Τόσο καιρό ο Τζόρντι Μπερτομέου αντιμετώπιζε το αντάρτικο κάποιων ομάδων (κυρίως του Παναθηναϊκού). Τώρα πέρασε στην απέναντι όχθη.

Κανείς δεν πιστεύει ότι ο Τζόρντι Μπερτομέου θα αποχωρήσει έτσι απλά και πιθανότατα άνευ μάχης. Και ήδη αποκαλύφθηκε ότι πέρασε στον κλεφτοπόλεμο.

Τόσο καιρό ο Τζόρντι Μπερτομέου αντιμετώπιζε το αντάρτικο κάποιων ομάδων (κυρίως του Παναθηναϊκού). Τώρα πέρασε στην απέναντι όχθη.

Κι αυτό διότι ξεκάθαρα ο Μπερτομέου δεν πρόκειται να παραδοθεί χωρίς μάχη. Έχοντας ως οχύρωμα τη δεδομένη στήριξη τριών ισχυρών ισπανικών ομάδων (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπασκόνια) και με την εμπειρία ετών στο να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί, θα κάνει τις κινήσεις του.

Οι μέτοχοι αποφάσισαν ότι το καλοκαίρι ο Ισπανός θα αποχωρήσει. Θα έχει κλείσει 22 χρόνια στην Euroleague και θα ετοιμάζεται να παραδώσει. Χωρίς μάχη; Δύσκολο… Δε σημαίνει βέβαια ότι θα πετύχει.

Ήδη έριξε τις πρώτες… πέτρες. Μέσω ισπανικών ΜΜΕ βγήκε η διαρροή ότι ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η Μακάμπι επιθυμούν την επιστροφή της διοργάνωσης στην FIBA. 

Κάτι βέβαια που απέχει χιλιόμετρα από την πραγματικότητα, αλλά όλοι κατάλαβαν πως πίσω απ’ αυτό το δημοσίευμα κρύβεται ο Ισπανός. Ότι δηλαδή η… πηγή της πληροφορίας ήταν ο Μπερτομέου.

Όπως είναι ξεκάθαρο ότι πίσω από το ρεπορτάζ της Marca για «συνεργασία NBA-FIBA- εγχώριων πρωταθλημάτων για ευρωπαϊκή περιφέρεια που θα καταστρέψει την Euroleague» αποτελεί ακόμα ένα ανταρτοπόλεμο του Μπερτομέου.

Είναι ξεκάθαρο τι θέλει να κάνει ο έμπειρος Ισπανός παράγοντας: Να υποκινήσει τις υπόλοιπες ομάδες σε μια διχαστική κίνηση στο μέτωπο που έχει δημιουργηθεί. Η αλήθεια είναι ότι οι προαναφερόμενες ομάδες θέλουν να υπάρχει θετικό κλίμα και συνεργασία με την FIBA και όχι πολεμική ατμόσφαιρα.

Θέλουν ενωμένο το ευρωπαϊκό μπάσκετ διότι μόνο έτσι θα μπορέσει να παγιώσει μια σημαντική εμπορική αξία.

Γνωρίζουν ότι υπό αυτό το καθεστώς, το οποίο υποδαύλισε ο Μπερτομέου υπό την ανοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των μετόχων (για να λέμε την αλήθεια) το ευρωπαϊκό μπάσκετ δε μπορεί να πετύχει κάτι.

Είναι και δικό τους λάθος (της συντριπτικής πλειοψηφίας των μετόχων δηλαδή) που η Euroleague σταδιακά έγινε προσωποκεντρική διοργάνωση και ο Μπερτομέου απέκτησε καθεστωτική αντίληψη.

Ο Ισπανός θα κάνει ανταρτοπόλεμο. Είναι δεδομένο. Θα προσπαθήσει να ξαναβρεί συμμάχους. Όμως με τα υπάρχοντα δεδομένα τίποτα δεν οδηγεί σε προοπτική επανάκαμψής του.

Παράλληλα, οι έρευνες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται να προκύψουν επιπλέον στοιχεία εναντίον του. Απ’ εδώ και στο εξής θα πάμε σε πόλεμο τακτικής. Το βασικό μέλημα των μετόχων είναι να προχωρήσει το μπάσκετ στη νέα του εποχή, χωρίς να υπάρξει δυσφήμηση της εταιρείας (και της διοργάνωσης κατ’ επέκταση) και όλα να καταλήξουν εκεί που πρέπει.

Απ’ εκεί και πέρα το μέλλον είναι σημαντικότερο από το τι θα κάνει ο Μπερτομέου.