνται ας δικαιολογήσουν κιόλας την έγνοια τους.

Επί της ουσίας: Είναι πρόβλημα ΣΥΝΟΛΙΚΟ του ελληνικού μπάσκετ. Αν θέλουν το καλό των Ελλήνων παικτών, ας το δείξουν. Και οι δύο πλευρές. Όχι επιδεικνύοντας… ταυτότητα αλλά μέσα από συγκεκριμένο πλάνο ανάπτυξης, εξέλιξης και προόδου.

Αν δεν το έχουν καταλάβει, το πρόβλημα είναι μεγάλο. Αν το έχουν καταλάβει αλλά ενδιαφέρονται μόνο για την εταιρεία (ΚΑΕ) τους, τότε να μην ξαναπιάσουν στο στόμα τους το… καλό του ελληνικού μπάσκετ και την Εθνική ομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΣΑΚΕ: Το ελληνικό μπάσκετ πονάει και συζητούν αύξηση ξένων!

Αντετοκούνμπο: Ο τραυματισμός, η τάπα, το κάρφωμα… ο ΤΙΤΛΟΣ (Vid)

e-Sportime (18/7): Κατέβασε την ηλεκτρονική εφημερίδα – Ο Βράνιες στο σπίτι του!

 

#Tags

Sportime Extras