ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Εθνική ομάδα: Η πονεμένη ιστορία των Προολυμπιακών με 1/14 προκρίσεις!

Το Προολυμπιακό τουρνουά προκαλεί πόνο και άσχημες αναμνήσεις στην Εθνική ομάδα που σε λίγη ώρα μπαίνει σε νέα δοκιμασία, στον Καναδά αυτή τη φορά.
Εθνική ομάδα: Η πονεμένη ιστορία των Προολυμπιακών με 1/14 προκρίσεις!

Το Προολυμπιακό τουρνουά προκαλεί πόνο και άσχημες αναμνήσεις στην Εθνική ομάδα που σε λίγη ώρα μπαίνει σε νέα δοκιμασία, στον Καναδά αυτή τη φορά.

Βέβαια η Εθνική ομάδα δεν είναι το φαβορί. Βρίσκεται στην Βικτόρια με έναν προπονητή- θρύλο (Ρικ Πιτίνο) αλλά και με πολλές απουσίες. Με μια ομάδα που θέλει να παλέψει για το καλύτερο, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί! Οι απώλειες είναι σημαντικές. Κι επηρεάζουν ένα μεγάλο κομμάτι της αγωνιστικής λειτουργίας της ομάδας. Που ως το… απόλυτο αουτσάιντερ θα κάνει ό,τι μπορεί.

Κι απέναντι στην ίδια την ιστορία. Γιατί το λέμε αυτό;

Σε 14 συμμετοχές μόνο μία πρόκριση!!!

Η ιστορία των προολυμπιακών τουρνουά είναι παλιά. Το ίδιο παλιά είναι και η σχέση της Ελλάδας με αυτά. Και μόνο γεμάτη από επιτυχίες δεν είναι για το ελληνικό μπάσκετ… Βλέπετε, η Εθνική Ανδρών έχει συμμετάσχει συνολικά 14 φορές σε προολυμπιακά τουρνουά, παγκόσμια ή ευρωπαϊκά. Και με εξαίρεση το τουρνουά του 2008, το μοναδικό που διοργανώθηκε επί ελληνικού εδάφους, δεν κατάφερε ποτέ άλλοτε να πάρει ένα “εισιτήριο” για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Εθνική Ανδρών συμμετείχε για πρώτη φορά σε προολυμπιακό τουρνουά το 1952 στο Ελσίνκι, δίχως να πάρει την πρόκριση για την τελική φάση. Εκείνη η διοργάνωση, βέβαια, πιο πολύ με προκριματικό γύρο έμοιαζε, παρά με προολυμπιακό τουρνουά. Η ουσία είναι ότι η Ελλάδα δεν μπόρεσε να προκριθεί, όπως συνέβη και το 1956, στο τουρνουά που διοργανώθηκε στο Κάιρο.

Τα παγκόσμια προολυμπιακά τουρνουά “γεννήθηκαν” επισήμως ως θεσμός το 1960. Το 1ο διοργανώθηκε στη Μπολόνια, δίχως επιτυχία και εκείνη τη φορά για την ελληνική ομάδα. Τέσσερα χρόνια μετά η Ελλάδα συμμετείχε στο 1ο ευρωπαϊκό προολυμπιακό τουρνουά που φιλοξένησε τον Ιούνιο του 1964 η Γενεύη, ούτε εκεί όμως κατάφερε να τα πάει καλύτερα. Ανάλογη ήταν η τύχη της και στο 2ο ευρωπαϊκό τουρνουά του 1968 στη Σόφια, όπως και το 1972, όταν απέτυχε να προκριθεί τόσο μέσω του ευρωπαϊκού τουρνουά του Αμστερνταμ, όσο και του παγκόσμιου του Άουγκσμπουργκ.

Έπειτα από τόσες αποτυχίες στη σειρά, η Ελλάδα δεν μπήκε καν στον κόπο να συμμετάσχει σε κάποιο από τα δύο προολυμπιακά τουρνουά που διεξήχθησαν το 1976 (το ευρωπαϊκό στο Εδιμβούργο και το παγκόσμιο στο Χάμιλτον του Καναδά). Η επόμενη προσπάθεια, λοιπόν, έγινε το 1980 στην πόλη Βεβέ της Ελβετίας, όπου κατέλαβε τη 15η θέση, παρότι είχε για πρώτη φορά στη σύνθεσή της τον Νίκο Γκάλη!

Η Εθνική ομάδα την… έπαθε από τους Βρετανούς!

Το 1984, στο Προολυμπιακό της Γαλλίας, η Μεγάλη Βρετανία αποδείχθηκε δήμιος της Εθνικής μας ομάδας. Παρά τους 45 πόντους του Γκάλη (είχε 20 ο Μάνθος Κατσούλης και από 12 οι Γιαννάκης και Φασούλας) οι Βρετανοί επικράτησαν 106-104 κι έβαλαν τέλος στα όνειρα πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες.

Το 1988 στο Σερτόχενμπος της Ολλανδίας, ο Χοσέ Μπιριούκοφ ήταν ο… δαίμονας! Με 24 πόντους οδήγησε την Ισπανία στη νίκη με 91-84 επί του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και τελικά… στην πρόκριση. Που ήρθε μέσω της ελληνικής ομάδας μετά τη νίκη (91-88) επί της Ιταλίας και τον Αντονέλο Ρίβα να ρωτάει «γιατί;» τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Η Εθνική μας ήταν… αδιάφορη μετά την ήττα από την Ισπανία ενώ οι Ιταλοί με νίκη επί της Ελλάδας, προκρίνονταν!

Το 1992, στην Μούρθια ο μεγάλος Ντέντλεφ Σρεμπφ (με 20 πόντους και άλλα τόσα ριμπάουντ) έκοψε τα όνειρα της Εθνικής μας ομάδας για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Η Γερμανία επικράτησε 85-76 της Εθνικής μας ομάδας και πέρασε στην τελική φάση μαζί με τους Κροάτες από τον δικό μας Όμιλο.

Το 2012, ο εφιάλτης ονομαζόταν Αντε Νταγκουντούρο! Ο Νιγηριανός πέτυχε το μοναδικό του τρίποντο στην διοργάνωση και οδήγησε την ομάδα του σε νίκη με 80-79 επί της Εθνικής Ελλάδας, στο Προολυμπιακό του Καράκας, στην Βενεζουέλα. Ήταν το τέλος των ονείρων της Εθνικής για το ταξίδι στο Λονδίνο.

Τέλος το 2016 στο Τορίνο, ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς με 20 πόντους και ο Ντάριο Σάριτς με 16 ήταν εκείνοι που έκοψαν το δρόμο της Εθνικής προς το Ρίο. Η Κροατία νίκησε την Ελλάδα με 66-61 και τελικά πήρε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Και η εξαίρεση του 2008

Το 2008 ήταν η μόνη… τυχερή διοργάνωση που η Εθνική ομάδα κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για το Πεκίνο. Το Προολυμπιακό έγινε στην Αθήνα και με άνετες νίκες επί του Λιβάνου (119-62), της Βραζιλίας (89-69), της Νέας Ζηλανδίας (75-48) και του Πουέρτο Ρίκο (88-63) η Εθνική ομάδα ταξίδεψε στην Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φτιάξτε καφέ για ξενύχτι, έχει Εθνική ομάδα και Γιάννη

Προνόμια εμβολιασμένων: Έτσι θα λειτουργούν εστίαση, χώροι ψυχαγωγίας και γήπεδα

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εθνική ομάδα: Η πονεμένη ιστορία των Προολυμπιακών με 1/14 προκρίσεις!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College