Για να προχωράς πρέπει να έχεις ιδέες και αποφάσεις και η επιστροφή του φάιναλ φορ στο Κύπελλο μας δείχνει αυτό ακριβώς.

Η επιστροφή του φάιναλ φορ στο Κύπελλο είναι πολύ καλό νέο και δείχνει την πρόθεση της Ομοσπονδίας να προχωρήσει και να μη μένει πίσω

Για να προχωράς πρέπει να έχεις ιδέες και αποφάσεις και η επιστροφή του φάιναλ φορ στο Κύπελλο μας δείχνει αυτό ακριβώς.

Μετά και τη νίκη του Προμηθέα επί του ΠΑΟΚ, συμπληρώθηκαν οι ομάδες που θα αγωνιστούν στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου. Θα διεξαχθεί στο διάστημα 18-20 στο Ηράκλειο και φυσικά θα δώσει στον κόσμο το έναυσμα να παρακολουθήσει μια ενδιαφέρουσα διοργάνωση με τέσσερις σπουδαίες ομάδες.

Παράλληλα δίνει και το σύνθημα ότι ο κόσμος θα πρέπει να βλέπει το μπάσκετ σα γιορτή. Οι ίδιες οι ομάδες θα πρέπει να υπερασπιστούν τη διοργάνωση και να κάνουν τα πάντα ώστε να ενισχύσουν τη δυναμική της και να την κάνουν ακόμα καλύτερη. Κάποια στιγμή έπρεπε να υπάρξουν τολμηρές αποφάσεις διότι δε μπορούσαμε να ζούμε σε αυτό το καθεστώς.

Το φάιναλ φορ επιστρέφει για να μείνει

Συνολικά έχουν γίνει 46 διοργανώσεις Κυπέλλου κι απ’ αυτές μόνο οι δέκα περιλαμβάνουν φάιναλ φορ. Δε μπορώ να ξέρω κατά πόσο είναι τιμητικό ή θετικό αυτό για το ελληνικό μπάσκετ, αλλά σίγουρα καλή εντύπωση δεν αφήνει.

Το πρώτο φάιναλ φορ έγινε στη Λαμία (1994-1995) όπως- κατά διαβολική σύμπτωση- και το τελευταίο (2003-2004). Πρώτος νικητής σε φάιναλ φορ ήταν ο ΠΑΟΚ που επικράτησε του Πανιωνίου στον τελικό ενώ οι άλλες δύο ομάδες της διοργάνωσης ήταν ο Άρης και ο Ηλυσιακός.

Στο τελευταίο  (2004) στη Λαμία συνέβησαν θλιβερά έκτροπα, καθώς οι χούλιγκανς του Άρη και του Ολυμπιακού σχεδόν ισοπέδωσαν την πόλη. Οι έντονες διαμαρτυρίες του δημάρχου, η έκταση των επεισοδίων και η κατακραυγή οδήγησαν την ΕΟΚ να αποσύρει την οποιαδήποτε σκέψη για φάιναλ φορ.

Φτάσαμε στο σημείο να μπαίνουν 600+600 οπαδοί κάθε ομάδας και μια γιορτή να γίνεται σκέτη ντροπή για το μπάσκετ και τον αθλητισμό. Η λογική «δεν κάνω κάτι αρκεί να έχω το κεφάλι μου ήσυχο» δεν είναι υπέρ της προόδου.

Η νέα διοίκηση της ΕΟΚ από την πρώτη στιγμή έθεσε ως προτεραιότητα την επιστροφή του φάιναλ φορ. Διότι πρέπει να ριζωθεί στη νοοτροπία του κόσμου (αλλά και των ομάδων) η αίσθηση ότι το μπάσκετ, ο αθλητισμός, ο αγώνας, είναι γιορτή. Τελεία και παύλα

Οι πόλεις

Ως μια ιστορική αναδρομή ας θυμηθούμε που φιλοξενήθηκαν τα 10 φάιναλ φορ

1995 και 2004 στη Λαμία

1996 στην Πάτρα

1997 και 2001 στο ΟΑΚΑ

1998 στη Θεσσαλονίκη (Αλεξάνδρειο)

1999 και 2002 στο ΣΕΦ

2000 στη Θεσσαλονίκη (PAOK Sports Arena)

2003 στη Λάρισα

Για τέταρτη φορά μαζί Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ

Οι τρεις μεγάλοι του κέντρου, θα βρεθούν μαζί σε φάιναλ φορ Κυπέλλου για τέταρτη φορά. Η πρώτη ήταν στο ΟΑΚΑ, την περίοδο 1996-1997 όταν ο Ολυμπιακός κατέκτησε το τρόπαιο, αφού είχε αποκλείσει στον ημιτελικό την ΑΕΚ ενώ ο Παναθηναϊκός είχε ηττηθεί, στον άλλο ημιτελικό από τον Απόλλωνα Πάτρας. Κάτι που οδήγησε στην απομάκρυνση του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς από τον «πράσινο» πάγκο.

Την επόμενη σεζόν, στο «Αλεξάνδρειο», η ΑΕΚ απέκλεισε τον Ολυμπιακό, ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε από τον Άρη που πήρε τελικά το τρόπαιο.

Φτάνουμε μετά στην περίοδο 2000-2001 στο ΟΑΚΑ όπου ο Παναθηναϊκός απέκλεισε τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό αλλά το Κύπελλο το πήρε η ΑΕΚ (είχε νικήσει τον Ηρακλή στον άλλο ημιτελικό).

Θα είναι η τέταρτη φορά που και οι τρεις θα βρεθούν σε φάιναλ φορ Κυπέλλου. Το μόνο φάιναλ φορ που έγινε χωρίς την παρουσία τουλάχιστον ενός από τους τρεις, είναι το πρώτο. Στη Λαμία, με Κυπελλούχο τον ΠΑΟΚ και φιναλίστ τον Πανιώνιο.

Παρεμπιπτόντως η κλήρωση για τα ζευγάρια των ημιτελικών θα διεξαχθεί τη Δευτέρα (7/2) και θα μεταδοθεί μέσω Live Streaming από το επίσημο κανάλι της ΕΟΚ.