×

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Euroleague: Ο πόλεμος των «περικοπών»


Το ευρωπαϊκό μπάσκετ ζει όχι μόνο στον ρυθμό το κορονοϊού, που έχει παραλύσει τα πάντα με την φονική επέλαση. Κινείται και γύρω από τα «ψαλίδια» που έχουν βγάλει οι ομάδες, οι οποίες προσπαθούν να κάνουν περικοπές στα συμβόλαια των παικτών, για να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται, που λέει και ένα επικό τραγούδι των αδελφών Κατσιμίχα.

Τα «λουκέτα» (άλλα οριστικά όπως στη Basket League, και άλλα προσωρινά μέχρι να φανεί αν θα υποχωρήσει η λαίλαπα του Covid-19) που έχουν μπει στα πρωταθλήματα και τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις έχουν προκαλέσει τεράστιες οικονομικές απώλειες στις ομάδες.

Οι σύλλογοι βλέπουν τα ταμεία να αδειάζουν, αφού τα έσοδα «χτυπήθηκαν» από τον ιό. Έτσι προσπαθούν να επιβάλουν περικοπές στα συμβόλαια των παικτών, για να μειωθεί κάπως η χασούρα.

Τα «ψαλίδια» που έχουν βγάλει οι ομάδες έχουν αρχίσει να προκαλούν πόλεμο ανάμεσα στους συλλόγους και στους παίκτες. Στην Ελλάδα το όλο θέμα είναι ακόμα στις διαπραγματεύσεις. Ο ΕΣΑΚΕ και οι ομάδες έχουν προτείνει να πάρουν οι παίκτες το 70% των συμβολαίων, ο ΠΣΑΚ θέλει το 80% και όλα δείχνουν ότι οι δυο πλευρές θα τα βρούνε, καθώς η απόσταση είναι μικρή.

Πληρωμές μέχρι Απρίλιο στη Ρωσία

Σε διαπραγματεύσεις βρίσκονται και οι ομάδες άλλες χωρών. Στην Ρωσία οι σύλλογοι θέλουν να πληρώσουν τα συμβόλαια των παικτών μέχρι τον Απρίλιο, καθώς η σεζόν τελείωσε. Αυτό φυσικά δεν αρέσει στους παίκτες. Στην Λιθουανία δεν έχουν μπει ακόμα σε… νούμερα.

Αρχικά σύλλογοι όπως η Ζαλγκίρις μίλησαν για πάγωμα πληρωμών, αλλά το θέμα δεν έχει περάσει στην τελική φάση.

Στην Ιταλία, που έχει χτυπηθεί όσο καμία χώρα από τον Covid-19 το όλο θέμα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, ενώ το ίδιο ισχύει και σε Τουρκία, Ισραήλ, Γερμανία και Γαλλία.

Χαμός στην Μπαρτσελόνα

Στην Ισπανία κάθε ομάδα κάνει μόνη της τις διαπραγματεύσεις με τους παίκτες. Το χορό έσυρε η Μπαρτσελόνα, η οποία μάλιστα βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου ανάμεσα στους παίκτες της. Πριν καιρό η ομάδα είπε ότι θα κάνει περικοπές. Οι παίκτες αντέδρασαν έντονα, καθώς το ύψος των περικοπών φτάνει και στο 70%.

Ο Νάτσο Ροντρίγκεθ, υπεύθυνος του τμήματος μπάσκετ, ενημέρωσε τους παίκτες για το «ψαλίδι» και τους ζήτησε να βάλουν νερό στο κρασί τους και να δεχτούν την μείωση του 70%, καθώς η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Οι παίκτες αντέδρασαν όμως, και μάλιστα ο Νάτσο Ροντρίγκεθ τους είπε ότι αν δεν αλλάξουν στάση, δεν θα τους δοθούν κάποια από τα πριμ.

«Προδοσία» Μίροτιτς

Ο Νίκολα Μίροτιτς ήταν αρχικά αντίθετος με την μείωση. Έδειξε σε όλους τους τόνος ότι είναι αντίθετος στις περικοπές και ήταν στο πλευρό των συμπαικτών του. Να όμως, που άλλαξε στάση, έκανε «κωλοτούμπα» και «πούλησε» τους συμπαίκτες του, κάτι που προκαλεί «εμφύλιο» στις τάξεις των παικτών.

Ο Μίροτιτς συναντήθηκε με τον πρόεδρο του συλλόγου, Χοσέπ Μαρία Μπαρτομέου και τα βρήκε μαζί του.

Ο παίκτης μάλιστα εξήγησε στο twitter ότι δεν πιέστηκε να πει το «ναι», όπως είχε αναφέρει η «Marca». Τόνισε ότι συμφώνησε με την διοίκηση χωρίς πίεση, έχοντας ως γνώμονα το καλό του συλλόγου.

Οσο για την Ρεάλ, τα σενάρια λένε ότι η ομάδα δεν θέλει να «ψαλιδίσει» τα συμβόλαια. Ακόμα όμως, είμαστε στην αρχή του τσουνάμι και κανείς δεν ξέρει τι θα ξημερώσει αύριο…