Στις 22 Οκτωβρίου του 1950 υπήρξε η έναρξη του πρώτου Μουντομπάσκετ, που διεξήχθη στην Αργεντινή.

Στις 22 Οκτωβρίου του 1950, άρχισε το πρώτο Μουντομπάσκετ στην Αργεντινή. Στο οποίο η διοργανώτρια χώρα πήρε το βαρύτιμο τρόπαιο κόντρα σε μία ομάδα της Chevrolet.

Στις 22 Οκτωβρίου του 1950 υπήρξε η έναρξη του πρώτου Μουντομπάσκετ, που διεξήχθη στην Αργεντινή.

Την ιδέα της πραγματοποίησης του πρώτου Μουντομπάσκετ, την είχε ο Άγγλος γενικός γραμματέας της FIBA, Ρενάτο Γουίλιαμ Τζόουνς (1906-1981).

Ο οποίος ήθελε να δημιουργηθεί ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στο μπάσκετ, στα πρότυπα του αντίστοιχου στο ποδόσφαιρο.

Έτσι κατέθεσε την σχετική πρόταση, στα περιθώρια της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων το 1948 στην Αγγλία.

Οι σύνεδροι την αποδέχθηκαν και η Αργεντινή ήταν η πρώτη χώρα που ανέλαβε να διοργανώσει τα παιχνίδια. Μάλιστα ήταν και η μοναδική υποψήφια, από την στιγμή που από την Ευρώπη δεν εξέφρασε καμία χώρα ενδιαφέρον.

Όλη η ήπειρος ήταν άλλωστε «πληγωμένη» από τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν είχε περιθώρια για να έχει την ευθύνη μίας σπουδαίας διοργάνωσης.

Τα παιχνίδια έγιναν όλα στο «Λούνα Παρκ», του Μπουένος Άιρες και μετά από την ολοκλήρωση τους, στην τελική φάση ισοβάθμησαν η Αργεντινή και η ομάδα της Chevrolet από το Ντένβερ. Αφού οι ΗΠΑ σνόμπαραν την διοργάνωση και δεν πήραν μέρος σ’ αυτή.

Στον μεγάλο τελικό (3 Νοεμβρίου) η Αργεντινή μπροστά σε 25.000 κόσμου, πήρε την νίκη 64-50 κόντρα στην ομάδα από την Αμερική και παράλληλα κέρδισε το βαρύτιμο τρόπαιο.

Μάλιστα η διοργανώτρια χώρα κατάφερε σε έξι συνολικά παιχνίδια, να μην γνωρίσει την ήττα σε κανένα από αυτά. Τρίτη αναδείχθηκε η Χιλή, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως δεν πήρε μέρος καμία χώρα από την Ασία και την Ωκεανία.

Ενώ και η Ουρουγουάη που συμμετείχε, αποσύρθηκε, επειδή στην Αργεντινή δεν δέχθηκαν να χορηγήσουν βίζα στους δημοσιογράφους της.

Υπήρχε επίσης ένας αγώνας που δεν κρίθηκε στο παρκέ. Ανάμεσα στην Γιουγκοσλαβία και την Ισπανία, με την πρώτη να μην κατεβαίνει να παίξει λόγω της παρουσίας του δικτάτορα Φράνκο στην δεύτερη. Έτσι το ματς κατοχυρώθηκε στους Ίβηρες με σκορ 2-0.

Στην βαθμολογία όμως πάτωσαν και οι δύο. Έτσι βρέθηκαν στις δύο τελευταίες θέσεις (9η και 10η).