ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2019

Εθνική Γαλλίας: Η δικαίωση του πλάνου

Η Εθνική Γαλλίας παίρνει αυτό που τους αξίζει. Το Sportime παρουσιάζει το πρωτοποριακό πρόγραμμα του INSEP που αναδεικνύει Ολυμπιονίκες!
Εθνική Γαλλίας: Η δικαίωση του πλάνου

Η Εθνική Γαλλίας βρίσκεται στην τετράδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά την επικράτησή της με 89-79 επί των ΗΠΑ. Μετά την Ισπανία, φαίνεται η πιο συνεπής ευρωπαϊκή ομάδα την τελευταία δεκαετία. Προσέξτε: Χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 2013, αργυρό το 2011 και χάλκινο το 2015 (είχαν αποτυχία με την 12η θέση το 2017). Μια 5η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 ενώ ήταν στην 6η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012 και το 2016.

Παράγουν συνέχεια παίκτες, έχουν 7 παίκτες στο ΝΒΑ, έχουν επιτυχίες στις μικρές Εθνικές ομάδες… Προσέξτε. Με την ομάδα U16 την τελευταία τριετία μετρούν σε Ευρωμπάσκετ ένα χρυσό (2017) ένα αργυρό (φέτος) και μια 4η θέση (το 2018). Με την ομάδα U18 έχουν (μετά το χρυσό του 2016) ένα χάλκινο το 2018 μια έκτη θέση το 2017 και μια 5η φέτος. Τέλος με την ομάδα U20 έχουν ένα χάλκινο μετάλλιο το 2017 και δύο φορές 4η θέση (2018 και φέτος). Αλλά πέρα από τα μετάλλια, το βασικό είναι ότι παράγουν παίκτες. Συνέχεια…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Πόποβιτς σε Τζόρτζεβιτς: «Είμαστε οι γ… χαμένοι»

Κι επίσης: Ο ίδιος προπονητής στην Εθνική ομάδα από το 2009. Δεν είναι αποκλειστικός. Στην δεκαετία του στην Εθνική ομάδα έχει εργαστεί στην Βιλερμπάν και στην Στρασμπούρ.

Ποιο είναι το μυστικό; Το πρόγραμμα φυσικά όπως και η σταθερότητα. Ολοι έχουν να λένε για το περιβόητο INSEP, το Εθνικό Ινστιτούτο Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής που βρίσκεται στο δάσος Μπουά Ντε Βισέν, δέκα χιλιόμετρα ανατολικά από το Παρίσι. Στο Ινστιτούτο υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις και κοιτώνες και κάθε χρόνο ανοίγει τις πόρτες του στους πιο ταλαντούχους αθλητές και αθλήτριες της Γαλλίας. Όχι μόνο στο μπάσκετ φυσικά αλλά σε πολλά αθλήματα. Υπάρχουν βέβαια ειδικά scouters που ανακαλύπτουν σε όλη τη χώρα τους αθλητές που έχουν δυνατότητες. Οι αθλητές αυτοί, παίρνουν υποτροφία και πέρα από την υψηλού επιπέδου αθλητική εκπαίδευση κάνουν και τις σπουδές τους.

Αλλωστε ο στόχος είναι και η ακαδημαϊκή επιτυχία, όχι μόνο η αθλητική. Για να καταλάβετε, τα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι ένα ποσοστό άνω του 90% παίρνει απολυτήριο ενώ πάνω από το 75% εισάγεται στο Πανεπιστήμιο ή ακολουθεί επαγγελματική καριέρα. Ολοι πρέπει να δουλέψουν σκληρά, τόσο στην προπόνηση όσο και στα μαθήματα. Το INSEP έχει μια μορφή αυτονομίας αλλά ουσιαστικά όλα γίνονται υπό την αιγίδα του Γαλλικού Κράτους.

Η προπόνηση γίνεται επί ένα 6ωρο καθημερινά και βέβαια ειδική επιστημονική ομάδα παρακολουθεί την διατροφή και την υγεία των σπουδαστών. Αρκεί να σας αναφέρουμε ότι στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, το 50% των Γάλλων αθλητών που κατέκτησαν μετάλλια είναι απόφοιτοι του INSEP!!!

H διαδικασία είναι οργανωμένη καθώς η ομάδα των αγοριών αγωνίζεται στην 3η κατηγορία της Γαλλίας και τον κοριτσιών στην 2η… Καμία ομάδα δεν προβιβάζεται ούτε και υποβιβάζεται και ο στόχος είναι να παίζουν τα παιδιά όσο το δυνατό περισσότερους αγώνες και να αποκτήσουν εμπειρίες και παραστάσεις. Θέλετε να κάνουμε τίποτα συγκρίσεις; Ας το αφήσουμε καλύτερα.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εθνική Γαλλίας: Η δικαίωση του πλάνου», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College