ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2019

Ελλάδα – Βραζιλία: Οι Βραζιλιάνοι είναι φίλοι μας

Ελλάδα - Βραζιλία: Πιθανότατα να μην τους... χωνεύετε αρκετοί λόγω Βαρεζάο, αλλά η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική, αν σας λέει κάτι το όνομα «Γεράσιμος Μποζίκης».
Ελλάδα – Βραζιλία: Οι Βραζιλιάνοι είναι φίλοι μας

Ελλάδα – Βραζιλία: Πιθανότατα να μην τους… χωνεύετε αρκετοί λόγω Βαρεζάο, αλλά η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική, αν σας λέει κάτι το όνομα «Γεράσιμος Μποζίκης».

Οι παλαιότεροι θυμόμαστε έναν ευγενικό κύριο, μόνιμο κάτοικο Βραζιλίας ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αρχές του ’90, κάθε φορά που επέστρεφε στα πάτρια εδάφη, έκανε απαραίτητα δύο στάσεις. Η μία ήταν για να συναντηθεί με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο. Η δεύτερη για να περάσει από το θρυλικό περιοδικό «Τρίποντο» και να συναντηθεί με τη συντακτική ομάδα και τον ιστορικό του διευθυντή, Φίλιππο Συρίγο.

Ο κύριος που περιγράφουμε ονομάζεται Γεράσιμος Μποζίκης. Και είναι επί σειρά ετών πρόεδρος της Ομοσπονδίας μπάσκετ της Βραζιλίας.  Λατρεύει τις δύο πατρίδες του… Και μάλιστα για χάρη του το 1986, στην πρώτη εμφάνιση της Εθνικής μας σε Παγκόσμιο, οι Βραζιλιάνοι διέλυσαν τους διοργανωτές Ισπανούς, ώστε να περάσουμε εμείς. Πατησιώτης (είχε αγωνιστεί και στον Σπόρτιγκ) αλλά από τα 15 του μετανάστης στην Βραζιλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μουντομπάσκετ 2019: Το τηλεοπτικό πρόγραμμα της ημέρας

Προσέξτε τι… κόμπλα είχε γίνει τότε και θα καταλάβετε.

Η Εθνική ομάδα αρχίζει ιδανικά με εύκολη νίκη επί του Παναμά (110-81) και αγχωτική επί της Γαλλίας (87-84). Παραλίγο να έκανε το θαύμα με τη διοργανώτρια Ισπανία (ήττα με 87-86), αλλά και πάλι ήταν εντός στόχων… Μόνο που έγινε το μπέρδεμα.

Η Βραζιλία έπαιξε για την Ελλάδα

Η Γαλλία πέτυχε ανέλπιστη νίκη επί της Βραζιλίας. Πλέον, οι Βραζιλιάνοι θα έπαιζαν τη ζωή τους κόντρα στην Ελλάδα και το απέδειξαν: 120-85 με 40 πόντους και 8 εύστοχα τρίποντα του Οσκάρ Σμιντ. Οι διεθνείς μας ήταν απογοητευμένοι. Ομως οι Βραζιλιάνοι στο τέλος τους πλησίασαν και τους είπαν: «Μην ανησυχείτε, θα νικήσουμε για εσάς».

Ο μόνος τρόπος για να περάσει η Εθνική μας, ήταν να νικήσει την Κορέα (καθόλου δύσκολο όπως κι έγινε με 98-80) κι απ’ εκεί και πέρα, είτε να ηττηθεί η Γαλλία από τον Παναμά, είτε να νικήσει η Βραζιλία την Ισπανία. Η Γαλλία νίκησε τον Παναμά με 91-88. Απέμενε ένα αποτέλεσμα… Και ήρθε! Το 86-72 της Βραζιλίας επί της Ισπανίας έστειλε την Εθνική μας στους 12 του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Ωραία ιστορία. Οπως αντίστοιχα ωραίες ιστορίες έγραψαν οι δύο ομάδες το 1990 στο Παγκόσμιο της Αργεντινής με τη… λυσσαλέα μονομαχία Γιαννάκη-Οσκάρ. Στον όμιλο της δεύτερης φάσης η Εθνική μας επικράτησε με 103-88. Ξαναβρεθήκαμε αντίπαλοι στον αγώνα για την 5η θέση όπου παρά τη μεγάλη εμφάνιση του Παναγιώτη Γιαννάκη (32 πόντοι) οι Βραζιλιάνοι επικράτησαν 97-94 με νέο… πάρτι του Οσκάρ.

Ηταν τρομερή εκείνη η διοργάνωση για Οσκάρ και Γιαννάκη. Ο Βραζιλιάνος ήταν πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 34,6 πόντους κατά μέσο όρο και ο Γιαννάκης 3ος (πίσω από τον μεγάλο Ιταλό Αντονέλο Ρίβα) με 26 αντίστοιχα.

Εξι χρόνια μετά, στην Ατλάντα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά τη νίκη της Εθνικής μας με 92-71 επί της Βραζιλίας και οι δύο είπαν το «αντίο»! Την ίδια ώρα στα αποδυτήρια των ομάδων… Ο μεν Γιαννάκης στην ενεργό δράση, ο δε Οσκάρ στην Εθνική ομάδα… Απίστευτο;

Κάντε Follow το Sportime στο Instagram και Like στη σελίδα του Sportime στο Facebook.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ελλάδα – Βραζιλία: Οι Βραζιλιάνοι είναι φίλοι μας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College