ΜΠΑΣΚΕΤ

Η Α2 δεν έγινε απλώς Elite League

Το πρωτάθλημα της Α2 Κατηγορίας πάντα είχε ξεχωριστή δυναμική η οποία όμως παρέμενε θαμμένη χωρίς ενέργειες εκμετάλλευσής της. Ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό
Η Α2 δεν έγινε απλώς Elite League

Η Α2 κατηγορία μετονομάστηκε σε Elite League κι έτσι θα πρέπει να τη συνηθίσουμε απ’ εδώ και πέρα συν κάποια άλλα πράγματα.

Ας πάρουμε το δεδομένο ότι η Α2 Κατηγορία ήταν πάντα ένα πρωτάθλημα ξεχωριστό από κάθε άποψη. Από τη σεζόν 1986-1987 όταν και θεσπίστηκε οι «γνήσιοι μπασκετικοί» γνωρίζουμε ότι ήταν ένα πρωτάθλημα σκληρό, ανταγωνιστικό, με τους δικούς του «ήρωες» που έγραψαν ξεχωριστή ιστορία.

Σε αυτό το πρωτάθλημα, εμφανίστηκαν παίκτες που ποτέ δεν αγωνίστηκαν στην Α1 ή Basket League όπως μετονομάστηκε αλλά τους έβλεπες και «χάζευες»! Να σας πω ένα παράδειγμα σκόρερ σαν τον Νίκο Στασινό που «έβαζε φωτιά» στα διχτάκια σε κάθε αγώνα (χωρίς υπερβολή μπορούσε να βάλει 40 και 50 πόντους) δεν είδαμε ποτέ στη μεγάλη κατηγορία.

Θα μπορούσα να αραδιάσω πάνω από πενήντα ονόματα στην ίδια κατηγορία αλλά θα μου επιτρέψετε να «πιάσω» τον δικό μου αγαπημένο. Ήταν ένας λόγος που πηγαίναμε να δούμε αγώνα του Πρωτέα (παρεμπιπτόντως, ο γιός του, Ορφέας, αγωνίζεται στο Μαρούσι).

Αντίστοιχα μπορούμε να αναφερθούμε και σε σπουδαίους προπονητές που δε δούλεψαν ποτέ στην «μεγάλη κατηγορία» ή πήραν ελάχιστες ευκαιρίες.

Βεβαίως στην Α2 ή καλύτερα στην Elite League υπάρχει πιστό κοινό, αφοσιωμένο στις ομάδες που αγαπούν και δεν είναι υπερβολή ότι εκεί κρύβεται το «πραγματικό μπάσκετ». Δηλαδή το (πρωτ)άθλημα που ταυτίζεται ο κόσμος με την ομάδα, με τον παίκτη, οι παλιές καλές (ρομαντικές αλλά όχι «χαμένες») ημέρες δηλαδή.

Γιατί όλος αυτός ο πρόλογος; Πολύ απλά επειδή θα έπρεπε να τονίσουμε πόσο «ξεχωριστό» είναι το πρωτάθλημα αυτό που ονομάστηκε Elite League άρα και πόσο ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ήταν η ώθηση που έπρεπε να δοθεί.

Ομολογουμένως αν είσαι μέσα στον αρνητισμό τότε πολύ απλά θα σταθείς στο ότι «άλλαξε το όνομα αλλά τα προβλήματα παραμένουν» λες και θα μπορούσαν να λυθούν με ένα χτύπημα των δακτύλων. Είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει πρώτα να μπει το απαραίτητο υπόβαθρο, να φανεί η διάθεση για βελτίωση κι εξέλιξη και μετά να δούμε τα αποτελέσματα.

Δεν είναι μόνο ότι η Α2 έγινε Elite League. Είναι και ότι έχει κεντρικό χορηγό/ονοματοδοσία («Ερρίκος Ντυνάν» χωρίς παραπάνω συστάσεις, αρκεί) ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίστηκε από την ΕΟΚ και η μεγάλη του προβολή.

Ο τηλεοπτικός αγώνας (κάθε Κυριακή στις 15:00) δε θα μεταδίδεται μόνο από την ΕΡΤ αλλά και από άλλα 8 περιφερειακά κανάλια προκειμένου να «πιάνει» κάθε γωνιά της χώρας. Συνολικά ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ σε 9 κανάλια!!!

Θα μεταδίδεται από το Kontra στην Αττική, από το TV100 στην Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, από το Ionian TV στην Πάτρα και την Πελοπόννησο, από το STAR Κεντρικής Ελλάδας στην Στερεά, από το Κρήτη TV στην μεγαλόνησο, από το ΕΝΑ Channel στην Καβάλα και την Ανατολική Μακεδονία, από το Ήπειρος TV στα Γιάννενα, από το TRT στην Θεσσαλία και από το FLASH TV στην Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία.

Η παρουσία των δύο ξένων σε κάθε ομάδα (με «όριο» στο χρόνο συμμετοχής) που έχει σκοπό να κάνει το πρωτάθλημα πιο γρήγορο και ταυτόχρονα να ανοίξει χρόνο στους νέους παίκτες, μαζί με όλα τα παραπάνω δημιουργεί ένα ελκυστικό «πακέτο» που χρειαζόταν για την εξέλιξη ενός προϊόντος που ούτως ή άλλως είχε δυναμική αλλά παρέμενε αναξιοποίητη.e

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η Α2 δεν έγινε απλώς Elite League», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College