Ευρώπη: Παίζουν μπάσκετ σχεδόν παντού οι μικρές κατηγορίες


Μαντώ Καψάλη

Ευρώπη: Παίζουν μπάσκετ σχεδόν παντού οι μικρές κατηγορίες


Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη παίζουν παντού μπάσκετ στις μικρές κατηγορίες στην Ελλάδα φαίνεται πως πάει να χαθεί η φετινή σεζόν, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. 

Το πρώτο lockdown (του Μαρτίου) έβαλε πρόωρο τέλος σε όλες τις εγχώριες διοργανώσεις της σεζόν 2019-20 στο ελληνικό μπάσκετ. Μετά τη συμπλήρωση δύο μηνών στη δεύτερη καραντίνα που εφαρμόστηκε από τις 7 Νοεμβρίου σε πανελλαδικό επίπεδο, ο κίνδυνος να χαθεί και η σεζόν 2020-21 στις εθνικές κατηγορίες -πλην Basket League- είναι πια ορατός. Τι συμβαίνει στην Ευρώπη.

Όσο ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων παραμένει τριψήφιος (και προβλέπεται να αυξηθεί λόγω της περιόδου των εορτών) και οι λοιμωξιολόγοι είναι επιφυλακτικοί ως προς την άρση του lockdown (το οποίο παίρνει συνεχείς παρατάσεις), τόσο ο ελληνικός αθλητισμός και δη το ερασιτεχνικό μπάσκετ θα παραμένουν στον «πάγο». Και θα παραμείνουν για καιρό ακόμα, όπως όλα δείχνουν.

Τι συμβαίνει όμως στην υπόλοιπη Ευρώπη; Σε ποιες χώρες παίζουν μπάσκετ εν μέσω πανδημίας στις μικρότερες εθνικές κατηγορίες και πού βρίσκονται στην ίδια θέση με την Ελλάδα; Σε αυτό το ερώτημα θα βρείτε την απάντηση μέσω της έρευνας που έκανε το basketblog.gr σε 42 χώρες της Ευρώπης, οι οποίες έχουν παραπάνω από μία εθνικές κατηγορίες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέτρο σύγκρισης με την Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας μπορούν να διαβαστούν ποικιλοτρόπως -και μπορεί να το κάνει ο καθένας, εξετάζοντας τη λίστα που ακολουθεί. Υπάρχουν πάντως κάποια στοιχεία που ξεχωρίζουν…

ΣΤΙΣ “ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ” ΧΩΡΕΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΕ Α2 ΚΑΙ Β’ ΕΘΝΙΚΗ

1) Σε 20 από τις 42 ευρωπαϊκές χώρες η αντίστοιχη Α2 διεξάγεται κανονικά. Και δεν είναι σε όλες τις χώρες επαγγελματικά τα πρωταθλήματα, όπως π.χ. στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Τουρκία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Μπάσκετ παίζουν ακόμα και στην αντίστοιχη Α2 της Ελβετίας, της Πορτογαλίας και της Αυστρίας, χώρες με αδύναμα πρωταθλήματα, που έχουν μάλιστα πολλαπλάσιο επιδημικό φορτίο σε σχέση με την Ελλάδα. Στην Αυστρία, μάλιστα, η Zweite Liga (η δεύτερη κατηγορία) διεξάγεται με την παρουσία φιλάθλων στις κερκίδες…

2) Σε 12 από τις 20 χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία) συνεχίζεται και η αντίστοιχη Β’ Εθνική.

3) Μόνο σε τρεις χώρες της Ευρώπης διεξάγονται τα πρωταθλήματα της 4ης κατηγορίας (Γ’ Εθνική): στην Ισπανία, στη Σερβία και στη Λιθουανία.

4) Από τις 13 ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται στο Top 20 του παγκόσμιου ranking της FIBA, μόνο η Ελλάδα, η Τσεχία και η Σλοβενία δεν έχουν δράση στα πρωταθλήματα από τη 2η κατηγορία και κάτω. Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες διεξάγονται τα πρωταθλήματα σε 2η (Α2) και 3η κατηγορία (Β’ Εθνική) πλην της Κροατίας, όπου έχει διακοπεί η αντίστοιχη Β’ Εθνική.

5) Η Νορβηγία και η Φινλανδία είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες -μεταξύ των 42 που εξετάζονται- που έχουν λιγότερα κρούσματα κορονοϊού ανά εκατομμύριο πληθυσμού από την Ελλάδα. Παρεμπιπτόντως, η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων (πάντα ανά εκατομμύριο) είναι το Μαυροβούνιο, όπου συνεχίζεται μάλιστα κανονικά η Prva B Liga, η αντίστοιχη Α2.

Δείτε τους πίνακες εδώ.


Sportime Extras