ΜΠΑΣΚΕΤ

Ευρωμπάσκετ: Καλώς ήρθατε στη δεκαετία του ‘50

Η 3η αγωνιστική στο Ευρωμπάσκετ είχε πολύ μεγάλους αγώνες αλλά και περιστατικά που μας γυρίζουν πάρα πολλά χρόνια πίσω
Ευρωμπάσκετ: Καλώς ήρθατε στη δεκαετία του ‘50

Τις δύο όψεις του νομίσματος είδαμε κατά την 3η αγωνιστική του Ευρωμπάσκετ και τους αγώνες του Α’ και του Β’ Ομίλου την Κυριακή (4/9).

Μπορεί στο Ευρωμπάσκετ να «άναψαν φωτιές» από τις νίκες της Βοσνίας επί της Σλοβενίας, του Βελγίου επί της Ισπανίας και της Γεωργίας επί της Τουρκίας. Μπορεί να είδαμε μεγάλους αγώνες, με δύο απ’ αυτούς να πηγαίνουν σε διπλή παράταση (Γερμανία- Λιθουανία και Γεωργία- Τουρκία).

Όμως υπάρχει και μια ένσταση: Αυτή η συναρπαστική 3η αγωνιστική έμελλε να μας γυρίσει μισό αιώνα πίσω και σε περιστατικά που συναντούσαμε σε διοργανώσεις κατά τις δεκαετίας του ’50 ή του ’60. Που δεν υπήρχε έλεγχος, δεν υπήρχαν αρχές και γίνονταν τραγελαφικά πράγματα.

Δεν πρόκειται να μείνουμε στο επίπεδο της διαιτησίας που δεν είναι απλώς κακό αλλά τραγικό, διότι αντιμετωπίζεται εφόσον υπάρχει καλή διάθεση και πλάνο. Κυρίως να υπάρξει σύγκλιση ανάμεσα στην FIBA και την Euroleague ώστε να μη βλέπουμε τέτοιες διαιτησίες σε διοργανώσεις Εθνικών ομάδων.

Είναι σοβαρό το θέμα, αλλά ότι το πρωτεύον. Διότι την Κυριακή (4/9) είδαμε καταστάσεις που δεν τιμούν τους διοργανωτές, ούτε και το μπάσκετ.

Κατ’ αρχήν στον αγώνα της Γερμανίας με την Λιθουανία, δεν εκτελέστηκε ποτέ μια βολή που κέρδισαν οι Λιθουανοί μετά από τεχνική ποινή. Κατέθεσαν ένσταση αλλά δε θεωρεί κανείς ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες επανάληψης.

Για έναν αγώνα που κρίθηκε μετά από διπλή παράταση, ένα τέτοιο σφάλμα συνιστά αλλοίωση αποτελέσματος. Βεβαίως η ένσταση απορρίφθηκε από την FIBA που τη χαρακτήρισε εκπρόθεσμη και ότι δε συνιστά αλλοίωση αποτελέσματος.

Ότι συνιστά, ναι συνιστά, δεν το συζητάμε. Αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να χαλάσει το πρόγραμμα και το περιμέναμε!

Στη συνέχεια και στον αγώνα της Γεωργίας με την Τουρκία και στη φάση με τον «τσαμπουκά» του Κορκμάζ με τον Σανάτζε «χάθηκαν» 22 δευτερόλεπτα! Όχι ένα ή δύο (που πάλι δεν επιτρέπεται) αλλά ολόκληρα 22 δευτερόλεπτα.

Από το 4’48’’ που ήταν το ρολόι (οι Γεωργιανοί ήταν μπροστά στο σκορ με 62-59) όταν ξανάρχισε- επιτέλους- ο αγώνας, βρέθηκε στο 4’26’’. Για έναν αγώνα που (επίσης) κρίθηκε στην διπλή παράταση, έχουμε ξανά αλλοίωση αποτελέσματος.

Όμως το απαράδεκτο γεγονός του Ευρωμπάσκετ που πρέπει να διερευνηθεί έχει να κάνει με τις καταγγελίες των Τούρκων ότι ο Φουρκάν Κορκμάζ  δέχθηκε επίθεση και χτυπήθηκε στη φυσούνα. Μάλιστα την καταγγελία έκανε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας της Τουρκίας, Ομέρ Ονάν που απείλησε ακόμα και με απειλή από το Ευρωμπάσκετ.

Ομολογουμένως πρόκειται για πολύ σοβαρά περιστατικά που αμαυρώνουν τη διοργάνωση και δημιουργούν ερωτηματικά για το επίπεδο και την ποιότητα των διαιτητών και κάποιων διοργανωτών.

 

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College